Suomi
Gamereactor
laitearviot

ROCCAT Isku+ Force FX

Analogimaisempi näppäimistö testissä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Isku+ Force FX on Roccatin ja Alienwaren yhteistyössä syntynyt pelinäppäimistö, jonka suurin myyntivaltti on kosketusherkkä QWEASD-alue. Nämä paineeseen reagoivat näppäimet mahdollistavat tarkemman analogitikkumaisen kontrollin peleissä. Tämän paineherkkyyden voi kytkeä päälle käyttämällä kitkaton askel -tilaa (smooth step mode), jolloin tarkkuutta vaativissa peleissä hahmon ohjastamisesta tulee helpompaa. Muuten Isku+ on pohjimmiltaan samanlainen kuin edeltäjänsä Isku, eli aikaisempaan malliin tottuneet pelaajat tietävät mitä odottaa.

Erilaisia pelaamista helpottavia lisänäppäimiä ja -komentoja on paljon. Ohjelmoitavia nappeja on kahdessa eri kohdassa. Vasemmassa laidassa on viisi kappaletta M-näppäimiä, kun taas välilyöntinäppäimen alla on kolme peukalolla käytettävää T-näppäintä. Isku+:n pelikeskeinen suunittelufilosofia näkyykin hyvin T-namiskoissa. Niiden tanakka tuntuma eroaa muusta kokonaisuudesta, sillä ne tuntuvat enemmän Xbox-ohjaimen olkanapeilta kuin tavallisilta näppäimiltä.

Pelaajakeskeisyys näkyy myös siinä, että caps lockin sijalla on "easy shift". Se toimii muunninnäppäimenä, jonka avulla voi lisätä vaihtoehtoistoimintoja nappeihin, ja täten vähentää tarvittavaa näppäinmäärää. Laitevalmistajan sivulla mainostetaan myös toimintoa, jonka avulla voi automaattisesti muuttaa hiiren dpi-herkkyyttä nappia pohjassa pitämällä. Tästä on hyötyä esimerkiksi tarkka-ampujan tehtävissä tähtäillessa.

Vaikka Isku+ onkin suunniteltu pelaajille, on siinä myös hyödyllisiä ominaisuuksia peruskäyttäjälle. Ylärivissä, F-näppäinten yläpuolella, on pikakomennot niin äänen säätöön, musiikkikappaleiden keskeyttämiseen, yli hyppäämiseen, internet-selaimen avaamiseen ja omaan tietokone-valikkoon siirtymiseen. Vaikka näppäimistössä on valot niin valitettavasti näitä erikoisnamiskoita ei ole valaistu. Näin ollen ne on helppo sekoittaa keskenään pimeässä huoneessa pelaillessa.

Tämä on mainos:

Olisikin ollut suotavaa muotoilla erikoisnapit siten, että ne olisi helpompi erottaa toisistaan pelkästään kosketuksen avulla. Rullattava, pyöreä äänen säätönappi olisi toiminut mielestäni paremmin kuin kaksi identtisen näköistä ja -kokoista namiskaa, joilla joko lisätään tai vähennetään äänenvoimakkuutta.

Ergonomiansa puolesta kyseessä on ihan mukiinmenevä pakkaus. Tuntuma on hyvä siihen nähden, että kyseessä on ei-mekaaninen näppäimistö. Kookkaan rungon alla on korokepalat ja sisennykset johtojen piilottamiseen. Olisin kuitenkin kaivannut USB-paikkaa hiirelle.

Mukana on varsin kookas rannetuki, jota ei saa irroitettua: käsitilaa siis riittää. Minun täytyi kuitenkin koukistaa pikkurilliäni käyttääkseeni shift-näppäintä. Tämä oli itselleni suurin ja vakavin ongelma Isku+:n käytettävyydelle. Suosittelen siis testaamaan kyseisen mallin soveltuvuutta käsillesi ennen ostopäätöksen tekemistä.

Logitechin tuotteisiin tottuneelle pelaajalle siirtyminen Roccatin näppäimistöön on pienoinen kulttuurishokki. Jäin kaipaamaan tiettyjä ominaisuuksia ja itselleni ergonomisempaa vasemman käden asentoa. Kuitenkin yllätyin siitä, kuinka nopeasti Roccatin näppäintuntumaan tottuu. En huomannut mitään mainittavaa suorityskyvyn kasvua paineherkkiin WASD-näppäimiin siirtymisen myötä, mutta tämä voi johtua pelivalinnoistani. Ainakin periaatteessa siirtyminen PC-näppäinten binäärisestä ohjausmaailmasta analogitattimaiseen hienovaraisempaan liikevauhtiasteikkoon on positiivinen muutos. Tehopelaajat keksivät varmasti myös käyttöä Isku+:n lisänäppäimille ja Easy Shift -toiminnolle.

Tämä on mainos:
ROCCAT Isku+ Force FX
ROCCAT Isku+ Force FX
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvä näppäintuntuma, paljon lisänäppäin- ja makrovaihtoehtoja, tukeva
-
Vasemman käden pikkurillin asento epämukava, äänensäätönäppäimet on vaikea erottaa toisistaan käsipelillä, ei USB-paikkaa näppäimistössä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä