Olen aiemmin käyttänyt OnePlusin puhelimia mittavasti testaillen kaikkia malleja muutaman vuoden ajan, mukaan lukien myös Nord-mallisto. Noin yleisesti ottaen arvostan OnePlusin puhelimia, koska ne antavat rahoille vastinetta. Kuitenkin menneen kolmen vuoden aikana olen vaihtanut muihin merkkeihin. Siksi olin innokas palaamaan OnePlusin pariin uuden OnePlus 13 myötä nähdäkseni, miten puhelin on kehittynyt, ja miten kamerat ovat saaneet kiinni kilpailijoita. Siksi testiviikkojeni aikana painopiste on ollut kameran suorituskyvyn testaamisessa, ja ennen kaikkea muotokuvien ja videon kuvaamisessa. Lisäksi olen tutkinut pikalatauskykyä ja uuden Snapdragon 8 Eliten suorituskykyä varsinkin vaativissa tehtävissä, kuten videoiden kuvasynteesissä.
Arviota varten sain mustan kappaleen OnePlus 13:sta, jossa on 512GB UFS 4.0 -tallennustilaa, ja 16GB RAMia kera ylimääräisen 12GB virtuaalisen laajennetun RAM-muistin. Mukana on Snapdragon 8 Elite, huippuluokan 120Hz AMOLED-näyttö, ja akku tukemaan jopa 100W SuperVOOC-pikalatausta tai 50W langatonta latausta. Laturia ei kuitenkaan ole mukana paketissa. Mutta mukana on IP68- ja IP69-merkinnät veden ja pölyn siedolle, eSim-tuki ja videoulostulo USB-C:n voimin. Kameroiden osalta mukana on kolmen kameran järjestelmä kolmella 50 megapikselin sensorilla takana, ja 32MP sensori edessä. Lyhyesti sanottuna OnePlusalla on paljon tarjottavanaan.
Ensikatsomalta muotoilu on hyvin tasapainossa käytettävyyden ja ulkoasun kesken, joskin musta malli ei oikein erotu joukosta mitenkään. OnePlus 13 -puhelimessa on miellyttävän näköinen hieman kaareva näyttö ilman fyysistä rajoitetta juurikin kaartuvuuden ansiosta. Olen aina pitänyt OnePlusin fyysistä hälytyspalkkia äänien säädölle hyvänä lisäyksenä, ja olen iloinen sen mukanaolosta. Aloitusasennus ei kuitenkaan ollut saumaton. Kyseessä on ehkä ollut Androidin ongelma, mutta puhelimeni meni jumiin kopioidessani tiedostoja vanhalta puhelimelta OnePlus 13 -malliin, ja sinä välissä kytkin VPN-palveluni pois päältä. Onneksi onnistuin ratkaisemaan ongelman, enkä sen jälkeen ole kokenut ongelmia tai hidastumisia.
Päivittäisessä käytössä OnePlus 13 suoriutuu virheettä. Pidän puhelimen laadusta, ja painoa on noin 210 grammaa. Siten puhelinta on kaiken aikaa miellyttävä käyttää. Akku kestää luotettavasti koko päivän ajan. Latasin kerran 97% illalla klo 22, ja latausta oli vielä 35% jäljellä, kun menin nukkumaan seuraavana iltana normaalin päiväkäytön jälkeen. Koskapa puhelin toimitetaan ilman laturia, en ole päässyt kokeilemaan 100W latausta, mutta jopa vanhemmalla 65W OnePlus-laturilla oli lataaminen yleensä tehtynä ylösnousun ja aamukahvin juomisen välisenä aikana. Varsinkin jos on tottunut käyttämään vanhempaa iPhonea, on tällainen nopeaa lataamista, ja moinen tuntuu isolta edistykseltä.
