Menossa on jännittävä aika. 10 vuotta IPS-paneelit ovat olleet standardina, ja nyt lopultakin OLED ja QD-OLED alkavat olla valtavirtaa kodeissa.
MSI:n MEG 342C QD-OLED on yksi tällainen näyttö, eikä kyseessä ole vain yksi näyttävä paneeli. Ensinnäkin siinä on hieman korkeampi resoluutio kuin useimmissa muissa monitoreissa. Toisekseen se katseen parhaiten vangitseva ominaisuus on hieman erilainen suunnittelu. Se ei ole minun mieleeni siksikin, että kultaiset reunukset ovat rinnan muovin kanssa. Alumiininen olisi ollut parempi. Mikäli monitorista maksaa näin paljon, on sen sitten näytettävä hyvältä. MSI kutsuu sitä "ultimaattiseksi eleganssiksi" ja "legendaariseksi muotoiluksi". En ole muotoilija, mutta väite tuntuu liioitellulta, jos vain lätkäisee muovisen RGB-palkin monitorin alle tässä hintaluokassa, ja peittää muuten toimivan metallisen jalan muoviin. Toisaalta kaksi USB-paikkaa on sijoitettu sivulle pohjan sijasta, mikä on selvästi käyttäjäystävällisempää. Mikseivät kaikki tee samoin?
Lisäksi on sanottava, että alareuna on tarpeettoman paksu. Tämä johtuu sisäänrakennetusta valosensorista ja mikrofonista ANC:n kera. Minulla ei ole pääsyä tietoihin, mutta en ole tavannut ketään, joka hankkisi 1500 punnan näytön, ja pelaisi sen jälkeen käyttäen sisäänrakennettua mikrofonia. Monitorissa ei pitäisi olla mikrofoneja ja RGB-valoja. Sen pitäisi olla monitori, ja jos haluaa hienostella, olisi USB hub kiva juttu. Tässä monitorissa sellainen on, vieläpä monitorin toisella sivulla paremmin kuin monessa muussa näytössä. Toisaalta mukana on USB-C 65 W asti, mikä on aika kätevää.
Monellakaan jälleenmyyjällä ei ole näyttöä valikoimissaan, joten on mahdollista joutua maksamaan tästä monitorista enemmän kuin ohjevähittäishinnan verran. Se voi olla kova vaatimus 34" kokoisesta 1800R-kaarevasta UWQHD:sta, sillä resoluutiolla 3440 x 1440 näyttö ei oikeastaan ole 4K. Kuvasuhteella 21:9 on tukijansa, eivätkä he välttämättä välitä 4K:sta. Jos katselee paljon elokuvia ja TV-sarjoja näytöllään, käy moinen järkeen.
OLED tarkoittaa alhaista vasteaikaa 0,03 ms, ja se on hienoa se. Odotan aikaa, jolloin OLEDin alhainen vasteaika ei ole vain rikkaille, vaan on standardina melkein kaikille. Mukana on hyvä mustan sävy, ja tietenkin "VESA DisplayHDR True Black 400" -todistus. Miksi kaikella täytyy olla pitkä ja vaikea nimi, että sitä voidaan käyttää markkinoinnissa? Laittaisivat vain tiedoksi paneelin koon, ja sen voisi julkaista tuotesivulla. Se ei ole MSI:n vika, sillä kaikki tekevät samaa. Lisäksi mukana on sinisen valon vähennys, jota en ole koskaan pitänyt tärkeänä. Kuitenkin oppiessani enemmän sinisestä valosta osaan arvostaa yritystä sen vähentämiseksi.
Virkistystaajuus on 175 Hz ja AMD Free Sync Pro. On sanottava, että olen hieman pettynyt. Kun maksaa näin paljon monitorista, pitäisi mukana olla sisäänrakennettu Nvidia G-Sync. Koska jos ei tässä niin missä sitten? Lisäksi mukana on sisäänrakennettu KVM Switch, ja se on hienoa se. Mukana on myös PiP-tuki.
Quantum Dot -kerros mahdollistaa erittäin hyvät värit, joten siitä ei voi valittaa. Olen yllättynyt, että Delta E on "vain" <2, kun monitori on tehtaalla kalibroitu: värit ovat erittäin hyvät.
Ohjelmisto on niin ikään kattava. On mahdollista tehdä huoltoa OLED-paneelille ja sitä on helppo käyttää. Toisekseen monitorin säätö on mahdollista ohjelmiston avulla, joten ei tarvitse käyttää takana olevaa joystickia. Ohjelmistoa voi päivittää USB:n kautta, ja se on hienoa. Muuten mukana on MSI:n tavalliset säädöt, ja erillinen Night Vision Mode muuttaa kontrastia, jotta näkee sen, mitä nähdä pitää. Sama koskee Optix Scopea, joka itse asiassa mahdollistaa optisen zoomauksen määrätyllä alueella. Näin on mahdollista luoda paremmat olosuhteet kuin mitä peli on tarkoittanut. Jos on varaa hankkia MEG 342QD, on se hienoa, mutta muiden silmissä kyse saattaa olla enemmänkin huijauksesta.
Mukana on kaksi HDMI 2.1, yksi DisplayPort 1.4a, ja USB-C-yhdistäjä tukee DisplayPort-muotoa USB:n yli. Kokonainen bingo siis.
Näytölle on tehty heijastusta estävä käsittely, mutta kuten kaikki OLED-näytöt, kiiltoa on hieman. Ei riittävästi ollakseen ärsyttävä, mutta silti sen huomaa vaihtaessaan tavalliseen näyttöön.
Minusta OLED on loikka eteenpäin. HDR on mukava, ja kun monet näytöt muuttavat oranssin keltaiseksi (ja vieläpä kalpeaksi sellaiseksi), mutta nyt oranssi pysyy oranssina. 10-bit-värit ovat mahtavat, ja 99.4% DCI-P3 osoittaa samaa. Pimeässä huoneessa olevalle monitorille kirkkaus on sekin ihan hyvä. Teoreettisesti monitori voi saavuttaa 1000 nits HDR:llä hyvin pienellä alueella. Painopiste on kuitenkin kontrastissa eikä kovassa kirkkaudessa.
Jos siis pitää muotoilusta ja rahaa riittää, monitori on mahtava. Jos taas ei pidä muotoilusta, ei hyvä kuvanlaatu muuta mielipidettä näytölle suotuisaksi.