Suomi
Gamereactor
laitearviot

Polaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaan

Taskuun sujahtava musiikkistudio kannustaa selkeydellään kokeilemaan elektronisen musiikin tekoa ja yllättää monipuolisuudellaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Harmittavan pienenä pysyvää musiikkisovellusmarkkinaa hallitsee lähinnä pitkän linjan tekijä Reason Studios (entinen Propellerhead Software) innovatiivisilla, laadukkailla ja ilmaisilla ohjelmillaan, kuten Figure (2011) ja Reason (2018). Harmillisesti nämä ohjelmat ovat ainoastaan Applen laitteille, joten Android-käyttäjien musiikilliset inspiraatiot ovat olleet muun muassa Kaossilatorin (Korg, 2016) ja Nodebeatin (Shanda, 2011) tapaisten maksullisten viritysten varassa. Nyt asiaan on kuitenkin tullut muutos, kun Meteauren julkaisema Polaris tuo uutta potkua musiikin tekoon nimenomaan Android-laitteille. Yli 30 vuotta elektronisen musiikin parissa puuhasteltuani oli tämäkin ohjelma ehdottomasti testattava.

Hieman yllätykseksi Polaris ei tarjoa minkäänlaista opastusta käyttäjälleen. Jos ohjelman käyttö herättää kysymyksiä, niihin pitää etsiä vastauksia ohjelman asetuksista löytyvän Discord-linkin kautta. Onneksi sovelluksen visuaalinen ilme on yksinkertainen ja samalla selkeä, jotta kynnys lähteä kokeilemaan ominaisuuksia on varsin pieni. Kokeilun kautta saavutetut ideat ovatkin osa musiikin teon kiehtovuutta.

Polaris on sekvenseripohjainen musiikinteko-ohjelma, joka ottaa inspiraatiota rumpukoneiden rakenteesta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohjelmassa on ristikko, joka koostuu 16 neliöstä. Näihin neliöihin voi sijoittaa vapaasti ääniä, joita ohjelma lukee järjestyksessä annetun vauhdin mukaisesti. Esimerkiksi laittaessa bassorumpuäänen ensimmäiseen neliöön ja haitsun kolmanteen neliöön jokaiselle ristikon rivillä, saa aikaiseksi klassisen ja yleisesti paljon käytetyn nelitahtirumpupohjan. Ohjelma mahdollistaa kuuden yksittäisen äänen käytön kerrallaan sekvenserissä.

Polariksen äänikirjasto on positiivisen runsas. Mukana on käytettäviä ääniä rummuista bassoihin ja liideistä efekteihin noin 60 erilaista. Jo pelkästään näillä äänillä saa tehtyä hyvin monipuolista musiikkia, mutta Polaris ei jätä asiaa tähän. Sovelluksessa on täydet valmiudet jokaisen äänen yksittäiseen muokkaukseen. Muun muassa ääniä voi pyörittää väärinpäin, aloitus- ja lopetuskohtaa voi muuttaa, niihin voi lisätä säröä ja kaikua ja jopa ruuvata cuttoffia ja decayta. Näillä muokkauksilla äänistä saa jo todella erilaisen kuuloisia ja kokonaisuudesta entistä monipuolisemman. Polaris tukee myös omien äänien latausta ohjelmaan, mikä on mainio lisä persoonallisen äänen luomisessa. Jos sampleilla kikkailu ei kuitenkaan ole oma juttusi, ohjelmassa on myös kaksi syntetisaattoria, joiden äänen yhdistelystä saa aikaiseksi varsin klassista elektronista ääntä piippailevista liideistä lämpimiin saha-aaltoisiin stringeihin, joten persoonallisen soinnin löytäminen on lähinnä enää mielikuvituksesta kiinni.

Tämä on mainos:

Äänien kehittely tai muokkaus Polariksessa vaatii hieman opettelua. Säätimet ja erilaiset potikat on selkeästi esitelty, mutta jos termit eivät ole tuttuja, on tutkiskelu ainakin aluksi aikamoista hakuammuntaa. Varsinkin äänien korkeuden muuttamista joutui hetken etsimään. Toisaalta säätöjen välitön palaute ääneen auttaa nopeasti ymmärtämään niiden merkitykset ja saamaan halutun äänen ulos. Säätöjen ruuvailussa on hyvää musiikinteon tunnelmaa.

Harmillisesti muokkausten tuloksia ei voi kuunnella kuin pyörittämällä koko sekvenseriä, mikä tarkoittaa, että todellisen säädön aikana kaikki muut viisi käytössä olevaa ääntä on hyvä sulkea ohjelman mikseristä. Ei tämä isotöistä ole, mutta hieman ylimääräistä rämppäystä kuitenkin. Se myös on pettymys, että vaikka omia ääniä voi Polarikseen ladata, ei sillä tehtyjä tuotoksia saa suoraan ohjelmasta mitenkään ulos esimerkiksi jatkokehittelyä varten vaikka jossain tietokoneen musiikkiohjelmassa. Varsinkin kun ohjelma ei taivu kokonaisen biisin tekoon vaan sekvenseriä voi ruuvailla maksimissaan vain muutamien kertosäkeiden mittaiseksi. Sentään omat ideat voi tallentaa ohjelman sisällä, joten ehkä tulevissa päivityksissä ne saa ulos yleisissä formaateissakin.

Polaris onnistuu voittamaan elektronisesta musiikista kiinnostuneet ensikertalaiset puolelleen selkeällä ja helppokäyttöisellä liittymällään, mutta samalla se vakuuttaa pidempiaikaiset musiikkivelhot monipuolisuudellaan. Reipas äänikirjasto, oma syntetisaattori, kiitettävän monipuolinen äänien muokkaus ja omien äänien lisäys tekevät sovelluksesta todellisen musiikkistudion taskukoossa, mikä antaa reilusti vastinetta noin neljän euron myyntihinnalle. Omien tuotosten ulos saamisen puute jää hieman harmittamaan, mutta muuten Polaris tarjoaa kiehtovaa puuhailua musiikin parissa tunnista toiseen, ja mahdollistaa helposti tulevien Daruden Villejen esiinnousun. Tätä lisää!

Tämä on mainos:
Polaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaanPolaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaanPolaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaanPolaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaan
Polaris - mobiilinen musiikkisovellus kannustaa kokeilemaan
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon sampleja, monipuoliset säätömahdollisuudet, omien samplejen lisäys, syntetisaattori, selkeä käyttöliittymä
-
Ei mahdollisuutta saada tuotoksia ulos, biisin pituus rajoitettu, samplen säätöä ei voi erikseen kuunnella
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä