Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Raya and the Last Dragon

Raya and the Last Dragon

Disney Animation Studiosin viimeisin elokuva sijoittuu Kakkois-Aasian inspiroimaan maailmaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Disneyn animaatio-osastolla ei ehkä ole takanaan samanlaista menestystarinaa kuin Pixarilla, mutta pätäkkää on silti taloon tullut, ja hyviä animaatioelokuvia on saatu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Frozen innoitti kokonaista sukupolvea, ja jopa Zootopia sai hyvät arviot keräten tuottoa yli miljardi dollaria.

Ja nyt se uusin Raya and the Last Dragon on värikäs elokuva, jonka maailma on mielenkiintoisella tavalla rakennettu.

HQ

Raya and the Last Dragon sijoittuu Kaakkois-Aasian inspiroimaan Kumandran maailmaan, joka pysyy koossa lohikäärmeen avulla. Suuri sota käytiin pahan Druunin ja lohikäärmeiden kesken, ja Kumandra jakautui erillisiksi kansoiksi. Maailmaa pitää koossa ainoastaan lohikäärmekoru, jota käyttää viimeinen lohikäärme Sisu pitääkseen Druunin poissa. Kun sitten lohikäärmekoru tuhoutuu, pahuus pääsee vapaaksi. Vapauttaakseen Druunin pahuuden kiveksi muuttaneet, on Rayan kerättävä lohikäärmekorun palaset, jotka ovat jokaisella kansalla piilossa.

Kyseessä on siis klassinen sankaritarina. Ideana on oppia luottamaan jälleen toisiin ihmisiin, jotka ovat tehneet paljon työtä vaikeuttaakseen omaa kehitystään. Ja mukana on mystisiä olioita, joilla on voima sekä luoda että tuhota. Mukana ei ole mitään erityisesti loukkaavaa, eikä toisaalta mitään sellaista, joka erottaisi Raya and the Last Dragonin tarinansa osalta edukseen. Viesti on toki selvä varsinkin leffan jälkipuoliskolla, ja ehkä jopa liiankin selvä.

Tämä on mainos:

Asiaa auttaa se, että jokainen henkilöhahmo on hyvin toteutettu. Niin Kelly Marie Tran kuin Awkwafina saavat omat hahmonsa elämään, ja Benedict Wong on uskomattoman hauska soturi Tongina. Henkilöhahmojen lämpö tulee erityisesti esille elokuvan viimeisessä näytöksessä.

Raya and the Last DragonRaya and the Last Dragon

Lisäksi Raya and the Last Dragon jatkaa siitä, mihin Moana, Zootopia, Wreck-It Ralph ja Big Hero 6 jäivät animaatiojäljen osalta, joka on siis hyvin tehtyä. Lohikäärme ei ehkä näytä aivan persoonalliselta, vaan enemmänkin My Little Pony -hahmolta elegantin ja arvokkaan sijasta. Elokuva kuljettaa katsojaa jäiselle joutomaalle, lyhtyjen valaisemalle markkinapaikalle joen penkalla ja hiekkaisiin luoliin. Jokainen otos on toteutettu hyvin ja huolella. Kumandrassa haluaisi viettää aikaansa ihan oikeasti. Se on juuri niin upea.

Elokuva kertoo katsojalle omat lähtökohtansa huomattavan nopeasti, mikä saattaa karkottaa joitakin katsojia. Lisäksi elokuva lainaa kaikki osansa jostain tunnetummasta teoksesta. Nuo osat on silti toteutettu hyvin, ja katsomista voi kyllä suositella koko perheelle. Raya and the Last Dragon ei ehkä vetoa niin laajaan katsojakuntaan kuin Zootopia, mutta raina haluaa miellyttää hyvillä henkilöhahmoillaan ja kauniilla maailmallaan.

Tämä on mainos:

Joihinkin teemoihin olisi saanut uppoutua syvällisemminkin, ja elokuvalla olisi voinut olla hieman enemmän kestoa. Kaikkiaan kyseessä on oiva hetki kaiken maailmalla menossa olevan COVID-19-härdellin unohtamiseksi. Kyynel tai kaksikin saattaa katsomisen aikana tipahtaa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä