Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Mission: Impossible – Fallout

Mission: Impossible - Fallout

Mahdottomien tehtävien parhaimmisto sisältää paljon muutakin kuin entistä hurjempia Tom Cruise -stuntteja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Tom Cruise on sementoinut itsensä osaksi Hollywoodin kermaa jo aikoja sitten. Miehen energisyyttä ja työmoraalia on ylistetty jo vuosia, ja viime aikoina erityisesti hänen halunsa tehdä kaikki stunttinsa itse on saavuttanut jo lähes hämmentäviä mittakaavoja. Cruisen tuottama ja tähdittämä Mission: Impossible -elokuvasarja onkin toiminut miehen hurjimpien temppujen näyttämönä, joka osasta toiseen käy yhä intensiivisemmäksi. Edellisen Mission: Impossiblen jäädessä elokuvallisesti hiukan kädenlämpöiseksi rymistelyksi, Cruise ja ohjaaja Christopher McQuarrie ovat ladanneet sarjan uusimman osan todella vahvaan nousuun.

HQ

Kun Ethan Huntin (Tom Cruise) luotsaama IMF-tiimi epäonnistuu viimeisimmässä tehtävässään, maailma joutuu mahdollisen ydinhyökkäyksen kohteeksi. Jotta enemmiltä epäonnistumisilta vältyttäisiin, pakottaa CIA agenttinsa August Walkerin (Henry Cavill) katsomaan IMF:n perään ja auttamaan heitä sotkun siivoamisessa.

Mission: Impossible - Fallout rullaa todella sujuvasti mielenkiintoisista tilanteista ja paikoista toisiin. Monipuolista toimintaa on yllin kyllin, mutta kerronta ei mene kertaakaan ähkyyn vaan tarinaa tasoitetaan tilanteisiin sopivalla nokkelalla huumorilla ja pitkälle mietityllä dialogilla. Tarinassa on yllättäviä käänteitä, mutta elokuva pitää huolen, ettei katsojalle jää huijattua oloa kertaakaan. Ainoastaan nykypäivän Hollywood-elokuville kompastuskiveksi muodostunut kolmas näytös haparoi hiukan myös tässä elokuvassa.

Tom Cruise vetää jälleen valovoimaisen roolin mahdottomien tehtävien perässä juoksevana agenttina. Miehen rakkaus elokuvia kohtaan ja täydellisyyteen pyrkivä ammattiote ovat selvästi läsnä, sillä Cruise luotsaa roolihahmonsa toimintakohtausten vaativasta yrmyilystä todellisia tunteita vaativaan surullisuuteen saakka uskottavasti. Cruisen kanssanäyttelijät ovat kaikki asiansa osaavia näyttelijöitä, mutta erityisesti Teräsmiehenä tunnettu Henry Cavill kiinnittää huomiota vahvalla olemuksellaan. Cavill uhkuu tiukkaa asennetta ja tunteetonta lähestymistä asioihin tavalla, joka antaa hyvää vastakkainasettelua Cruisen Ethan Huntille. Yhdessä miehet saavatkin aikaiseksi mielenkiintoista hahmojen välistä kemiaa.

Cruisen into tehdä itse stunttinsa ei jää ainoastaan miehen henkilökohtaisen seikkailuinnon lievittämiseksi, vaan hurjat temput välittyvät hienosti myös katsojille. Mitä toimintaan tulee, Mission: Impossible - Falloutissa on todella fyysinen ote. Temput ovat hurjia ja toiminta on isoa, mutta siitä huolimatta uskottavaa. Kaahailussa on kunnolla vauhtia, tappeluiden iskuissa on voimaa, osumat sattuvat ja sitä rataa. Käytännön efektejä digitaalisuuden sijaan suosiva elokuva uhkuu autenttisuutta hurjimmissakin tilanteissa ja hurja meno saa oikeasti jännittämään näyttelijöiden puolesta.

Tämä on mainos:
Mission: Impossible – FalloutMission: Impossible – Fallout

Ennakkotietojen mukaan Mission: Impossible - Fallout olisi natiivisti 4K-resoluutioinen. Odotus tarkasta ja kristallinkirkkaasta kuvasta kääntyi kuitenkin ihmetykseksi heti levyn alkuvalikossa, jossa pyörii kohtauksia elokuvasta erilaisten efektien läpi. Kuva on pehmeää ja värit on pilattu ruuvaamalla kontrasteja molempiin ääripäihin saaden lopputuloksen näyttämään kuin halvalta 70-luvun eksploitaatiorainalta. Elokuvan tarkkuus ei myöskään ollut oikea 4K-tarkkuus, vaan kuva on yhtä pehmeää kuin normaalilta Blu-ray-levyltä katsottuna. Tilanne muuttui kuitenkin elokuvan lopun ylipitkän helikopterilentelyn aikana, joka lisämateriaalien mukaan oli kuvattu IMAX-kameroin. Ero on todella selkeä, ja kuva on tämän kohtauksen ajan erittäin tarkka ja näyttävä. Hifistelijöille oudon resoluution vaihdoksen lisäksi on huomattavissa, että elokuvan kuvasäädöt ovat pahasti pielessä tehden kuvasta tumman ja hämyisen kautta linjan.

Mission: Impossible - Fallout nitoo näppärästi yhteen aikaisemman osan tarinaa ja nostaa jo hiukan laimentuneen toimintasarjan takaisin parrasvaloihin monipuolisen ja upeasti kuvatun toiminnan sekä huolitellun tarinan ansiosta. Tom Cruise on taas kovassa vedossa ja kantaa elokuvaa ammattimaisin ottein jättäen tosin tilaa muillekin loistaa. Oikeassa suhteessa vauhdikkaan menon ja keventävän dialogin välillä toteutettu tasapainoilu pienellä tunteilulla maustettuna, kantaa katsojan kevyesti läpi elokuvan hulppean kahden ja puolen tunnin pituuden. Kyseessä on yksi parhaista mahdottomista tehtävistä ja samalla vuoden 2018 onnistuneimmista ja näyttävimmistä seikkailuelokuvista. Se vaatisi ehdottomasti arvoisensa julkaisun tämän puolivillaisen ja outoja ratkaisuja sisältävän osittaisen 4K-kikkareen sijasta. Toimikoon tämä nyt sitten edes hyvänä opetusmateriaalina ylösskaalatun 2K-materiaalin ja oikean 4K-resoluution välisestä mittavasta erosta.

Elokuvan 4K-julkaisu tulee normaalin Blu-ray-version ja ylimääräisen lisämateriaalilevyn kera. Elokuvalevyltä löytyvien useiden kommenttiraitojen lisäksi lisämateriaalilevy näyttää nopealla vilkaisulla olevan täynnä kaikkea mahdollista elokuvantekoon liittyvää dokumenttia. Materiaalin läpikahlaus kuitenkin paljastaa, että jokainen pieni kooste keskittyy ainoastaan hypettämään maailman parasta työryhmää, ja kertomaan kuinka elokuvan kaikki stuntit tehtiin oikeasti. Toki tämä nostaa entisestään arvostusta elokuvaa ja Tom Cruisen heittäytymistä kohtaan, mutta näin laadukkaasta elokuvasta olisi varmasti ollut muutakin kerrottavaa. Mukaan levylle on laitettu myös poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia useamman minuutin ajan. Ne kuitenkin esitetään oudosti musiikkimontaasissa ilman puhetta, jolloin jää vain epäselväksi, mistä mielenkiintoisissa ja kokonaan pois leikatuissa kohtauksissa on oikein kyse.

Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä