Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Warriors

The Warriors on sarjakuvaan perustuva erikoinen jengielokuva

Vuoden 1979 elokuva luo satua muistuttavan maailman, ja kertoo hyvin yksinkertaisen tarinan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

The Warriors on erikoinen leffa, enkä muista vastaavaa koskaan nähneeni. Se näyttää ja tuntuu satumaisen epätodelliselta, mitä se haluaa ollakin. Itse aihe innoittuu niin kaukaa historiasta kuin oikean maailman New Yorkin jengielämästäkin. Ja pisteenä iin päällä taustalla on sarjakuvaromaani. Vuonna 2005 julkaistiin Playstation 2 -sukupolvelle samaa nimeä kantava videopelikin, jonka kehitti Rockstar.

HQ

New Yorkin Coney Island on Warriors-jengin aluetta. Yhdeksän "soturia" lähtee Brooklyniin suureen kokoontumiseen: jotain isoa on tekeillä. Paikan päällä New Yorkin suurimman jengin johtaja Cyrus pitää puheen, jossa hän toivoo kaikkien jengien yhtyvän, ja ottavan kaupungin hallintaansa. Sitten Cyrus ammutaan yhdellä hyvin tähdätyllä laukauksella, ja salamurhasta syytetään Warriors-jengin jäseniä. Seuraa pitkä pakomatka takaisin Coney Islandille, ja perässä ovat niin kaikki muut jengit kuin poliisikin.

Tarinan yksinkertaisuus mahdollistaa keskittymisen niin henkilöhahmoihin kuin näihin kuvitteellisiin jengeihinkin. Ja juuri nämä kaksi asiaa elokuvasta parhaiten muistetaan. Juonessa vuorottelevat juoksemiskohtaukset, metrolla kulkemiset ja tappelemiset muiden jengien kanssa. Kaiken kruunaa musiikki, joka sotkee rokkia tekoajankohtana uuteen syntetisaattorimusiikkiin. Koko elokuva tapahtuu yhden yön aikana, ja puolentoista tunnin keston ansiosta The Warriorsia voi nimittää tiiviiksi.

The Warriors onnistuu tarkoituksella luomaan epätodellisen tunnelman, jota alleviivaavat värikkäät valot, märät kadut ja tietenkin muutamaa puistokohtausta lukuun ottamatta hyvinkin urbaani tunnelma. Väkivallan uhka on jatkuva, mutta tappeluiden seurauksien näyttäminen ei ole ollut tekijöille se pääasia. Erikoisena ratkaisuna ainutkaan näyttelijä ei ole tunnettu, eikä heistä oikein kukaan koskaan myöhemminkään megasuosioon noussut. Eräällä tavalla menestyi ainakin James Remar, joka vanhempana kunnostautui Sinkkuelämää-sarjan Richard Wrightina.

The Warriors on ennen kaikkea visuaalinen kokemus, ja miksei auditiivinenkin. Luotu maailma on niin erikoinen, ettei toista vastaavaa ole varmaan koskaan tehtykään. Periaatteessa kaikki tapahtumat sijoittuvat oikeisiin maisemiin New Yorkissa, missä elokuva on kuvattukin. Ja silti samaan aikaan kaikki on epätodellisen oloista.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit ovat kourallinen lyhyitä katsauksia vuodelta 2005, ja ne ovat poikkeuksellisen onnistuneita. Tekijät palaavat niin sanotusti astialle muistelemaan tekoprosessia, ja samalla kerrotaan elokuvan vaikutuksesta yleisemminkin. Maltillisesti ja vahvan tietopohjaisesti etenevä kokonaisuus vastaa suurin piirtein kaikkiin kysymyksiin, joita elokuvan katsominen on saattanut herättää. Ainoa huono puoli on, että lisämateriaalit ovat vain englanniksi tekstitetyt.

Olen joskus aiemminkin nähnyt The Warriorsin, ja nyt katsomani versio on "Ultimate Director's Cut". En ole ihan varma, mitä tässä oli erilaista, mutta ilmeisesti sarjakuvajuuria on korostettu aiempaa enemmän teknologian sen 2000-luvun alussa salliessa.

The Warriors
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä