Suomi
Gamereactor
laitearviot

Playstation 5 -konsolin Dualsense-ohjain

Tämä ohjainkokemus jää mieleen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Uusi videopelikonsoli suunnitellaan ennen kaikkea sen pelien ympärille. Kaikki Playstation 5:n toiminnot aina valikosta ennen kaikkea ohjain Dualsenseen saakka todistavat tästä.

Nimikin jo tekee kunniaa sille, mitä tulossa on. Mukana on haptinen värinä. Teoriassa sen on mahdollista välittää erilaista värinää kautta koko ohjaimen mitatusti ja hallitusti. Todellisuudessa kyseessä on varsin inhimillinen ja odotettu ratkaisu. Värinä lähtee ohjelmoijien valitsemasta kohdasta, jonka keston ja voimakkuuden he myöskin määrittävät. Toisin sanoen ohjelmoijien asiana on ottaa ilo irti värinästä. Saa nähdä, jääkö se Nintendo Switchin HD Rumblen lailla kikaksi, vai tuleeko haptisesta värinästä oikea kerronnallinen tehokeino.

Playstation 5 -konsolin Dualsense-ohjainPlaystation 5 -konsolin Dualsense-ohjain
Tämä on mainos:

Moinen monipuolinen värinä ei liene helppoa saavuttaa, mutta Astro's Playroom osoittaa sen olevan mahdollista. Sateenvarjoon osuvat yksittäiset sadepisarat onnistuvat tuntumaan käsissä ohjaimen yksittäisissä kohdissa. Tarvittaessa värinä on myös erittäin aggressiivista ja voimakasta.

Kosketuksen simulointi ulottuu sormenpäitä pidemmälle. Adaptiiviset liipaisimet on huono nimi hienolle ominaisuudelle. Liipaisimien antama vastus vaihtelee sen mukaan, mikä on pelitilanne. Se toimii hienosti, ja ominaisuuden arvostamiseksi se on koettava itse. Näin ollen tarvittavan voiman toimittaminen liipaisimille vaatii pelaajalta huomiota aivan erityisesti pelaamisen aikana. Saa nähdä, millaista onkaan autolla ajaminen kuoppaisella tiellä, lataushäiriön saavalla aseella ampuminen ja kahden miekan osuminen toisiinsa. Kyseessä on todellakin peliohjainsuunnittelun seuraava aste.

Playstation 5 -konsolin Dualsense-ohjainPlaystation 5 -konsolin Dualsense-ohjain

Edistysaskel on samanlainen kuin liikeohjauksen hyödyntäminen silloin joskus. Liikesensorit ovat mukana myös Dualsensessa, ja ainakin toistaiseksi ne ovat toimineet ihan hyvin. Ohjaimen suunnittelu ei ehkä ole aivan paras mahdollinen liikeohjauksen hyödyntämiselle. Erityisominaisuudet nivoutuvat yhteen, kun mukana ovat liikeohjaus, isompi kosketusalusta ja uusi mikrofoni kaiuttimineen. Mikrofoni on hieman pettymys muihin ominaisuuksiin verrattuna, sillä ero Dualshock 4:n vastaavaan ei ole suuren suuri.

Tämä on mainos:

Liipaisimien ohella melkein kaikki muu ohjaimessa vaikuttaa hyvältä jatkumolta aikaisempaan. Ohjaintatit on ilmeisesti otettu sellaisinaan Dualshock 4:stä, ja tavallisissa napeissa tärkeintä ei ole se, että niiden perinteinen väritys on poistettu. Niiden nappien painaminen tuntuu aiempaa hiljaisemmalta, ja vaatii nyt hieman enemmän voimaa. Mukana olevana pienenä yksityiskohtana uuden PS-logon alla olevasta napista voi ohjaimen mikrofonin mykistää.

Playstation 5 -konsolin Dualsense-ohjainPlaystation 5 -konsolin Dualsense-ohjainPlaystation 5 -konsolin Dualsense-ohjain

Sonylla on selvästi menossa jonkinlainen muutos niin konsolin kuin ohjaimenkin muotoilun suhteen. Tämä havainnollistuu myös Dualsense-ohjaimessa. Ohjain on hieman isompi, ja se kiinnittää enemmän huomiota väreillään valkoinen ja musta. Napit ovat läpinäkyvää muovia. Ohjain on selvästi kauniimpi kuin itse konsoli, mutta tärkeintä on tietenkin se, että ohjain istuu hyvin käteen. Harmiksi ohjain on melko painava: 281 grammaa siinä missä Dualshock 4 painoi vain 220 grammaa. Lisäksi paino suuntautuu enemmän ohjaimen eteen. Näin ollen ohjainta on pelatessaan pidettävä aktiivisesti käsissä. 1560 mAh akun lataaminen tapahtuu USB-C-kaapelilla, ja peliaikaa on yli 10 tuntia.

Playstation 5:llä on Dualsensessa ehkä se paras mahdollinen oheislaite, joka aidosti laajentaa peliohjaimen käyttömahdollisuuksia silkan grafiikan ja suorituskyvyn tuolle puolen. Ennen kaikkea adaptiiviset liipaisimet muodostunevat jatkossa pelialalla jonkinlaiseksi standardiksi.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä