Suomi
Gamereactor
laitearviot

Philips 436M6VBP

"Oi suuri ja mahtava immersio!"

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kodintekniikasta ja erityisesti televisioista tunnettu Philips on valmistanut pelinäyttöjä jo vuodesta 2012, mutta hittituotetta markkinoille ei ole vielä Philipsiltä saatu. Ruutukoot kasvavat vuosi vuodelta ja nyt vanha kunnon Philippo on saanut markkinoille 43-tuumaisen 4K-monitorin, joka pröystäilee maailman ensimmäisenä displayHDR 1000 -vaatimukset täyttävänä pelinäyttönä. Tästäkö se lähtee?

Valtavasta laatikosta ilmestyvä yli 15 kilon painoinen monoliitti herättää kunnioitusta. Tuntuu absurdilta nostaa tämän kokoinen ruutu näppäimistön eteen. "Miten tämän voi saada mahtumaan entisen 27 tuumaisen tilalle? Leveyttä on tuplasti!" Ihmettely päättyi tietokoneen keskusyksikön nöyrtyessä, jolloin perheen esikoinen sijoittui yllättävän kivuttomasti paikoilleen.

Mustilla muoviraameilla ympäröity paneeli seisoo tummanharmaan alumiinisen jalan päällä, joten käyttöönotto onnistuu kirjaimellisesti pöydälle nostamalla ja piuhat kiinnittämällä. Paneelin takaa löytyy VESA-yhteensopiva kiinnitys, mutta itse kiinnikettä näytön mukana ei toimiteta. Mukana tulee kaikki tarvittava eli virtajohto sekä DisplayPort-, HDMI- sekä USB-kaapelit. Liitännät näytössä ovat kattavat niin PC- kuin konsolikäyttöön. Mekaanisista säädöistä tarjolla on vain katselukulman säätö, mutta sillä pääsee näin suuren näytön kanssa jo pitkälle.

Irrallisia hallintapainikkeita näytöstä ei löydy. Ainoat ulospäin näkyvät yksityiskohdat ovat oikean alareunan parin sentin levyinen valkoinen himmeä ledivalo sekä näytön alareunasta hohtava epäsuora valo, jota Philips kutsuu pelinäytöissään ambiglowiksi. Näytönhallinta ja asetusten konfigurointi tapahtuu alareunan alta löytyvällä ohjausjoystickilla, mikä on tarkkuudessaan paras toistaiseksi näytöissä koettu. Monisuuntainen ristiohjain on jämäkämpi kuin AOCilla, mutta edelleen turhaa löysyyttä on havaittavissa.

Tämä on mainos:

Toisena erikoisuutena näytön mukana toimitetaan myös kaukosäädin, jolla kaikkien ominaisuuksien konfigurointi sekä kuvalähteen valitseminen onnistuu vielä helpommin. Kaukosäädin antaa myös ymmärtää, että näyttö soveltuu hyvin konsolin kylkeen, jolloin näytön käyttäminen onnistuu suoraan vaikkapa sohvalta käsin.

Philips 436M6VBP

Käyttöliittymässä on yksi merkittävä puute: tarjolla on vain yksi muokattava käyttäjäprofiili. Illan tullen, erityisesti PC-käytössä, missä katseluetäisyys on noin metri paneelista, näytön kirkkaudensäätö on tehtävä käsin, kun valmiita profiileita eri taustavalon kirkkaudella ei saa näyttöön talteen useampia. Jo 50% kirkkaudensäätö riittää supernovamaiseen "Waaaaaaargh! Silmät sulaa!" -reaktioon pimeässä huoneessa. Erilaisia valmisprofiileita tarjotaan reilusti, mutta muiden näyttöjen tapaan ne ovat turhuudessaan markkinointimateriaalia. "FPS, Racing, RTS, Gamer 1, Gamer 2, Lowblue Mode... käyttääkö näitä oikeasti joku?"

Muokattavan käyttäjäprofiilin nimi on lyhykäisyydessään "Off", joten edellä mainittujen valmisprofiilien voi kirjaimellisesti ajatella olevan erilaisia filttereitä näkyvälle kuvalle, ja siltä ne myös näyttävät. Väritasapainot sekä kontrasti hyppivät minne sattuu. Käyttäjien iloksi näyttö on tehdaskalibroitu ja pakkauksen yhteydessä tarkastusmitattu. Mukana toimitetaan näyttökohtainen dokumentti mittaustuloksista, joten profiilifilttereillä kuvan tasapainoa ei lähde senkään puolesta sotkemaan. Tämä on ensimmäinen näyttö, jonka väri-, kirkkaus- ja kontrastiasetuksiin en ole koskenut käyttöönoton jälkeen.

Tämä on mainos:

Väritoisto vakuuttaa PC-käytössä heti työpöydälle saapuessa. MVA-tekniikalla valmistettu 10-bittiset värit tarjoava "Quantum Dot" -paneeli on upeaa katseltavaa. Seuraava askel parempaan vaatinee OLEDin, joista ei taas viiveiden takia tällä hetkellä ole pelinäytöiksi, burn-in-tarinoista puhumattakaan. Philipsin 4ms paneeli on nopein, mitä näin hyvällä kuvanlaadulla, erityisesti näin suurena, olen näytöissä nähnyt. Silmämääräisesti värit näyttävät paremmilta kuin muutaman vuoden takaisessa IPS-huippupelinäytössä, Acer Predator XB271HU:ssa. Peru 4K -video Youtubesta katsottuna on leuat loksauttavaa materiaalia. Kaikki kolme videon katsonutta, pitkänlinjan PC-käyttäjää mainitsivat toisistaan tietämättä, että video aiheuttaa vakuuttavan kolmiulotteisen vaikutelman ilman, että näytössä on minkäänlaista 3D-ominaisuutta. Ruudun koko, erinomainen väritoisto, valovoimaisuus sekä kontrasti tekevät selvästi ihmeitä. Olen rakastunut.

Valovoimaisuudesta kielii myös ensimmäisenä monitorina saatu displayHDR 1000 -leima. Luvulla viitataan nitseihin eli näytön kirkkauteen (kandela per neliömetri) ja sitä todella riittää. Ymmärrän vasta nyt HDR:n todelliset mahdollisuudet. Peleissä HDR:n päälle kytkemällä valonlähteet näyttävät kirjaimellisesti kirkkailta ja häikäiseviltä, vaikka ruudulta löytyy samaan aikaan tummia sävyjä. Peleissä ei enää katso mielellään suoraan valoa kohti, mikä entisestään lisää immersion tuntua. Efekti toimii myös pienillä valonlähteillä, esimerkiksi autojen, katuvalojen tai soihtujen kanssa. Samasta taloudesta löytyvä, 2016 vuoden LG:n 4K-televisio ei pääse HDR:n kanssa läheskään samanlaiseen efektiin.

Philips 436M6VBP

Testatut Titanfall 2, Battlefield 1 ja Far Cry 5 näyttävät fantastisen upeilta, jos koneessa riittää vääntöä 4K-resoluution pyörittämiseen. Tunsin ensimmäistä kertaa VR:n ulkopuolella olevani pelin maailmassa sisällä aistinvaraisesti, sillä näyttö peittää metrin etäisyydeltä jo noin 45 asteen siivun näkökentästä. Ääreisnäkö astuu peliin ja voimistaa selkeästi immersiota.

Strategiapeleissä ruututilaa on paljon. Civilization 6:n sekä Egypt: Old Kingdomin naamalle yskäisemä tiedonmäärä tuntuu mahtavalta. Kaiken tiedon näkee hyvin, eikä pientäkään fonttia tarvitse tihrustella. Yksityiskohtiin tulee kiinnitettyä huomiota täysin eri tavalla kuin 27-tuumaisen kanssa. Näin suuren näytön kanssa ei enää liikuta pelkästään silmiä vaan huomaamattaan jopa päätään kääntelee hieman. Niskakin kiittää!

Näytön paneeli on ylikellotettavissa ainakin 80Hz saakka, mutta pienikin ylikellottaminen johtaa ylihypättyihin frameihin (skipped frame), joten luovuin ajatuksesta saman tien. AMD:n näytönohjainten omistajille on FreeSync-tuki, mikä tasaa vaihtelevaa ruudunpäivitysnopeutta, jolloin mikrotökkiminen tai tahmailu ei vaivaa. Näin suuren näytön kanssa siitä onkin poikkeuksellisen paljon iloa, erityisesti kun AMD:n näytönohjaimet ovat jääneet pelisuorituskyvyssä yleisesti ottaen Nvidian jalkoihin. Toivottavasti seuraava näytönohjainsukupolvi muuttaa taas asetelmia.

Valovuotoa on myös ihastuttavan vähän, mutta musta kuva ei toki näytä täysin mustalta, jos ruudulta löytyy jotain muutakin, mikä täytyy valaista paneelin takaa löytyvin valkoisin ledein. Pystysuuntaisesti toimiva taustavalon local dimming eli paikallishimmennys toimii peleissä huomaamattomasti, ja sen läsnäolon huomaa ainoastaan silloin kun mustalta ruudulta häviää viimeinen kohde.

Pientä miinusta näytölle on kuitenkin annettava katselukulmista, mitkä eivät ole parhaat mahdolliset. Metrin etäisyydeltä katsellessa huomaa sivusuuntaisesti reunojen olevan tummempia kuin muu alue paneelista. Kauempaa, katselukulman kaventuessa, ongelma häviää. Efektistä tulee mieleen vinjetointi, mutta vain sivusuuntaisesti. Pieni tummentuma muutaman sentin matkalta ei häiritse käyttöä mitenkään, eivätkä värit vaihda sävyjään odottamattomalla tavalla.

Philips 436M6VBP

4K-tarkkuus 43-tuumaisella (42.5") näytöllä tarjoaa reilun 103 pikselin tuumatiheyden (PPI), mikä ei kuulosta paljolta, mutta on silti enemmän kuin tarpeeksi. Teksti näyttää selkeältä ja fyysistä näyttöpinta-alaa on niin paljon, että tällä näyttökoolla käyttää mielellään jo useampaa ikkunaa rinnatusten. Aikaisemmin kahta 27" -näyttöä käyttäneenä pystyin luopumaan kakkosnäytöstä tarpeettomana ja kasvattamaan pöytätilaa huolimatta Philipsin valtavasta koosta.

Muitakin kauneusvirheitä löytyy. HDR-yhteensopivista peleistä työpöydälle palaaminen jättää värit täysin puhkipalaneiksi, ja koko näkymän käytännössä korruptoituneeksi. Näyttö on sammutettava ja käynnistettävä uudelleen, jotta HDR-tilan saa pois käytöstä.

Olen vuosia rummuttanut yli 100-hertsisten näyttöjen hienoutta enkä uskonut enää palaavani 60-hertsin kerhoon, mutta niin se takki vain kääntyy. Kokemus näin suurella näytöllä pelatessa on uskomaton ja immersion määrä moninkertainen verrattuna pienemmän ja korkeamman virkistystaajuuden näyttöön.

Konsolipelaajalle näyttö on käytännössä parasta mitä rahalla saa, jos etäisyys näyttöön ei esimerkiksi olohuoneessa kasva liian suureksi. Konsolit eivät toistaiseksi pyöritä pelejä yli 60 ruudulla sekunnissa, joten 60Hz paneeli ei aiheuta pullonkaulaa. Näytöstä löytyy myös kaksi 7 watin kaiutinta, jotka ovat käyttökelpoisia niin kauan kuin mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.

Noin 800 euron hintainen näyttö on kirkkaasti hintansa arvoinen. Kilpailijoilta ei löydy tällä hetkellä vastaavan valovoiman 4K-näyttöjä, jotka sopisivat yhtä hyvin pelikäyttöön. Kukkulan kuninkaana on helppo paukutella henkseleitä. Kiitos Philipsin, odotan nyt suu vaahdossa päivää, jolloin markkinoille saadaan 4K-näyttöjä yli 100 hertsin virkistystaajuudella ja vielä hintalapuilla, jotka eivät vaadi asuntolainaa taakseen. Siihen asti Philips 436M6VBP toimii ainoana näyttönäni niin peli- kuin työkäytössä. Hieno comeback, Philips!

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Suuren monitorin immersio, erinomainen kontrasti, erinomainen väritoisto, tehdaskalibrointi, valovoimainen HDR, ohjausjoystick, kaukosäädin, 4K, 10bit ja kvanttipistepaneeli, kattavat liitännät, hinta
-
HDR-peleistä työpöydälle palaaminen, katselukulmat, vain yksi kustomoitava käyttäjäprofiili, ei VESA-kiinnikettä mukana, vain 60Hz (toisaalta 4K), ylikellotus aiheuttaa ylihypättyjä frameja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä