Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Nope

Nope on verkkainen ja mystinen, mutta ei pelottava

Erilainen näkemys perinteisestä UFO-tarinasta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
NopeNope

Gamereactorin aiemman elokuva-arvion voi lukea täältä.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Jordan Peele singahti suosioon elokuvallaan Get Out, jonka Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Hyvinkin samoilla askelmerkeillä - ja jopa näyttelijöillä - jatkaa Nope, joka sijoittuu Kalifornian erämaahan, jossa kohdataan sanalla sanoen erilainen UFO.

Kaliforniassa perinteikästä hevostilaa pitää Haywoodin perhe. Vanha isäntä Otis Haywood Sr. menehtyy kummalliselta vaikuttavassa onnettomuudessa, ja vastuu jää lapsille OJ Haywoodille (Daniel Kaluuya) ja Emerald Haywoodille (Keke Palmer). Kummalliset sattumukset jatkuvat, ja pian pilvissä alkaa näkyä UFO. Noin tunnin kummastelun jälkeen Haywoodit ryhtyvät taistoon UFOa vastaan, mutta keinot lainataan jostain muualta kuin tieteiselokuvista ja Salaisista kansioista.

Tämä on mainos:

Luonnehdin Nope-elokuvaa verkkaiseksi mysteeriksi, tai ehkä peräti hidastempoiseksi draamaksi. Pääasiassa hitaus toimii elokuvan eduksi, sillä katsoja ehtii ihmetellä juonenkäänteitä päähenkilöiden kanssa. Nykyisin tällaisia hitaita leffoja ei juuri tehdä, joten kyseessä on piristävä poikkeus niin kovin hektisessä nykyajassamme. Omanlaistaan rauhallisuutta alleviivaa runsas maisemien kuvaus, joka Kalifornian pölyisen erämaan tapauksessa tarkoittaa laajoja maisemaotoksia.

Huonoksi puoleksi tarinassa voi mainita sen, että kun homman nimi selviää, on koko raina lopputeksteihin saakka hyvinkin ennalta arvattava. Toisaalta kaikki kerrotaan samalla valitulla tyylillä ja verkkaudella loppuun saakka, joten katsoja ehtii varmasti tottua ohjaajan tapaan kertoa tarinansa. Nopea ei voi luonnehtia mestariteokseksi, mutta kuitenkin melkoisen erikoiseksi. Ja juuri tällaisia erilaisia elokuvia kaivattaisiin enemmänkin.

Mukana ei ole kuin kourallinen erilaisia henkilöhahmoja, mutta sellainen vaikutelma jää, että vieläkin vähemmällä olisi pärjätty. Oikeastaan koko tarinan olisi voinut kertoa vain kolmella henkilöhahmolla, jotka ovat Haywoodin sisarukset ja eräänlainen elämäänsä kyllästynyt elokuvaohjaaja Antlers Holst (Michael Wincott). Itse muistan näyttelijän niin The Crow -elokuvan pahiksena kuin Darksiders II -pelin Deathin äänenä.

Lisämateriaaleja ei ole lainkaan, mitä on pidettävä puutteena Blu-ray-julkaisussa. Jonkinlaisia taustavaikuttimia ohjaajan suusta olisi ollut mielenkiintoista kuunnella, mutta nyt on pärjättävä ilman.

Tämä on mainos:

Nope ei ehkä kohoa mestariteokseksi, mutta erilaisena elokuvakokemuksena se jää kyllä mieleen.

HQ
Nope
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä