Suomi
Gamereactor
laitearviot

Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla

Turtle Beachin uudet huippuluokan pelikuulokkeet loistavat äänenlaadussa ja ominaisuuksissa, mutta loistoa kuitenkin varjostavat muutamat tahrat.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla

Turtle Beachin tuorein pelikuulokkeiden lippulaiva on ilmestynyt kauppojen hyllyille. Paketointiin on panostettu ja sitä avatessa herää tunne siitä, että nyt on käsissä jotakin laadukasta. Ja niin toden totta onkin. Itse kuulokkeet tuntuvat heti kättelyssä jämeriltä ja kestäviltä, vaikka ovatkin ulkoasultaan varsin hillityt. Ne ovat muuten mattamustat ja kovamuoviset, mutta kuulokkeiden kehykset ja nivelet ovat hopeiset ja metalliset. Oikeassa kuulokkeessa on pienen pieni virtavalo. Sen kummempia koristeita tai krumeluureja ei ole. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta suorituskyky kuitenkin on usealla osa-alueella todellakin huippuluokkaa.

Stealth Pro istuu päähän harvinaisen tukevasti. Puristus tuntuu aluksi jopa yllättävän voimakkaalta. Todella hyvät keinonahkapehmusteet pannassa ja pehmeät kuulokeosat kuitenkin pitävät ne mukavina ja lopulta puristus ei haitannut pitkissäkään pelimaratoneissa. Kuulokeosat on pehmustettu "memory foamilla" eli viskoelastisella vaahdolla, joten ne myötäilevät korvia ja tuntuvat todella miellyttäviltä. Sivuilta pehmuste antaa hieman enemmän periksi, joten mukavuus säilyy myös silmälasit päässä puuhaillessa. Kuulokeosat ovat myös kiitettävän tiiviit ja tarjoavat hyvän passiivisen eristyksen ulkopuolisia ääniä vastaan. Hintaluokan useimpiin kilpailijoihin verrattuna Stealth Pro on melko painava, ja vaa'an lukemat pomppaavat mikrofonin kanssa 418 grammaan. Testatessa paino ei kuitenkaan ollut ongelma, eikä mukavuus tästä kärsinyt. Laite nappaa siis istuvuudesta ja mukavuudesta isot pisteet, mutta kuumalla kelillä paksut pehmusteet saattavat aiheuttaa korvien hikoilua.

Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla
Tämä on mainos:

Äänenlaatu on pelikuulokkeille huipputasoa. Tuetut taajuudet ovat 10 hz - 22 khz. Taajuusalue on siis hieman laajempi kuin pelikuulokkeissa yleensä ja koko alue kuuluu kirkkaasti eikä säröile kovallakaan äänenvoimakkuudella. Kaiuttimina toimivat 50 mm "nanoclear" -elementit ja kuulokkeiden impedanssi on 32 Ohmia. Luureissa on passiivisen eristyksen lisäksi myös aktiivinen melunvaimennus, joka vaimentaa valmistajan puheiden mukaan 25 dB asti ulkopuolista mölyä. Käytännössä melunvaimennus tuntui keskiverrolta: pelikoneiden hurinat ja muut vaimeammat äänet kyllä suodattuvat, mutta aivan Bosen tasolle ei kuitenkaan päästä. Imurin tai ulkona meuhkaavan ruohonleikkurin ääntä ei Stealth Pro:lla pääse karkuun.

Kuulokkeissa on Turtle Beachin oma Superhuman hearing -tila, joka vahvistaa toiminnan kannalta olennaisia ääniä (kuten askeleita), joten vastustajien paikantaminen helpottuu. Tila toimii todella hyvin antaen varsinkin räiskintäpeleissä tervetulleen kilpailullisen edun.

Kuulokkeissa ei valitettavasti ole sisäänrakennettua tilaäänitoimintoa, vaan ääni tulee pelkästään stereona. Ongelma toki hoituu ostamalla ohjelmisto PC:llä tai Xboxilla, mutta tällä hinnalla toivoisin ominaisuuden olevan mukana jo valmiina. Playstation 5:llä ongelmaa ei toki ole, sillä mukana on valmiina Sonyn oma loistava 3D audio-ohjelmisto.

Turtle Beach Audio Hub -sovelluksen avulla käytössä on todella hyvät säätömahdollisuudet. Taajuuskorjaimella voi viritellä äänenlaatua täysin vapaasti tai valita tilanteeseen sopivan kokonaisuuden valmiiksi luoduista profiileista. Sovelluksen kautta voi säädellä myös muun muassa mikrofonin toimintaa ja taajuuksia, vastamelun voimakkuutta ja Superhuman hearing -tilan voimakkuutta kuin myös ohjelmoida oikean kuulokkeen äänenvoimakkuusirullan ja monitoiminappulan toimintoja. Sovellusta on helppo käyttää, mutta vaatii puhelimelta aina luvan sijainnin hallintaan. Lisäksi joka kerta sovellusta käynnistettäessä kuulokkeet täytyy etsiä ja pariuttaa, vaikka ne olisivatkin jo puhelimeen kytkettynä Bluetoothilla. Onneksi sovellus tallentaa asetukset, joten sopivien säätöjen löydyttyä sovellukseen ei kovin usein tarvitse kajota.

Tämä on mainos:
Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla

Mikrofonin laatu täyttää hintaluokan edellytykset kirkkaasti. Irrotettava puomimikrofoni on laadukas ja ajaa asiansa pelaamiseen paremmin kuin hyvin. Se suodattaa ulkopuolista melua loistavasti ja ääni kuuluu kirkkaasti. Mikrofonia voi taivutella melko vapaasti ja sillä on kolme asentoa, joihin se lukittuu. Yläasentoon kääntäminen mykistää mikrofonin Turtle Beachille tuttuun tapaan. Toimiva konsepti pitää huolen, että mikrofonin tilasta pysyy kärryillä. Kuulokkeissa on myös sisäänrakennetut mikrofonit, joten löpinät luonnistuvat, vaikkei irrotettava mikki olisikaan kiinni.

Laitteen nappulat sijaitsevat oikeassa kuulokkeessa. Kuulokkeen sivussa on äänenvoimakkuutta säätelevä rulla ja ohjelmoitava monitoiminäppäin, joka oletusarvoisesti kytkee aktiivisen melunvaimennuksen päälle tai pois. Alapuolella on nappulat virralle, Bluetoothille ja Superhuman hearing -toiminnolle. Näppäimet jättävät valitettavasti melkoisesti toivomisen varaa. Rulla pyörii hieman kankeasti ja alapuolen kolme nappulaa ovat todella lättänät, eikä niissä ole juuri lainkaan klikkaustuntumaa. Niitä onkin vaikea paikantaa ja erottaa toisistaan ja yhtä vaikea sanoa, painaako nappulaa vaiko eikö. Superhuman hearing -nappulassa on kuulokkeiden sisäisten mikrofonien hallinta ja tämä päällekkäisyys on jokseenkin hämmentävää. Nappuloiden lisäksi oikeassa kuulokkeessa on latauspaikka, josta kuulokkeet voi ladata mukana tulevalla USB-C-kaapelilla.

Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla

Yhteys muodostetaan PC:llä, Xboxilla ja Playstationilla USB-lähettimen kautta, ja se käyttää 2,4 GHz taajuutta. Yhteys toimii loistavasti vielä kahdenkin seinän tai oven läpi, ja sen yhteyden muodostaminen on mieltäylentävän vaivatonta. Lähetin kiinni konsoliin tai tietokoneeseen kaapelilla, kuulokkeet päälle ja laite hoitaa loput. Lähettimessä on kytkin, joka tarvitsee kääntää konsoleita käytettäessä omaan asentoonsa ja PC:lle omaansa. Kuulokkeet eivät kuitenkaan aina onnistu yhdistymään lähettimeen kerrasta, vaan välillä ne pitää käynnistää uudelleen pariinkin otteeseen. Kun tähän lisää sen seikan, että kuulokkeiden käynnistyminen kestää melko pitkään, on lopputuloksena pieni, mutta jokseenkin turhauttava, vika.

Lähettimen merkkivalo kertoo kuulokkeiden ja mikrofonin tilan. Valo vilkkuu punaisena, kun mikrofoni on mykistetty ja palaa vihreänä, kun mikrofoni on päällä. Yhteyttä hakiessa valo taas vilkkuu vihränä, mikä on hieman ärsyttävä ominaisuus: jos konsoli on säädetty pitämään automaattisesti päivitykset ajan tasalla, herää myös lähetin henkiin aina konsolin työskennellessä (vaikkei Xboxissa olisikaan päävirta päällä). Muutaman kerran arvioinnin aikana lähetin muuttikin spontaanisti kämpän keskellä yötä vihreäksi diskoksi.

Myös Bluetooth 5.1 on tuettu, eli kuulokkeet toimivat myös minkä tahansa tuetun laitteen kanssa. Luurit saa siis kiinni niin puhelimeen kuin Nintendo Switchiinkin. Bluetooth-yhteys valitettavasti pätkii kuitenkin todella herkästi. Pakkauksenhallintamuotona on SBC. Bluetooth- ja 2,4 GHz -yhteydet toimivat myös päällekkäin, joten pelatessa voi kätevästi vaikkapa puhua puhelua samaan aikaan. Langallisen yhdistämisen vaihtoehtoa ei mukaan ole mahtunut.

Turtle Beach Stealth Pro ovat huippuluokan kuulokkeet muutamilla puutteilla

Lähetin toimii myös lataustelakkana akuille. Lataus on nopeaa niin lähettimellä (lataustelakalla) kuin suoraan seinästäkin, ja 15 minuutin latauksella saa kolmisen tuntia kuunteluaikaa. Stealth Pro'n akuissa on hyvät ja huonot puolensa. On huikeaa, että mukana tulee kaksi akkua, joiden vaihto onnistuu lennosta ja nopeilla käsillä yhteys ei kerkiä edes pätkäistä vaihdon yhteydessä. Mutta huikeutta riittää vain, jos on lähettimen (laturin) vierellä. Yhden akun kesto on vain 12 h, ja se on tämäntasoisilta kuulokkeilta onneton suoritus. Kuulokkeet eivät siis ole kovinkaan hyvät liikkuvan ihmisen tarpeisiin.

Vaikka muutamat haksahdukset käyttökokemusta varjostavatkin niin loistava äänenlaatu, erinomaiset säätömahdollisuudet, hyvät lisäominaisuudet, laadukas mikrofoni ja kuulokkeiden mukavuus kääntävät kuitenkin vaakakupin pitkälti positiivisen puolelle. Yhteensopivuus kaikkien alustojen kanssa on myös todella miellyttävä ominaisuus. Jos siis aikomuksena on satsata huipputason pelikuulokkeisiin, joissa on paras mahdollinen äänenlaatu, ja jotka sopivat kaikille alustoille, on Stealth Pro todella varteenotettava vaihtoehto ja hintansa väärti. Hintaluokan kilpailu on kuitenkin kovaa, ja mitenkään ylivoimainen Turtle Beachin tuorein ei pikkuvikoineen ole.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loistava äänenlaatu, hyvä mikrofoni, vaihtoakku mukana, yhteensopivuus kaikille alustoille ja mobiililaitteille
-
Heikko Bluetooth -yhteys, säätönäppäimissä parantamisen varaa, akunkesto, yhdistäminen ei aina toimi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä