UEFA laajentaa naisten jalkapallon eurooppalaisia kilpailujaan. Naisten Champions League on ollut olemassa vuodesta 2001 lähtien - alun perin se tunnettiin yksinkertaisesti nimellä UEFA Women's Cup - ja saa enemmän medianäkyvyyttä kukin, vakiinnuttaen seurat, kuten Olympique Lyonnais, Eintracht Frankfurt ja FC Barcelona naisten eurooppalaiseksi eliitiksi.
Ensi vuonna yhä useampi naisten joukkue saa mahdollisuuden pelata Euroopassa uuden UEFA Women's Europa Cup ansiosta. Tämä vuosi sitten julkistettu kilpailu käynnistyy virallisesti kaudella 2025/26, UEFA on vahvistanut.
Se vastaa miesten Eurooppa-liigaa. Nimi paljastettiin maanantaina: "'Eurooppa' tunnetaan jo terminä, joka liittyy Euroopan seurajalkapallon toiseen tasoon, kun taas 'Cup' korostaa uuden turnauksen puhtaasti pudotuspelimuotoa", UEFA sanoi.
Lisätietoja on tiedettävä, mukaan lukien uuden pokaalin muotoilu ja kilpailun brändäys, jotka paljastetaan vuonna 2025. Mutta toistaiseksi tiedämme jo, että naisten Eurooppa-cup järjestetään kuuden kierroksen aikana: kaksi karsintakierrosta, 16. kierros, puolivälierät, välierät ja yllättäen kaksiosainen finaali.
13 joukkuetta taistelee Europa Cup: kotimaan liigan kolmanneksi sijoittuneet joukkueet sijoille 8-13 sijoittuneista yhdistyksistä ja sijoille 18-24 sijoittuneiden yhdistysten toiseksi sijoittuneet joukkueet saavat suoran karsinnan naisten Eurooppa-cupiin.
Toisin kuin nykyaikaisessa miesten Champìons-liigassa, jossa ei ole putoamista Eurooppa-liigaan, naisten Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella pudonneet seurat sekä toiseksi sijoittuneet ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet toiselta karsintakierrokselta osallistuvat Eurooppa-cupiin "ruokintajärjestelmän" kautta.
Eurooppa-cupin voittaminen oikeuttaa seuran automaattisesti seuraavan kauden naisten Champions League mestaripolun kolmannelle karsintakierrokselle.
Naisten Champions League on myös uudistettu uudella liigavaiheella perinteisen lohkovaiheen sijaan, samanlainen kuin miesten, mutta vähemmän seuroja (18 joukkuetta). Liigavaiheen jälkeen pelataan miesten kaltainen pudotuspeli, sitten puolivälierät, välierät ja finaali (tässä tapauksessa yksi ottelu, toisin kuin Europa Cup).
Tämän vuoden lohkovaiheen tulosten näkeminen kertoo selvästi, että ei ole monia eurooppalaisia naisseuroja, joilla olisi tarpeeksi tasoa kohdatakseen suuret eurooppalaiset seurat, kuten Lyon, Barcelona, Chelsea, Bayern, Arsenal... Näin ollen toisen tason kilpailun luominen antaa varmasti uutta pontta eurooppalaiselle naisjalkapallolle ja antaa seuroille enemmän mahdollisuuksia kasvaa.