Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Tasapaksua Tim Burtonin taikamaailmaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jake (Asa Butterfield) kantaa omien jokapäiväisten murheidensa lisäksi olallaan välinpitämättömien vanhempiensa vastuita. Yksi niistä on ennen niin rakkaan isoisänsä Aben (Terence Stamp) perään katsominen, jota nykyään pidetään vain vanhuuden höperönä eriskummallisten tarinoidensa takia. Kun Abe joutuu brutaalin hyökkäyksen kohteeksi, Jake päättää lähteä matkalle etsimään motiivia teolle. Hän suuntaa isoisänsä kertomien tarinoiden alkulähteelle sijaiskotiin, joka on tarkoitettu muka taianomaisille eriskummallisille lapsille. Jaken päästyä perille ennakkoluulot kerrotuista saduista karisevat, ja maailma avautuu hänelle aivan uudella tavalla.

HQ

Elokuvan kerronta on huolitellun oloista, vaikka hieman liian hitaasti etenevää. Vasta elokuvan loppupuolella tarinaa raotetaan laajemmalti. Tällöin paljastuu, että elokuva on jättänyt mielenkiintoisempia osioitaan taka-alalle keskittyessään enemmän kertaamaan jo seliteltyjä asioita. Outojen lapsien taustoihin paneudutaan harmittavan vähän, ja muutenkin ratkaisuista toisiin edetään vauhdilla ilman kunnollista syventymistä. Tästä syystä kokonaisuus jää hiukan mielenkiinnottomaksi ja loppuratkaisu sekavaksi aikahyppyineen.

Pääosaa näyttelevän Asa Butterfieldin suoritus on alkuun vähän puisevaa ja ylinäyteltyä. Suoritus kuitenkin paranee nopeasti muiden tasolle, joka ylipäätänsä on vain ihan mukiin menevää eikä juuri erityismainintaa kaipaa. Huomioita kuitenkin näyttelijöissä herättää ylitse muiden ihmisheliumpallon roolissa säteilevä Ella Purnell. Vahva lavakarisma isoine, kauniine silmineen on lumoavaa seurattavaa ja hän on kuin luotu osaksi Tim Burtonin satumaista elokuvamaailmaa. Toinen ulkonäkönsä puolesta esiin ponnahtava hahmo on Samuel L. Jacksonin luotsaama pahis, joka on onnistuneen meikkinsä ansiosta kuin suoraan revitty japanilaisen mangan sivuilta. Hienon meikkinsä varjoon jäävä Jackson vetää roolinsa automaatioajolla linjassa muiden elokuvan isojen tähtien tapaan.

Elokuvan yleisilme on varsin tasainen kautta linjan, ja efektit istuvat kokonaisuuteen moitteetta. Lisää lämpöä ilmeeseen tuo ohjaajan tavoite käyttää käytännön efektejä tietokonetehosteiden sijaan aina kun mahdollista. Varsinkin muutamat stop motion -animaatiot ovat oiva lisä tuomaan Burtonille ominaista tunnelmaa ja tehostamaan tarinan outoja elementtejä. Elokuvan aavemainen ulkoasu yhdessä tasapainoilevan lapsille soveliaan sisällön ja pelottavan synkkyyden välillä kääntyy enemmän jälkimmäisen puolelle.

Hollywoodin outolintu, ohjaaja Tim Burton, onnistuu aina luomaan taianomaisen tunnelman elokuviinsa. Aivan liian pitkästi nimetty Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille ei ole tällä saralla poikkeus, mutta Burtonin klassikoista (esimerkiksi Batman 1990, Saksikäsi Edward 1992) poiketen elokuva jää muuten kovin pintapuoliseksi. Mielenkiintoisten ja tärkeiden aiheiden ohittelu nakertaa elokuvakokemusta, ja vähän löysäksi jätetty kerronta ei saa pidettyä otteessaan. Tasapaksu Burton-tuotos ei maailmaa mullista, mutta sentään se kuuluisa tunnelma on läsnä.

Tämä on mainos:
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsilleNeiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsilleNeiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä