Suomi
Gamereactor
laitearviot

Microsoft Lifechat LX-3000

Microsoftin kuulokemikrofoni on suunnattu yleiskäyttöön. Riittääkö se pelaajalle, vai kannattaako konekiväärimiesten ja parantajapappien suunnata katseensa varsinaisiin pelikuulokkeisiin?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kuulokemikrofoni on kuulunut useimpien pc-pelaajien vakiovarustukseen jo vuosia. Verkkopelaaminen ja ääniyhteyden mahdollistavat ohjelmat, kuten TeamSpeak ja Ventrilo, ovat arkipäivää, ja pelien sisäiset ääniyhteydet yleistyvät jatkuvasti. Myös laitevalmistajat ovat haistaneet markkinaraon, ja tarvikehyllyt pursuavat erilaisia kuulokkeita, mikrofoneja ja kuulokemikrofoneja. Toisaalta viimeistään Skypen myötä nettipuhelut ovat alkaneet lyödä itseään läpi myös muiden kuin pelaajien keskuudessa. Ilmaiset nettipuhelut ovat kätevä tapa kaveripiirin, perheen ja parisuhteen väliseen yhteydenpitoon, etenkin jos henkilöitä joutuu tavoittelemaan kaukomailta.

Microsoft Lifechat LX-3000 on nimensä perusteella puhtaasti ei-pelaajille suunnattu USB-liitäntäinen kuulokemikrofoni. Windows Live Messenger -käyttöön optimoitu kuulokemikrofoni sopii kuitenkin myös pelaajalle varsin mainiosti.

Lifechat LX-3000 koostuu itse kuulokkeista ja johdossa sijaitsevasta painikemollukasta. Ehkä eniten käyttömukavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat kuulokkeiden kupit ja pään yli kulkeva sanka, ja näiden osalta LX-3000 selviää tyydyttävästi. Kuppien pehmustus ei ole suorastaan kova, mutta sanotaanko napakka. Pehmeämpikin siis voisi olla. Kuppien sisätila on sen verran suuri, että omat korvani mahtuvat sisään juuri ja juuri - lerpattimeni eivät ole jättimäiset, mutta muistan joskus törmänneeni kuppikuulokkeisiin, joihin korvalehdet eivät ihan kokonaan mahdu. Sen huomaa muutaman tunnin käytön jälkeen - korvia alkaa nipistellä. Mutta LX-3000:ssa tätä ongelmaa ei siis ole. Kuppien välinen sanka sen sijaan alkaa kivistää päälakea eeppisimpien istuntojen lopulla, sillä sankaa ei ole pehmustettu ollenkaan. Ongelmaa voi lievittää siirtämällä sankaa ajoittain hieman eteen- tai taaksepäin, sekä tietenkin säätämällä sanka oikean mittaiseksi - säätövaraa nimittäin on riittävästi. Käyttömukavuudeltaan LX-3000 on siis ok, mutta ei huipputasoa.

Mikrofoni on nähdäkseni melkoisen erinomainen. Mikrofonin varsi on kiinnitetty kiinteästi vasempaan kuulokkeeseen taipuisan ja kääntyvän varren varaan. Niinpä mikrofonin saa sijoiteltua käytännössä vapaasti haluamaansa kohtaan kasvojen eteen tai käännettyä kuulokesangan viereen pois häiritsemästä. Sijoitan itse mikrofonin sierainten korkeudelle tai hieman korkeammalle noin poskipään kohdalle, jolloin mikrofoniin ei pysty puhaltamaan vahingossa suusta tai nenästä eikä mikrofoni ole häiritsevästi näkökentässä. LX-3000 suhtautuu omaan käytäntööni mainiosti, sillä puheääni kuuluu pelikavereiden mukaan hyvin ja häiriöttä. Mikrofoni lienee siis kohtuullisen herkkä, sillä äänen kuuluvuuden kannalta oma tyylini ei liene parhaimmasta päästä. Mikrofoni on tyypiltään noise-canceling, siis mahdollista taustamelua suodattava ja puheääneen viritetty, sekä vaahtomuovitupolla kuorrutettu vahinkopuhalluksien vaimentamiseksi.

Tämä on mainos:

Kuulokemikrofonin säädinmollukka on suunnilleen tulitikkuaskin kokoinen rasia, joka on kiinnitetty liitäntäjohtoon 60 sentin päähän kuulokkeista. Hallintapainikkeisiin kuuluvat äänenvoimakkuuden säätönapit (siis ei pyöritettävä rulla), mikrofonin mykistysnappi merkkivaloineen sekä Windows Live Messenger -puhelunappi. Jälkimmäistä en kokeillut kertaakaan, koska en Live Messengeriä käytä. Rasian jälkeen johtoa riittää vielä 130 senttiä, ja liitin on USB. Windows (Vista) tunnistaa laitteen automaattisesti johtoa kytkettäessä ja äänenvoimakkuuksien säätämisen jälkeen kuulokemikrofoni toimii suoraan ilman erillisiä kikkailuja.

Äänenlaadun arviointi ei ole vahvinta osaamistani, mutta LX-3000:sta sanottakoon sen verran, että kyllä niistä ääntä kuuluu. Pelatessa, nettivideoiden katselussa ja satunnaisessa musiikin kuuntelussa äänenlaatu on täysin riittävä, edellyttäen että pelikoneen äänipiiri ei ole aivan surkeimmasta päästä. Yksi digitaalisen USB-liitännän etuja on, ettei minkäänlaista häiriösuhinaa tai taustakihinää kuulu, toisin kuin useissa analogisesti liitetyissä kaiuttimissa tai kuulokkeissa. Silkkisen pehmeää ja valtameren syvää bassoa kupeista ei tietenkään irtoa, ja kultakorva tuskin kehuisi diskanttejakaan kristallisiksi, mutta sitä tuskin kukaan tämän hintaluokan (25-30 euroa) kuulokkeista odottaakaan. Oleellista on, ettei äänenlaatu kuulosta keskivertokäyttäjälle huonolta. Hintaansa nähden Microsoft Lifechat LX-3000 onkin kaikin puolin kuranttia tavaraa. Etenkin USB-liitäntäisyys voi olla mukava etu, esimerkiksi USB-keskittimen sisältävän näppäimistön kanssa käytettynä.

Microsoft Lifechat LX-3000
Microsoft Lifechat LX-3000
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
varma toiminta, edullinen, hyvä mikrofoni, äänenlaatu riittävä
-
spartalainen pehmustus, äänenlaatu ei räjäytä tajuntaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä