Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Roma

Roma

Mustavalkoista melodraamaa Mexico Cityssä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Alfonso Cuarónin ohjaama Roma kuuluu eittämättä Netflixin yksinoikeustuotantojen kärkikastiin, ja palkittu ja kehuttu Roma laajensi kuluvana keväänä tonttiaan DVD- ja Blu-ray-julkaisuiden puolelle. Arvostetun The Criterion Collection -julkaisusarjan riveihin päässyt Roma on viritelty yhteistyössä Cuarónin kanssa kuvantarkkuudeltaan ja -laadultaan huippuunsa unohtamatta kattavaa lisämateriaalivalikoimaa. Mukana on sekä leffan kuvauksiin että leikkausprosessiin pureutuvia dokumentteja, joista tunnin mittainen Road to "Roma" -kokonaisuus nousee esille pituutensa puolesta. Ketterät ja näyttävät valikot viimeistelevät komean kokonaisuuden, jollaista The Criterion Collection -sarjalta sopii odottaakin - unohtamatta itse päätähteä eli Roma-leffaa, joka on kertakaikkisen väkevä elämys.

HQ

Roma seuraa Cleo-palvelijattaren (Yalitza Aparicio) elämää rikkaan perheen huushollissa Mexico Cityn hienostoalueella 1970-luvun alkupuolella. Sofía-matriarkka (Marina de Tavira) yrittää pitää hommaa jotenkin kasassa, vaikka tutkijana työskentelevä Antonio (Fernando Grediaga) unohtuu maailmalle työmatkoilleen. Samoihin aikoihin Cleo huomaa odottavansa lasta Fermin-heilalleen (Jorge Antonio Guerrero), ja asiasta kertominen sekä huithapeli-isälle että työnantajalle on tulevien haasteiden helpoimmasta päästä.

RomaRoma

Roma ei ole juonensa puolesta erityisen monimutkainen kokonaisuus, mutta ainakin itselleni täysin tuntematon näyttelijäkaarti hoitaa leiviskänsä kunnialla rooleissaan. de Taviran esittämä Sofia on kiinnostava ja Cleolle jopa vähän vastavoimaksikin muodostuva hahmo, joka tarvitsee ailahtelevine mielialoineen jatkuvasti joko syntipukkia tai sitten olkapäätä lähelleen. Aparicio puolestaan loistaa Roman pääroolissa - Cleon väsynyt ja sisäänpäin kääntynyt olemus kiinnostaa katsojaa heti elokuvan alkumetreiltä saakka, ja Roman käänteet paljastavat hahmosta vähän kerrassaan yllättäviä asioita. Sisällöltään niukka ja vähäinen dialogi ei tee leffan alussa erityisen suurta vaikutusta, mutta jännitteiden kasvaessa ja purkautuessa Roma tarjoaa muutamia varsin hätkähdyttäviä lopputulemia ja juonenlankojen eskaloitumisia.

Roman mustavalkoinen värimaailma on ollut leffan kiinnostavin ja ymmärrettävästi myös silmäänpistävin ominaisuus. Elokuvan katsomista aloitellessani odotin innolla nähdäkseni, kuinka Roma perustelee oman mustavalkoisuutensa. Epäilykset yhden kikan varaan nojaamisesta kuitenkin kaikkosivat hyvin pian sen jälkeen, kun Roman uskomattoman kaunis mutta omintakeinen kuvakerronta pyörähti käyntiin.

Tämä on mainos:
RomaRoma

Mustavalkoisuus tuo Roman näyttäviin maisemiin kaunista maalauksellisuuta mutta myös kaihomielisyyttä - Roma sijoittuu ohjaajan lapsuusmaisemiin, mikä kyllä näkyy kaupunkimaisemien tarkkana mutta ovelana kuvauksena. Jopa hienostoperheen kartanon ahtaasta porttikongista on löytynyt uskomattoman näyttäviä kuvakulmia puhumattakaan luontokuvastosta, jota Roma tarjoilee puolivälin paikkeilla. Ajoittaiset kunnianosoitukset ja hatunnostot mustavalkoajan leffoille eivät ainakaan häirinneet itseäni - esimerkiksi yhdellä otolla napattu mittava kohtaus, jossa Cleo ja Fermin selvittelevät elokuvanäytöksen aikana välejään mustavalkoisen sotakohelluksen hälistessä valkokankaalla, on pituudessaan ja monikerroksisuudessaan melkoista herkkua. Romassa piisaa tällaisia pitkiä ja näyttäviä hetkiä koko kahden tunnin keston edestä, ja hieman verkkaisen alun jälkeen tarinakin etenee miellyttävän ripeästi eteenpäin.

The Criterion Collection -julkaisuun viritelty terävä kuvanlaatu tekee kunniaa Roman kuvakerronnalle - öisen metsäpalon liekkien yllä hälisevät kipinät ja täysihoitolan seinillä törröttävät täytetyt koiranpäät ovat loistavia esimerkkejä Roman yksityiskohtaisesta ja hurjimmillaan varsin persoonallisesta meiningistä. Näin laadukkaasti toteutetussa tallenteessa voisin suositella Romasta kiinnostuneita leffaintoilijoita pohtimaan vakavasti Blu-ray-julkaisun puoleen kallistumista, vaikka leffa onkin tapitettavissa "ilmaiseksi" Netflixistä. Roma on ilmavan kaunis, vauhdikas ja omintakeinen elokuvaelämys, johon omaleimaisten ja laadukkaiden kasvukertomusten ystävien sopii perehtyä.

RomaRoma
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Roma

Roma

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Petter Lundberg

Mustavalkoista melodraamaa Mexico CityssäLadataan seuraavaa sisältöä