Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Crow

The Crow (4K) paljastaa paikoin klassikkoelokuvan iän

Brandon Lee kuoli traagisesti kuvauksissa, ja traaginen on itse tarinakin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuoden 1994 elokuva The Crow on jäänyt historiaan ennen kaikkea siksi, että pääosaa esittänyt Brandon Lee kuoli traagisesti kesken kuvausten. Elokuva tehtiin onneksi kuitenkin loppuun, ja nyt 30 vuotta myöhemmin on tullut aika julkaista remasteroidun lisänimellä 4K-versio. Paikoin ikä alkaa näkyä, mutta muuten menneet vuosikymmenet ovat sementoineet elokuvalle paikan historiassa.

HQ

The Crow on itse asiassa sarjakuvafilmatisointi. Se varsinainen sarjakuva julkaistiin 1980-luvun lopulla, ja 1990-luvun alussa. Toisin sanoen kuvaushetkellä tarina oli vielä jokseenkin tuore myös sarjakuvana. Pariskunta Eric Draven (Lee) ja Shelly Webster ovat päättäneet mennä naimisiin 31. lokakuuta, eli siis Halloweenina. Edeltävä päivä 30. lokakuuta on kuitenkin "Motor Cityssä" Devil's Night, jolloin sytytellään paljon tulipaloja. Paikallinen rikollisjoukkio tappaa niin Ericin kuin Shellynkin. Tasan vuotta myöhemmin varis (eli the crow) nostaa Ericin kuolleista kahdeksi päiväksi kostamaan vuoden takaiset vääryydet.

Tarina on siis pääpiirteissään hyvin yksinkertainen. Sarjakuvassa tämä on tarkoittanut surun ja vihan teemojen käsittelyä hyvinkin syvällisellä tavalla, ja elokuvassa yksinkertaisuus mahdollistaa henkilöhahmoilla ja tapahtumapaikalla fiilistelyn. Elokuva on kuvattu lavasteissa, mutta sitä ei huomaa. Kaikki on pimeää, sateista ja hyvinkin ränsistynyttä. Ajan kulumisen huomaa vain siinä, että kaupunkia laajemmin näytettäessä näkee, että kysymys on pienoismallista. 4K-kuva paljastaa myös kaksi muuta kiinnostavaa ajan kulumiseen liittyvää ilmiötä. Mukana on joitakin selvästi rakeisia otoksia, ja toisaalta ajoittain kuva on pysäytetty, jolloin tilanteeseen saadaan lisää kestoa. Tämä johtuu arvatenkin siitä, ettei otosta kuvattu tarpeeksi pitkään aikoinaan.

Rakenteen puolesta The Crow on yksinkertainen, sillä Eric Draven käy yksi kerrallaan tappamassa kaikki pahikset. Murhia kuitenkin rytmittävät tavalla ja toisella tunnelmoivat hetket. Ajoittain tämä saavutetaan dialogin voimin, mutta vielä useammin kuvan ja musiikin yhteistyöllä. Kuvattu kaupunki on paikka, jossa ei haluaisi asua.

Lisämateriaaleja on ilahduttavan kattavasti. Tuotantosuunnittelija kertoo varsin laveasti itse elokuvan tekemistä ja taiteellisista tyylivalinnoista. Sarjakuvan tehnyt piirtäjä James O'Barr pääsee hänkin ääneen valottaen luomisprosessiaan. Mukana on myös 1990-luvulta peräisin oleva katsaus kulissien taakse, jonka suurin arvo on, että siinä Brandon Lee itse pääsee hyvin ääneen. Kommenttiraitoja, poistettuja kohtauksia ja sen sellaisia on niitäkin useita. Ja koko komeus on vielä tekstitetty suomeksi. Lisämateriaalien osalta The Crow on 4K-painoksena erittäin suositeltava keräilykappale niille, joille elokuva on tavalla ja toisella tärkeä.

Tämä on mainos:

Pukeuduin 18-vuotiaana abiturienttina Eric Draveniksi lukion penkkaripäivään, ja olen iloinen, että muinainen The Crow'n DVD:ni saa nyt viereensä modernin 4K-painoksen. Odotan jo innolla syksyä 2024, kun Bill Skarsgårdin tähdittämä uusittu The Crow pitäisi saapua katsottavaksi.

The Crow
The Crow

"Seven blackbirds in a tree, count them and see what they be.
one for sorrow
two for joy
three for a girl
four for a boy
five for silver
six for gold
seven for a secret that's never been told.
You're all going to die."

Tämä on mainos:

- James O'Barr, The Crow

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä