Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Favourite

The Favourite

Herkullisen julma historiallinen draama

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kuningatar Anne ei ollut Englannin onnekkaimpia monarkkeja. Huono terveys ja 17 epäonnistunutta raskautta jättivät kuningattaren alttiiksi hovinsa juonille, joihin The Favourite keskittyy mitä herkullisimmalla tavalla.

HQ

Elokuvan keskiössä on kolme naista: Kuningatar Anne, Marlboroughin herttuatar Sarah Churchill, ja Abigail Hill, Sarahin serkku joka on pudonnut aatelistosta rahvaan pariin. Sarah on kuningattaren lähin luotettu, joka käytännössä sanelee valtakunnan politiikkaa usein sairastelevan hallitsijan sijaisena. Kun Abigail saapuu hoviin ja pääsee kiinni herttuattaren juonesta, hän alkaa päättäväisesti tavoittelemaan tämän paikkaa kuningattaren suosikkina.

Tämä voi kuulostaa saippuaoopperan juonelta, ja epäilemättä siitä sellaisen saisikin, mutta The Favourite on enemmän sukua elokuville Valmont (1989) tai Valheet ja viettelijät (1988). Dialogi räiskyy kuin rasva pannussa, ja päähenkilöt etsivät uusia julmuuden ulottuvuuksia painiessaan kolmiodraamansa syövereissä.

Deborah Davisin ja Tony McNamaran käsikirjoitus löytää erinomaisen tasapainon modernin ja historiallisen ilmaisun välimaastosta. Nyt ei olla jumissa Shakespearen värssyissä, muttei myöskään sorruta kaikkein brutaalimpien anakronismien kivikkoon. Dialogi on todellakin parasta mitä olen kuullut pitkään aikaan, mutta myös tarinan rakenne ansaitsee kehuja.

The Favouriten olisi kovin helppoa olla vain musta komedia, jossa ylimykset kurmottavat toisiaan mitä alhaisimmilla keinoilla. Vaikka tällaista viihdettä onkin tarjolla varsin runsaasti, on kyseessä kuitenkin tragedia eri tavoilla heikoista ihmisistä. Naurun ja inhon tasapaino toimii erinomaisesti.

Tämä on mainos:

Hyvä käsikirjoitushan ei vielä elokuvaa tee, mutta onneksi The Favouriten näyttelijäkaarti on vähintään samalla tasolla. Olivia Colman, Rachel Weisz ja Abigail Masham olisivat kaikki ansainneet Oscarin suorituksistaan, mutta tämä kunnia osui vain Colmanille kuningattaren roolista. Tämä on vahvasti kolmen naisen elokuva, mutta etenkin Nicholas Hoult suoriutuu edukseen taustalle jäävien miesten joukossa.

The Favouriten kuvauspaikkana toimii aito kartano Englannissa, ja elokuvan puvustus on <strong>Sandy Powellin/b> käsialaa. Powell on palkittu tähän mennessä vaatimattomalla kolmella Oscarilla (14 ehdokkuudesta), ja osa The Favouriten asuista on sukua Orlandoa (1992) varten suunnitelluille kokonaisuuksille. Tässäkin ollaan siis vahvasti parhauden piirissä.

Lyhyesti sanottuna The Favourite on herkullisen julmaa historiallista draamaa, joka kutsuu katsojansa nauttimaan itseään tuhoavasta aatelistosta, mutta yllättää lopulta inhimillisyydellään. Se on myös vuoden parhaita elokuvia, kenties jopa paras.

The FavouriteThe FavouriteThe FavouriteThe Favourite
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä