Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Conqueror

Valloittaja

John Waynen huonon elokuvan kruunaa huono DVD-julkaisu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

1950- ja 1960-luvuilla tehtiin paljon historiallisia elokuvia, joihin upotettiin runsaasti rahaa, ja ruudulla nähtiin paljon ihmisiä suurissa joukkokohtauksissa. Näistä niin sanotuista antiikkispektaakkeleista muistetaan ainakin Kymmenen käskyä (1956) ja Ben-Hur (1959). Tšingis-kaanin nousu Mongoli-imperiumin johtoon 1100-luvulla on varmasti eeppinen aihe elokuvalle, mutta jostain ihmeen syystä se piti toteuttaa viimeisen päälle Hollywoodin elkein. Lisäksi pääosaan itse Tšingis-kaaniksi pestattiin lähinnä länkkäreistä tunnettu John Wayne. The Conqueror eli suomeksi Valloittaja sai ensi-iltansa vuonna 1956, eikä aika ole kohdellut tätä suuren rahan pannukakkua yhtään hellemmin.

HQ

John Wayne esittää mongolien heimopäällikkö Temujinia, joka heti rainan alussa iskee silmänsä tataarinainen Bortaihin (Susan Hayward). Jostain mystisestä syystä heimopäällikköä tuntuu ajavan eteenpäin tämän yhden naisen valloittaminen, ja siinä sivussa tulee sitten saatua hallintaan puolet Aasiasta. Tšingis-kaanista on haluttu niin kovasti tehdä sankari, että hänen raaka ja armoton puolensa jää kokonaan käsittelemättä. Ja tämä kaikki on vasta alkua siinä, miten epäuskottavasti Valloittaja on toteutettu.

The ConquerorThe Conqueror

Elokuva kuvattiin pääasiassa Utahin osavaltiossa Gobin autiomaan sijaan. Ratkaisu on ymmärrettävä, mutta näyttelijöiden puvustusta lukuun ottamatta kaikki näyttää aivan länkkäriltä, koska juuri länkkärimaisemissa raina on tehty. Kaikki puhuvat viimeisen päälle paksua jenkkienglantia, ja maskeeraus on niin surkeaa, ettei ketään vahingossakaan erehdy luulemaan aasialaiseksi. Dialogi sopisi ehkä jonkinlaiseen paatokselliseen teatteriesitykseen, mutta ei missään nimessä suuren budjetin elokuvaan. Rahaa on totisesti käytetty, ja leffa on tehty kaikin puolin vakavalla mielellä. Tässä kuitenkin epäonnistutaan pahasti, ja vakavanaamaisuus näyttää naurettavalta.

Kiitosta on annettava teknisestä toteutuksesta, sillä tarina kerrotaan ihan hyvin tekoajankohdan odotukset ja vaatimukset huomioiden. Lisäksi taistelukohtauksissa nähdään huima määrä hevosia, joiden ohjailu on varmasti vaatinut rautaista ammattitaitoa. Muuta hyvää Valloittajassa ei sitten olekaan.

Tämä on mainos:
The ConquerorThe Conqueror

Huonon elokuvan kruunaa DVD-julkaisu, jonka kuvanlaatu on kelvollinen, ja äänet on saatu hyvin esille. Valitettavasti tekstitys lähtee laukalle puolen tunnin kohdalla: ruudulle ilmaantuva tekstitys kertoo dialogin sellaisena kuin se tulee olemaan vajaata minuuttia myöhemmin. Tätä samaa pielessä olevaa tahdistusta jatketaan elokuvan loppuun asti.

The Conquer eli Valloittaja on suositeltavaa katseltavaa oikeastaan vain sellaiselle, joka haluaa sivistää itseään elokuvien historian saralla. Muiden kannattaa ohittaa leffa kokonaan, ja niin on suurin osa maailmasta tehnytkin aina vuodesta 1956 saakka.

The ConquerorThe Conqueror
Tämä on mainos:
03 Gamereactor Suomi
3 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Valloittaja

Valloittaja

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

John Waynen huonon elokuvan kruunaa huono DVD-julkaisuLadataan seuraavaa sisältöä