Kuten opin OnePlus 13 -puhelimen lanseeraustilaisuudessa, johon osallistuin, on kyseessä ensimmäinen puhelin, joka on saanut Displaymaten A++ -luokituksen. Voin ilmoittaa, että näyttö on kaunis ja miellyttävä katsella missä tahansa tilanteessa. Näyttö on kirkas, terävä ja tarjoilee hyvän värien kylläisyyden. Automaattinen kirkkaus toimii tehokkaasti, ja dynaaminen virkistystaajuus välillä 1-120 Hz tarjoilee sujuvan selaamisen, ja samalla säästetään virtaa, kun korkeampia ruudunpäivityksiä ei tarvita. Ulkona luettavuus on ollut toistaiseksi loistavaa, joskin talvikuukausina ei ole voinut testata kirkkaassa auringonvalossa. Kaikkiaan näyttö on kaunis, ja on myös nopea reagoimaan kosketukseen.
OnePlus 13 toimitetaan kolmen 50 megapikselin sensorilla takana, ja 32 megapikselin kameralla edessä. Erottuvat minulle ovat pääkamera ja 3x optinen zoomi kamerassa, ja vielä kera optisen tasapainotuksen. Pääkamera ottaa loistavia kuvia kaikissa olosuhteissa mukaan lukien sisätilat ja pimeät ulkotilat. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, ja sensorit haukkaavat paljon valoa myös auringonlaskun jälkeen. Jälkityöstö vaikuttaa olevan selvästi parempaa kuin viimeksi käyttämässäni OnePlus-puhelimessa. Mukana on hyvin vähän sumeutta tai epätarkkoja ihmisiä. Pidän 3x zoom-kamerasta, kun on saatava kohde lähemmäksi, mutta eniten käytän kameraa muotokuvia varten. Viimeiseksi sanon, etten ole sellainen, joka käyttää paljoakaan laajakuvakameraa, mutta senkin suorituskyky on hyvä, vaikkakin hämärässä kuvaaminen oli mielestäni hankalampaa kuin kahdella muulla toiminnolla.
Valokuvausta auttavat tekoälyominaisuudet, jotka tekevät kaikkia yksityiskohtia paremmaksi. Hieman zoomatuissa kuvissa tekoäly täyttää puuttuvat yksityiskohdat tehokkaasti, mutta enimmäiszoomilla (120x) tulokset voivat olla vaihtelevia, ja tekoäly ennustaa usein väärin pienempiä yksityiskohtia. Huomasin myös, että tekoäly korjasi jonkun hiusten varjoja oikeiksi hiuksiksi yhdessä vaiheessa. Kuvien jälkityöstö tekoälyn avulla yksityiskohtien suhteen on hyvin käyttökelpoinen työkalu tavallisissa kuvissa. En kuitenkaan suosittele zoomaamaan aivan maksimiin missään vaiheessa. Mielestäni (paljon kalliimpi) iPhone 16 Pro Max tekee tässä suhteessa parempaa työtä, mutta silti OnePlus 13 saavuttaa hyvin omalla suorituksellaan. Kaiken kaikkiaan kameran suoriutuminen on hyvää niin satunnaiseen kuin yksityiskohtaisempaankin kuvaamiseen, joskin parantamisen varaa on tekoälyn tarkkuudessa.
Oma suosikkini toistaiseksi kameroissa valokuvaamisen suhteen on muotokuvaus. Tällöin pääsensori jäljittelee Hasselbladin XCD 30mm -linssiä, kun taas 2x zoomivaihtoehto jäljittelee XCD 65mm -linssiä, ja sitten vielä 3x "telephoto zoom" -kamera jäljittelee Hasselbladin XCD 90V -linssiä. En itse asiassa tunne näistä linsseistä ainuttakaan, mutta olen onnistunut ottamaan mitä kauneimpia muotokuvia menneen muutaman viikon aikana. Olen esimerkiksi ottanut kauniita kuvia jalkapallo-ottelussa, ja tuloksena oli hyvä yhdistelmä teräviä kasvoja, ja samalla dynaamista liikettä pelaajien vartaloissa. Lisäksi otin perheeni joulukuvat käyttäen OnePlus 13 -puhelimen muotokuvausta ja ammattimaista rengasvaloa mahtavin tuloksin. Kun OnePlus 13 -puhelimen kilpailijat tarjoavat jopa 5x optisen zoomin, ja pidän itse asiassa 3x zoomia erittäin käytännöllisenä, sillä se saavuttaa sen hyvän pisteen, jolloin kohde ei ole liian lähellä eikä liian kaukana. Viimeinen maininta menee selfiekameralle. Suoriutuminen on hyvää, kunhan valaistus on riittävää. Jopa pimeässä pystyin ottamaan kohtuullisia kuvia itsestäni, mutta ryhmäselfiet onnistuivat ainoastaan päiväsaikaan.
