Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fog

Usva

Munaton kauhuklassikko

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
FogFogFog

Yleensä olen pitänyt John Carpenterin ohjaamista kauhuklassikoista. Luen näihin muun muassa leffat Halloween (1978), The Thing - 'se' jostakin (1982) ja Christine (1983). Nautintojen joukkoon en kuitenkaan aio jatkossakaan lukea vuoden 1980 kauhuilua Usva. Tarina on selkeä, mutta budjettia ei tunnu olleen riittävästi, ja kriittinen kiristyvä kauhutunnelma puuttuu.

HQ

Stevie Wayne (Adrienne Barbeau) emännöi paikallisradioasemaa jossain Kalifornian rannikon pikkukaupungissa. Pitäjän 100-vuotisjuhlat ovat alkaneet. Ongelmana on, että kylä on aikanaan perustettu petokselle pohjalle. Mereltä kulkeutuu maalle sankka hernerokkasumu, jonka sisällä maihin kulkeutuu jotain kauheaa. Ja siinäpä se sitten onkin.

Usva on perinteinen kummitustarina, ja asioiden syvin olemus valkenee katsojalle hyvin, joskin hieman epätasaisesti. Henkilöhahmot ovat kautta linjan pitkälti statisteja, eikä heidän kohtalonsa juuri kiinnostaa. Esimerkiksi Halloweenissa kunnostautunut Jamie Lee Curtis ilmestyy kylään reissussa olevana liftarina, eikä sitten oikein muuta. Kuten jo mainitsin, pahinta on ehdottomasti kiristyvän kauhutunnelman puuttuminen. Katsoja ei missään vaiheessa koe jännitystä. Syynä voi olla myös elokuvan tapa toteuttaa veriteot. Käytännössä mitään ei näytetä, ja äänitehosteet eivät onnistu alleviivaamaan kohteeksi joutuneen karua kohtaloa. Leffalla on mittaa vain puolitoista tuntia, joten urheilusuoritukseksi ei katsominen mene.

Tämä on mainos:
FogFogFog

Ajan kulumisen huomaa ehkä parhaiten kahdesta asiasta. Musiikki on ajankohdalle tyypillistä syntetisaattoripimputtelua, joka enemmänkin huvittaa. Halloweenissa ja Christinessä musiikki toimi, mutta syystä tai toisesta nyt ei. Toinen oman aikansa merkki ovat naisten kampaukset. Ne ovat nimittäin aivan hirvittäviä. Moinen on tietenkin puhdas makuasia.

Lisämateriaaleja on ilahduttavan kattavasti. Lukuiset katsaukset ja haastattelut ovat pääasiassa 2000-luvun alusta, eikä mukana ole suomeksi tehtyä tekstitystä. Jos Usva omiin suosikkeihin lukeutuu, voi Blu-ray-julkaisua suositella lisämateriaalien kattavuuden ansiosta.

Usva on oman aikansa kauhuelokuva, ja jonkinlaisena tietyn aikakauden ikkunana sen ainakin voi katsoa. Ohjaaja Carpenterin tuotantoon mahtuu kuitenkin useita parempiakin elokuvia kuin tämä.

Tämä on mainos:
FogFog
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Usva

Usva

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Munaton kauhuklassikkoLadataan seuraavaa sisältöä