Videopelaamiseen tarkoitetut reitittimet ovat paperilla samanlaisia kuin muutkin reitittimet, mutta käytännössä eroja on. Esimerkiksi käyttöliittymä on usein helppokäyttöinen, ja monet hyödylliset ominaisuudet on kytketty päälle jo valmiiksi.
Testissä olevat AX ja AX 6600 ovat melkein identtiset, mutta toinen tukee Wifi6E, ja toinen taas ei tue. Teoriassa ulos voidaan saada 6600 Mbps, kun kaikki kolme kaistaa ovat maksimikuormituksen alla. Mukana on niin ikään 2,5G LAN -paikka, joskin olisin odottanut 10G.
Muotoilu on onnistunut. Se on teollisuusmainen ja monoliittinen. Toisin sanoen selvästi enemmän huomiota herättävä kuin mitä ihmiset yleensä pöydänkulmallaan pitävät. MSI on päättänyt jakaa kaikki kolme kaistaa sisäisesti, eikä kaikki siis ole vain yhdellä sirulla niin kuin yleensä. MSI on käyttänyt metallia lämmönjohtimiin, ja päällystää ne grafeenilla. Tämä on ehkä liioittelua, mutta toisaalta reititintä saatetaan pitää jatkuvasti kuumassa huoneessa pystyasennossa, joten varotoimenpide lienee tarpeen. Olisin laittanut edessä olevia nappeja hieman kulmaan, jotta ne olisivat helpommin luettavissa. Muuten reititin on modernin näköinen, ja näyttää vakavasti otettavalta videopelaajan laitteelta.
Hintaeroa kahden eri mallin välillä ei paljoa ole, joten kannattaa suoraan tehdä pieni lisäsijoitus ja ostaa se kalliimpi malli. Ymmärrettävästi MSI on halunnut tarjota myös halvemman mallin, mutta hinnaneron ollessa näinkin pieni, en näe syytä hankkia halvempaa mallia. Kolmaskin malli on olemassa, mutta sitä ei saa ostetuksi Tanskasta.
Molemmat mallit tukevat Mu-MIMO, OFDMA ja kiinnostavasti myös vierailevaa Wi-Fiä ja säteenmuodostusta. WiFi 6E:n ohella ainoa ero on, että kalliimmassa mallissa on RGB-antennit. Tämän tarkoitusta on vaikea ymmärtää. Mukana on niin ikään kalliimmassa mallissa hieman parempi USB 3 -paikka ja Dragon Shield.
Ero on siis suurimmaksi osaksi seitsemän 160 Hz kanavaa, tai niiden puuttuminen. Yhdelle käyttäjälle ero ei liene suuri, mutta jos käyttäjiä on 2-3, huomaa eron jo päivittäisessä käytössä. MSI kutsuu asiaa nimellä "AI Engine" tai "AI QoS", ja kysymys on videopelaamisen asettamisesta etusijalle sovelluksineen. Jos siis tyttöystävä haluaa katsella olohuoneessa sarjaa 4K-kuvalla, oma Steamin lataus on tärkeämpi. Asetuksen voi myös laittaa asentoon Auto. Minusta on todella älykästä, että mukana on WFH eli "working from home" -mahdollisuus, joka asettaa etusijalle verkkopalvelut (kuten Teams ja Skype). Jos laittaa päälle asennon "gaming", saa kaiken muun unohtaa.
Markkinointimateriaalin mukaan pingiä voi parantaa 90%, mutta verrattuna mihin? Kokemukseni mukaan amerikkalaiset testit ajetaan pingillä 70-80 ms, mutta Tanskassa ei ihmisillä usein sellaista vauhtia ole.
Laitetta ohjataan verkossa käyttöliittymällä, mobiilisesti sovelluksella ja omalla MSI Centerillä. Olen aina käyttänyt verkossa käyttöliittymää, mutta MSI Center on hyvä yritys sekin. MSI:n käyttöliittymä noin muuten ansaitsee kiitosta, sillä käyttäminen on helppoa. Valon säätämiseksi on kuitenkin pakko käyttää MSI Centeriä, mutta se on pieni vaiva. Erilaisia suotimia on useita, kuten väkivalta ja aseet. Käytännössä jokaiselle kytketylle laitteelle voi asettaa omat suotimensa. Harmillisesti mukana ei ole automaattisesti jonkinlaista haittaohjelman torjuntaa tai virustorjuntaa.
Suorituskyvyn osalta testasin pääasiassa 6 GHz kaistaa, koska se on järkevin. Asuinrakennuksessani on paljon 2,4 ja 5 GHz kaistoja, ja suoriutuminen oli luokkaa "ihan hyvä", mutta ei erityisen vaikuttava. Nopeus oli neljäsosa siitä, mitä olen testannut luokassa 2,4 GHz, mutta edelleen hyvin alhainen ping. Yllätyksenä ei tullut, että samassa huoneessa pingiä katosi 1 ja 0%. Signaali puolittui, jos laskeutui toiseen kerrokseen, ja signaalin oli kuljettava betoniseinän läpi. Laite on siis samalla tasolla muiden testaamieni vastaavien kanssa. Kun liikkuu vain muutaman metrin päähän, alkaa laskua jo havaita, joten etäisyydellä on suurempi merkitys kuin betoniseinällä. Kannattaa siis olla samassa huoneessa pelaamassa, jossa reititin on. Ja nykyisin pelaamisessa ratkaisee nimenomaan ping eikä niinkään nopeus.
Täydellistä ei siis ole, mutta silti sitä halvempaa hinnan suhteen, mitä tulee 6E-reitittimiin videopelaamisessa. Ping on jatkuvasti alhainen, ja käyttöliittymä yllättävän hyvä. Ja niin automaattiset kuin itse tuunaillut asetukset toimivat niin kuin pitää.