Suomi
Gamereactor
laitearviot

Steam Deck OLED on luokkansa valtias

Valve on hionut ja parantanut Steam Deckia, ja OLED-malli on se odotettu timantti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Olen tehnyt usein selväksi, miten tehokas ja hyvin tehty Steam Deck onkaan käyttäjän näkökulmasta. Rajoituksia on toki edelleen Linuxin käytöstä johtuen, kuten yhteensopivuusongelmat erilaisten huijauksenesto-ohjelmien kanssa. Niin ikään jotkut pelit eivät edes käynnisty erinäisistä teknisistä syistä. Kokonaisuutena Valve on silti onnistunut siinä, missä ROG Ally, Legion GO ja lukuisat Ayaneon tuotteet ovat epäonnistuneet. Steam Deck yhdistää käyttökelpoisen laitteen hyvään ohjelmistovalikoimaan. Toisin sanoen tarjolla on PC:n avoin arkkitehtuuri ja konsolipelaamisen saumattomuus yhdessä ja samassa paketissa. Parantamisen varaa tietenkin oli, ja nyt niitä on saatu Steam Deck OLEDin muodossa. Kyseessä ei ole Steam Deck 2, vaikka monin tavoin niin voisi ollakin.

HQ

En aio käsitellä laitteen kaikkia yksityiskohtia, koska ne ovat samat kuin alkuperäisessä Steam Deckin arviossa. Lukemaan pääsee täällä. Miten OLED-malli siis eroaa alkuperäisestä (muuta kuin näytön osalta)? Kyseessä on itse asiassa varsin merkittävä päivitys.

OLED-malli luopuu AMD Aerith APUsta ja lisää tilalle AMD Sephirothin, joka on 6 nm prosessori entisen 7 nm sijasta. Tämä ei muuta ydinten lukumäärää SoC:ssa itsessään, mutta vaikutus on suuri virrankulutuksessa ja siten myös akunkestossa. AMD Sephiroth on asetettu 4-15W TDP aivan kuin edeltäjässäkin (mutta tehokkaammin). Lisäksi nyt on mahdollista pieni päivitys RAMissa: nyt 6400 MT/s, kun aiemmin 5500 MT/s. Tämä ei vaikuta varsinaiseen tekniseen suorituskykyyn, mutta uusi 7,4" 1200x800 OLED-paneeli rullaa lukemassa 90 Hz. Nopeampi se siis ei ole, mutta paremmin tulevaisuutta varten rakennettu.

Akku on fyysisesti kookkaampi, ja nyt 50 WHr entisen 40 WHr sijasta. Vaikutus on merkittävä. Oman testini mukaan kestoa on neljä tuntia, kun pelaa niin 2D- kuin 3D-pelejä erilaisilla grafiikka-asetuksilla. PCB on nyt erilaiseksi muutettu, optimoitu ja järjestetty, mukana on WIFI 6E, puhaltimet hoitavat laitteen sisäisen jäähdytyksen paremmin ja hiljaisemmin. Korjaaminen ja muutoksien tekeminen on aiempaa helpompaa, jos siis haluaa laitteeseen käydä käsiksi. Kyseessä on Steam Deck 2, vaikka suorituskykyä ei aiempaa enempää olekaan.

Steam Deckin pitäminen käsissä ei ole muuttunut. Ristiohjain on mahtava, ABXY-napit samaten, haptiset levyt ovat vankat ja SteamOS toimii hyvin. Kaikki on paikoillaan, ja lisäksi akku kestää kauemmin, laite pitää vähemmän meteliä ja paneeli on hieman kookkaampi ja paremman näköinen.

Tämä on mainos:

Hintaeroa on noin 100 euroa. Tavallisen Steam Deckin LCD-mallin kera 64 GB eMMC -tilan saa hintaan 369 euroa Steamissa, kun taas OLED-malli aloittaa lukemista 512 GB NVMe ja 569 euroa. Vastaava LCD-malli on 469 euroa. Kaikesta huolimatta Steam Deck OLED on sen Steam Deckiin liittyvän unelman toteutuminen. Valve todellakin tietää, mitä on tekemässä.

Steam Deck OLED on kannettavien peli-PC-laitteiden kuningas.

Steam Deck OLED
Steam Deck OLED
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä