Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Social Network

The Social Network

Elokuva Facebookin perustajasta jalostaa tylsästä ideasta erinomaista viihdettä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Käsikirjoittaja Aaron Sorkin osoitti West Wing -sarjallaan, että dialogia voi olla paljon, ja se voi olla samaan aikaan sekä fiksua, nokkelaa että nasevaa. Ohjaaja David Fincher on puolestaan lukuisilla elokuvillaan todistanut, että visuaaliselle kikkailulle on aina tilaa, ja yksityiskohtien tärkeyttä ei sovi vähätellä. Kun tällainen voimakaksikko tekee elokuvan Facebookin perustajasta voi olla varma, että lopputulos on erinomainen elokuva, joka pitää otteessaan viime hetkille asti.

HQ
The Social Network

The Social Network kertoo Facebookin syntytarinan - kuinka vasta parikymppinen Mark Zuckerberg jalostaa idean eksklusiivisesta sosiaalisesta klubista mammuttimaiseen menestykseen yltävän bisneksen. Elokuva keskittyy ennen kaikkea Facebookin alkumetreille, ja kun käyttäjien määrä rikkoo miljoonan, kaikki tarpeellinen on jo kerrottu.

Tapahtumia tarkastellaan takaumina kahden todistajanlausuntoistunnon kautta. Zuckerberg on vedetty oikeuteen kahdeltakin suunnalta, ja kummassakin istunnossa kelataan eri kantilta miten tähän tilanteeseen on päädytty. Haasteiden tuomien, tyystin erilaisten näkökulmien ansiosta Facebookin syntyä voidaan valottaa kokonaisvaltaisesti - mistä Zuckerberg sai ideansa, miten projektia kehitettiin ja miten miljoonien käyttäjien palvelun perustajalla ei itsellään ole ainuttakaan ystävää.

The Social NetworkThe Social Network
Tämä on mainos:

The Social Networkia katsottaessa on syytä muistaa, että se ei ole dokumentti. Sorkin on avoimesti myöntänyt, että hänelle on tärkeämpää tehdä hyvä tarina kuin olla uskollinen totuudelle. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö The Social Network pohjaisi tositapahtumiin - pääpiirteittäin Facebookin ja sen perustajien historia on mennyt juuri näin - mutta tarkat faktat, kuten kuka sanoi mitä ja missä vaiheessa, ovat lopulta sivuseikka. Ratkaisu on onnistunut. Sorkinin kynäilemät versiot tarinan hahmoista ovat varmasti moniulotteisempia ja elävämpiä kuin mitä tiukasti totuuteen pysyttelemällä oltaisiin saatu aikaan.

Ohjauksestakaan ei löydy moitteen sijaa. Fincher puristaa näyttelijöistään ulos melkoisia suorituksia - Zuckerbergia esittävä Jesse Eisenberg on häkellyttävä ja jopa pelottava ilmestys tiukkoine ilmeineen ja surumielisine hetkineen. mutta todellisen yllätyksen tarjoilee poptähti Justin Timberlake. Timberlaken käsissä Napsterin perustaneesta ja Facebookin menestykselle lopullisen vauhdin antaneesta Sean Parkerista tulee todellinen kusipää, jolle starailu ja pröystäilevä elämäntyyli menevät kirkkaasti kaiken muun edelle. Elokuva ei kuitenkaan sorru tuomitsemaan ketään hahmoistaan, vaan jokainen leffan henkilö on samaan aikaan vahva, vaikea, haavoittuvainen ja täynnä virheitä.

The Social Networkia on puhdas ilo katsoa. Sen jokainen hetki huokuu visuaalista estetiikkaa, jota rytmittää valtava määrä nerokkuuteenkin yltävää dialogia, ja jonka näyttelijäsuoritukset vakuuttavat joka saralla.

The Social Network
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Social Network

The Social Network

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Elokuva Facebookin perustajasta jalostaa tylsästä ideasta erinomaista viihdettä.Ladataan seuraavaa sisältöä