Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Rio Bravo

Rio Bravo (4K) on verkkainen ja klassinen John Waynen länkkäri

Hyvinkin yksinkertainen ja pienimuotoinen lännenelokuva olisi hyötynyt vauhdikkaammasta temposta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Melkein kahden ja puolen tunnin mittainen länkkäri Rio Bravo on vuodelta 1959, ja se ottaa tarinansa novellilta. Tämä näkyy muun muassa siten, että tapahtumat sijoittuvat tiiviisti yhteen pieneen kaupunkiin, ja henkilöhahmojakin on vain kourallinen. Jostain syystä elokuva on jäänyt historiaan yhtenä suurista länkkäreistä, ja tähtenä nähdään John Wayne (1907-1979). Ehkä aika on vain ajanut ohitse, sillä minusta Rio Bravo olisi kaivannut lyhyempää mittaa ja nopeampaa tempoa.

HQ

Pienen kaupungin sheriffin (Wayne) putkaan päätyy saluunassa murhan tehnyt rikollinen, joka on sukua varsin varakkaalle hämärähommia tekevälle Nathan Burdettelle (John Russell). Burdette joukkioineen yrittää vapauttaa vangin, mutta se ei sheriffille miehineen käy. Apulaissheriffejä on peräti kaksi kappaletta: nilkuttava Stumpy (Walter Brennan) ja pahasti alkoholin kanssa kamppaileva Dude (Dean Martin). Myöhemmin apuaan tarjoaa myös nuori ja innokas Colorado (Ricky Nelson).

Kuten jo sanoin, elokuva tapahtuu kautta linjan pienen kaupungin maisemissa. Tämä on antanut mahdollisuuden panostaa lavastukseen ja vaatetukseen, mitkä ovatkin varmasti oman aikansa huippuluokkaa. 4K-julkaisun värit ja äänet ovat nekin oikein nautittavalla tasolla. Kaikin puolin Rio Bravo on sellainen elokuva, jota katselee mielellään moderneilla toistolaitteilla.

Pienet piirit yhdessä verkkaisen tempon kanssa johtavat siihen, että noin tunnin katsomisen jälkeen alkaa olla tylsää. Jopa toimintakohtauksista puuttuu kaikki energia. Tarina olisi ehkä sopinut tällä toteutustavalla paremmin näyttämön lavalle kuin elokuvaksi. Mitään varsinaista vikaa Rio Bravossa ei kuitenkaan ole, vaan kyse on johdonmukaisesta linjasta, jota noudatetaan alusta loppuun saakka. Eri asia sitten, säväyttääkö toteutus enää nykyajan katsojaa.

Lisämateriaaleja ei ole lainkaan. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, mutta jonkinlainen historioitsijan katsaus elokuvan tekemiseen ja sen vaikutukseen olisi ollut paikallaan. Itsekin tunsin Rio Bravon lähinnä maineensa perusteella ja elokuvan katsottuani olen edelleen hieman hämmentynyt, miksi juuri tällä rainalla on niin kova maine.

Tämä on mainos:
Rio Bravo
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä