Suomi
Gamereactor
laitearviot

Nintendo 3DS XL

Nintendon 3DS saapui puolitoista vuotta sitten markkinoille monien fanfaarien kera. Kun Sony julkaisi haastajansa viime talvena, jäivät monet odottamaan Nintendon vastausta. Se saapuu kauppoihin 28. heinäkuuta ja sen nimi on 3DS XL.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kuten nimi paljastaa, ei Nintendo 3DS XL ole uusi käsikonsoli, vaan suurennettu versio jo tutusta 3DS:stä. Nintendolla on värikäs historia käsikonsolien suhteen, eivätkä siihen tutustuneet voi välttää dejá vun tunnetta. Julkaistiinhan jo Nintendo DS:stä sekä DSi että DSi XL -mallit. Näiden mallien tavoin 3DS XL ei ole helppo arvioitava. Kun sisuskalut ovat likipitäen samat, ovatko suurempi näyttö ja pienet parannukset todellakin uuden sijoituksen väärtti?

XL-kokomerkintä ei tässä tapauksessa tule turhaan. Uusi yläruutu on peräti 4,88 tuumaa (124 mm). Alaosan kosketusnäyttö ei ole yhtä suuri, mutta on silti mukavat 4,18 tuumaa (106 mm). Aiempaan verrattuna näyttöjen koot ovat kasvaneet 90 prosenttia. Laitteen mukana tulee myös perusmalliin verrattuna tuplakokoinen 4 gigatavun SD-kortti, joka ei ehkä nykystandardeilla ole valtava, mutta sopii peruspelitarpeisiin tyydyttävästi.

Nintendo 3DS XL

Suurempi koko on antanut tilaa suuremmalle akulle, joten peliaikaa irtoaa yhdellä latauksella neljänneksen pitempään kuin ennen. Rankassa käytössä eli 3D-pelejä ja -videoita katsoessa akku kesti testeissä noin 4-5 tuntia. Samalla tietysti laitteen paino on noussut. Konsoli on noin 100 grammaa painavampi eli nyt 336 grammaa.

Tämä on mainos:

Nintendo on hakenut uusia linjoja laitteen muotoilussa. Konsolin kulmia on pyöristetty ja kiiltävistä pinnoista on hankkiuduttu eroon. Testikappale oli hopeanharmaa, mutta saatavilla on myös sininen ja punainen vaihtoehto. Mattapinnat hylkivät sormenjälkiä, mutta ne antavat laitteelle aavistuksen lelumaisen ulkonäön. Henkilökohtaisesti pidän kyllä enemmän tästä uudesta vaatimattomammasta olemuksesta, mutta Miss Käsikonsoli -kisassa uutuus jää kolmannelle sijalle PS Vitan ja tavallisen 3DS:n taakse.

Laitteesta löytyvät samat napit ja ohjaimet kuin 3DS:stä, vain hieman kookkaampina. 3D:n ja äänenvoimakkuuden säätö on lisäkoon ansiosta tarkempaa, ja varsinkin kunnon napit Selectille, Homelle ja Startille ovat tervetullut uudistus. Kaiuttimen kokoa on myös kasvatettu hieman, joten musiikki kuulosti omaan korvaani paremmalta kuin perus-3DS:llä. Vinkeä teleskooppi-stylus on puolestaan vaihtunut DS:llä nähtyyn "tavalliseen" kokomuoviseen ohjainkynään.

Nintendo 3DS XLNintendo 3DS XLNintendo 3DS XL

Toista analogitattia 3DS XL:stä ei edelleenkään löydy. Toinen ohjaustatti on mielestäni yksi tärkeimmistä tekijöistä uuden sukupolven kannettavissa, joten petyin pahasti Nintendon päätöksestä jättää se pois. Yhtiö aikoo nojata edelleen Circle Pad Pro -lisälaitteeseen, jonka XL-versio on tulossa loppuvuodesta. Lisälaite oli kuitenkin kömpelön epäkäytännöllinen jo tavallisella 3DS:llä, joten on vaikea käsittää, miten miten se voisi toimia entistä isommalla XL:llä.

Tämä on mainos:

Toisen miinuksen Nintendo ansaitsee tuiki tarpeellisen komponentin hylkäämisestä myyntipakkauksesta. Paketti ei nimittäin sisällä lainkaan akun lataamiseen vaadittavaa virtajohtoa. XL on toki yhteensopiva DSi:n, DSi XL:n ja perus-3DS:n johtojen kanssa, mutta jos sellaista ei ennestään löydy, on laturi muistettava ostaa erikseen. Erikoisliikkeissä myyjät osaavat melko varmasti muistuttaa asiasta, mutta esimerkiksi isommista marketeista ostoksia tekeviä lapsiperheitä voi odottaa kotona ikävä yllätys. Vaikka Nintendon liike on yhtiön taloustilanteen kantilta ymmärrettävä, on se silti ilkeä liike uusia asiakkaita kohtaan. Laturi lisää noin 15 euroa laitteen pyyntihintaan.

Lukuunottamatta näitä kahta - isoa ja pientä - mokaa, Nintendo 3DS XL ei ole lainkaan hassumpi laite. Ylellisen suuri näyttö suorastaan hivelee silmiä. Tunne on samankaltainen kuin siirtyi television 4:3-kuvasuhteesta laajakuvaan. Suurempi ja leveämpi koko auttaa paitsi hahmottamaan ruudun tapahtumia ja yksityiskohtia paremmin, mutta parantaa erityisesti pelikokemusta vauhdikkaissa lento- ja hurjastelupeleissä. Testaamani Pilotwings Resort 3D ja Kid Icarus: Uprising ovat tästä molemmat malliesimerkkejä ja entistä nautinnollisempia pelata.

3D-efekti on edelleen 3DS:n suurimpia valttikortteja. Muhkeampi ruutu ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti parempaa kolmiulotteisuutta, vaan se riippuu edelleen pelistä itsestään. Esimerkiksi muuten hyvä peli Theatrhythm Final Fantasy ei hyödy 3D:stä juuri lainkaan, mutta yksityiskohtia täynnä oleva Resident Evil: Revelations ja tarkkaa syvyystajua vaativa Super Mario 3D Land toimivat 3D:n suhteen entistä paremmin XL:n ruudulla. Kumma kyllä sama ei pätenyt Metal Gear Solid 3:n 3DS-painokseen, jossa tuuheat viidakkonäkymät päin vastoin näyttivät suttuisilta ja 3D-efekti häiritsi melkein päänsäryksi asti. Sivuhuomautuksena XL:n suuremmalla ruudulla on myös mukavampi selata eShopia, vaikka se ei käytettävyyden kärkikastia vielä olekaan.

Nintendo 3DS XL

Näytön lisäksi 3DS XL parantaa ergonomiassa. Tavallinen 3DS oli mielestäni liian pieni aikuisille käsille, mutta XL:n suurempi koko ja pyöreät kulmat helpottavat ongelmaa kiitettävästi. Kansisaranaan on lisätty porrastuksia, joten kannen saa pysymään paikallaan oikeassa kulmassa. Tämä helpottaa hyvän peliasennon löytämistä ja etenkin 3D:n herkän katsekulman säilyttämistä.

Mainittujen vahvuuksien ja heikkouksien valossa Nintendo 3DS XL:stä on helppo tehdä pari johtopäätöstä. Ensiksi se on edelleen hyvä kannettava konsoli, mutta suurempana parantaa erityisesti käyttömukavuudessa ja pelien näyttävyydessä. Toisen tatin puuttuminen on kuitenkin tänä päivänä vakava puute. Väkisin nousee mieleen, että jos Nintendo tulee asiassa järkiinsä, näemmekö vuoden päästä jälleen uuden mallin laitteesta (Miten olisi 3DS XL Pro?). Suuri koko haittaa myös jonkin verran kannettavuutta. Taskuihin se ei enää sovi, mutta toki repussa tai olkalaukussa se kulkee mukana aivan kuin sen pääkilpailija PS Vita. Tavallisen 3DS:n päivittämistä kannattaa punnita tarkasti, mutta jos kyseessä on ensimmäinen 3DS, on valinta ilmiselvä: isompi on parempi.

Nintendo 3DS XLNintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XLNintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
Nintendo 3DS XL
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hieno ruutu, parempi ergonomia, paremmat näppäimet, pidempi akun kesto
-
Ei toista analogitattia, laturi puuttuu myyntipakkauksesta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Nintendo 3DS XL

Nintendo 3DS XL

LAITEARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Nintendo 3DS:n uutuusversio tarjoaa selvästi aiempaa suuremmat näytöt, mutta paraneeko käyttökokemus tarpeeksi oikeuttaakseen uudelleenhankinnan?Ladataan seuraavaa sisältöä