Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Project Power (Netflix)

Project Power (Netflix)

Huumeisiin keskittyvä rikoselokuva supersankarimausteilla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Project Powerin idea on suorastaan herkullinen. New Orleansin katukauppaan ilmestyy pilleri, joka antaa ihmisen perimässä uinuvalle eläimelliselle erikoisvoimalle vallan viiden minuutin ajaksi. Kukaan ei tiedä ennakkoon, mitä vaikutuksia pillerillä yksilöön on. Kapseli voi antaa luodinkestävyyden, kyvyn kasvattaa katkenneet raajat uudelleen, mahdollisuuden sulautua kameleontin lailla kokonaan ympäristöön tai ehkä liekkeihin leimahtamisen. Ja jos huonosti käy, pillerin naukkaaja vain räjähtää kappaleiksi.

Project Power (Netflix)Project Power (Netflix)

Ydinajatuksen lisäksi tekninen toteutus on viimeisen päälle kohdallaan. Käytetyt kuvakulmat vaihtuvat todella usein, mikä luo katsomiseen energisen ja intensiivisen tunnelman, vaikka kyse ei olisi muusta kuin olohuoneessa keskustelemisesta. Elokuvan rytmitys on kuitenkin tehty niin viimeisen päälle hienosti, että tapahtumat tuntuvat aina etenevän luonnollisella painollaan eteenpäin. Lisäksi katsoja pysyy kaiken aikaa selvillä siitä, mitä on tapahtumassa. Toivottavasti leikkaaja Jeff McEvoy saa Oscar-ehdokkuuden, sillä niin hyvä hänen suorituksensa on. Luonnollisesti myös digitaalitehosteet palvelevat tarinaa, eivätkä hyppää silmille epäuskottavina tai päälle liimattuina lisäyksinä.

Tämä on mainos:

Kaikkea edellä mainittua tukee loistavasti näyttelijöiden työskentely, joka entisestään alleviivaa ruudulle paukutettavaa energistä toimintaa. Elokuvassa on itse asiassa kolme eri tarinaa, jotka etenevät toisistaan näennäisesti erillään melkein aivan loppuun saakka. Jamie Foxx on teini-ikäistä tytärtään etsivä henkisesti haavoittunut sotaveteraani Art, Joseph Gordon-Levitt sanalla sanoen luovia vapauksia työssään ottava huumepoliisi Frank, ja Dominique Fishback on räppärin urasta haaveileva teinidiileri, joka voimapillerikauppojensa yhteydessä sotkeutuu johonkin itseään suurempaan.

Teinidiileri Robinin hahmo toimii eräänlaisena kehyskertomuksena, jonka ympärille ne varsinaiset juonenkäänteet on rakennettu. Ongelmana vain on se, ettei Robinin hahmo lopulta ole tarpeellinen sen ison tarinan ymmärtämiseksi. Koko henkilöhahmon voisi poistaa, jolloin leffa ehkä lyhenisi noin puolen tunnin verran, mutta kertoisi silti yhtä vaikuttavan tarinan. Joidenkin henkilöhahmojen käsittely jää toisaalta kokonaan vajaaksi. Esimerkiksi huumepoliisi Frankin (Gordon-Levitt) esimies Crane (Courtney B. Vance) näyttää kohoavan tärkeäksi ja korruptoituneeksi osaksi kokonaisuutta, mutta lopulta hänen hahmonsa jää vaille ratkaisua. Toisin sanoen Project Powerin ainoat ongelmat liittyvät tarinan rakentamiseen käsikirjoituksen tasolla. Elokuvan idea on toki mahtava, mutta se itse käsikirjoitus olisi vielä kaivannut lisää hiomista.

Project Power (Netflix)

Mukana on mielenkiintoisia viittauksia nykyajan amerikkalaisiin poliittisiin teemoihin, kuten rotujen välisiin jännitteisiin, poliisien voimankäyttöön ja niin edelleen. Näitä viittauksia ei voi olla huomaamatta, mutta samaan aikaan tekijöillä ei tunnu olleen mitään selvää tendenssiä: kaikki saavat osansa yhteiskunnallisesta kritiikistä, joten syyttävä sormi ei kohdistu kehenkään erityisesti.

Tämä on mainos:

Netflix on parantanut otteitaan sikäli, että suomeksi tehty käännös on suorastaan loistava. Jopa englanniksi tehdyt räppijaksot on käännetty sujuvasti riimiteltynä suomeksi.

Project Power on energinen, loistavasti toteutettu toiminnallinen huumeita ja katujen kulttuuria käsittelevä elokuva supersankarimausteilla. Kokonaisuudessa on omat ongelmansa, mutta tällä näytöllä povaan ohjaajille Henry Joost & Ariel Schulman hyvää tulevaisuutta elokuva-alalla.

Project Power (Netflix)
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä