Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Star Wars: The Complete Saga

Star Wars: The Complete Saga

Star Wars on niitä tuotemerkkejä, jonka ihan jokainen tuntee, iästä ja sukupuolesta ja kansakunnasta riippumatta. George Lucas tuskin tiesi miten suosituksi reilut 30 vuotta sitten luotu avaruusseikkailu lopulta paisuisi, ja vaikka kuuden spektaakkelin elokuvallisista ansioista voidaan olla montaa mieltä, tuskin kukaan voi kiistää niiden merkitystä populaarikulttuurille. Kaikki kuusi klassikkoa on vihdoin saatavilla Blu-Rayna, joista juhlapakkauksessa on vielä kolme levyllistä ekstramateriaalia mukana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Koska materiaali on taatusti kaikille tuttu, arvio keskittyykin poikkeuksellisesti pelkästään teknisiin puoliin, eli miten hyvin elokuvat on siirretty teräväpiirtokuvaksi? Oivallisesti, veljet oi veljet, oivallisesti. Niin niukkabudjettinen ensimmäinen osa kuin 2000-luvulla tuotetut efektisikermät iskevät esille erittäin tarkkaa ja värikylläistä kuvaa, joista voi kirjaimellisesti erottaa irtohiuksia ja muita taatusti aiemmin huomaamatta jääneitä yksityiskohtia. Blu-Raylle siirtyneiden elokuvien visuaalinen laatu on suoraan sanottuna häkellyttävän korkeatasoista, ja niin massiivisten avaruustaisteluiden kuin vauhdikkaiden takaa-ajojenkin seuraaminen on henkeäsalpaavaa katsottavaa.

HQ
Star Wars: The Complete Saga

Rakkaus efekteihin kaikuu myös audiopuolella. Koko ääniraita on uudelleenmasteroitu ja jokainen sihahdus, kohahdus, pamahdus kuin jysähdyskin kaikuvat kaiuttimista voimallisesti ja napakasti. Äänipuolen ensiluokkainen taso kannustaa kaikin keinoin vääntämään äänenvoimakkuutta reippaisiin mittoihin, ja kun John Williamsin legendaariset teemat raikuvat huikealla intensiteetillä, sitä voisi miltei itkeä ilosta.

Paketin arvo konkretisoituu viimeistään siinä vaiheessa, kun tarkastelee kolmea levyllistä ekstramateriaalia. Kumpikin trilogioista saa oman, pyhitetyn levynsä, joka on tupattu täyteen haastatteluja, poistettuja kohtauksia, luonnostelmia, taidetta sun muuta herkkua. Kolmas levy niputtaa yhteen runsaan kasan kiinnostavia dokumentteja. Mikä parasta, jokainen bonuslevy on rakenteeltaan helposti navigoitava kokonaisuus, joten kerrankin katsoja välttyy turhauttavalta valikkorumbalta.

Star Wars: The Complete Saga
Tämä on mainos:

Käsissä ei kuitenkaan ole täydellinen paketti. Levyiltä löytyy vain Lucasin uudelleenmasteroimat versiot alkuperäisestä trilogiasta, eli Greedo ampuu ensin ja sammakkolaulajan kitarisat vilkkuvat ruudun täydeltä. Lucas ei myöskään ole malttanut olla peukaloimatta elokuviaan vielä lisää, joten kivoja pikku lisäyksiä ja muutoksia siis löytyy. Tämä harmittanee ainoastaan puristeja, muiden katsojien vain nauttiessa kaikesta karkista täysin rinnoin.

Star Wars: The Complete Saga on siis niin hyvä kuin voisi toivoakin. Se on häkellyttävän korkealaatuinen katsaus yhteen elokuvahistorian merkittävimpään elokuvakokonaisuuteen, eikä sen tuotantoarvoissa ole säästelty. Ainoaksi kynnyskysymykseksi muodostuukin se, sietääkö Jar-Jar Binksiä teräväpiirtona yhtään sen paremmin.

Mikäli olet sitä mieltä, että 2000-luvulla tuotettu trilogia on synonyymi kasalle höyryävää paskaa, kannattaa ehkä harkita hankkivansa vain se alkuperäinen trilogia Blu-Rayna. Ne aidot ja oikeat Star Warsit on nimittäin julkaistu kevyempänä kolmikkona, ja näitä versioita parempaa tykitystä rakkaista klassikoista tuskin kyetään tekemään. Jar-Jar Binksistä ja Lucasin kyvyttömästä henkilöohjauksesta eroonpääsemisen kääntöpuolena on se, että tässä kevennetyssä setissä ei ole minkäänlaisia bonusmateriaaleja.

Star Wars: The Complete Saga
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Star Wars: The Complete Saga

Star Wars: The Complete Saga

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Klassinen avaruusseikkailuiden sarja on nyt julkaistu kokonaisuudessaan teräväpiirtona. Kokemus on vaikuttava.Ladataan seuraavaa sisältöä