Teen mielelläni vlogaajana lyhyitä videoita henkilökohtaisesta elämästäni. Mitä tulee OnePlus 13 -puhelimen videokykyihin, olen niistä yhtä innoissani kuin muotokuvaamisestakin, joskin mukana on yksi isompi huono puoli. Olen iloinen kameran asetuksien olemisesta taas mukana, sillä näin videokuvaamisessa on vaihtoehtoja. Pääkamera kuvaa hyvälaatuista videota, ja olen mielelläni käyttänyt 3x zoomikameraa lähikuviin ilman merkittävää laskua laadussa, kun vaihtaa kolmen kameran kesken. Kaikki suoriutuvat hyvin erilaisissa valaistusolosuhteissa, ja jokainen sensori tukee Dolby Vision HDR:ää. Moni ihminen on ylistänyt videon suoriutumista.
Valitettavasti niin hyviä kuin pääkamerat ovatkin, on selfiekamera selvästi huonompaa laatua. Selfiekamera ei pärjää hämärissä olosuhteissa varsinkaan ulkona talvella. Selfiekameralla otettu video jää ilman yksityiskohtia hämärässä, ja valitettavasti ennalta määrätty tarkennus merkitsee sitä, että osa kohteista on epätarkkoja. Jos selfievideoiden kuvaaminen on tärkeää (jos vaikkapa on ammattimainen vlogaaja), on minun suositeltava jotain toista puhelinta. Toinen pienempi havaittu ongelma olivat ajoittaiset jäätymiset videopätkien lopussa. Nämä pienet millisekunnin mittaiset jäätymiset ovat nähtävillä videoita leikatessa, ja saattavat olla haitaksi leikattaessa useita lyhyitä pätkiä yhteen, kuten itse teen.
Se yksi iso positiivinen asia OnePlus 13 -puhelimessa on Snapdragon 8 Elite, joka varmistaa sujuvan suoriutumisen erilaisissa tehtävissä. Videoiden kuvasynteesi oli erityisen tehokas, ja pisin 40-minuuttinen 4K-videoni oli prosessoitavana noin 12 minuuttia DJI Mimo -sovelluksella. Puhelin lämpenee kuvasynteesin ja muiden vaativien tehtävien aikana, mutta koskaan luuri ei kuumene liikaa. Videopelaamisen suoriutuminen on niin ikään vankkaa, ja esimerkiksi vaativa ARK: Ultimate Mobile Edition toimii sujuvasti, ja on ulkoisesti konsolipelin tasolla. Monen työn tekeminen samaan aikaan on saumatonta, ja sovellukset ovat nukkuvassa tilassa ja saavutettavissa pitkienkin aikojen kuluttua mukaan lukien tilanne, jossa puhelin on akkua säästävässä tilassa.
Kun kaikkea katsotaan yhdessä, on OnePlus 13 loistava ja tasapainoinen puhelin. Laitteen suorituskyky, akunkesto mukaan lukien lataaminen ja korkealuokkainen näyttö ovat lippulaivamallin arvoiset. Pidin myös kolmesta 50 megapikselin pääkameroista, joilla saa loistavia kuvia ja videoita. 3x zoomikamera on erityinen suosikkini niin muotokuvaukseen kuin lähikuvia varten videoihin ihmisistä, ja näin vlogaamiseni on entistä paremmalla tasolla. Valitettavasti täysin käyttökelpoinen selfiekamera on huonompi kuin muut kamerat, ja parhaiten sen huomaa selfiellä videoita kuvatessa. Vaikka laitteessa on joitakin pienempiä puutteita, kuten satunnainen jäätyminen videopätkissä ja epätasainen tekoälyn suoriutuminen maksimaalisella zoomilla, eivät moiset tee tyhjäksi yleistä käyttökokemusta. Ottaen huomioon hintalapun (kallein malli 1149 euroa), on OnePlus 13 tehnyt vaikutuksen.