Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Vares - Sheriffi

Vares - Sheriffi

Junttimainen miesten elokuva tavoittelee länkkärin tunnelmaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Reijo Mäen luoma yksityisetsivä selvittelee nyt jo yhdeksännen kerran alamaailman kiemuroita. Visuaalisesti jälki on maailmanluokan tasoa, mutta samaan aikaan se tarinankerronta on jäänyt taka-alalle. Myös mysteeritarinoille niin tärkeä jännite puuttuu kokonaan. Vares - Sheriffi on ihanteellista vuokraleffatasoa.

HQ

Ikuinen oikeustieteen ylioppilas Jussi Vares (Antti Reini) näkee vieläkin painajaisia vuoden takaisesta kaksoismurhasta, joka jäi aikoinaan selvittämättä. Omalaatuinen liikemies Kreetta Valkama (Hannele Laaksonen) palkkaa Vareksen tutkimaan uudelleen juttua. Sontakasaa kun pöyhäisee, se alkaa haista: jäljet johtavat pian järjestäytyneen rikollisuuden piireihin. Arvovaltaisista herroista koostuva Raati on jollakin tavalla juonessa mukana, vaikka todellinen syypää onkin taustalla häärivä "Sheriffi". Mutta kuka tämä heppu on, vai onko häntä olemassakaan?

Vares-leffoissa mielenkiintoisinta on aina ollut yksityisetsivä itse, eikä uusin filmatisointi poikkea säännöstä. Antti Reini on luonut hahmosta oman versionsa lännen miehestä, joka likaisissa vaatteissa saapuu kaupunkiin, hoitaa homman, kaataa naiset ja ratsastaa sitten auringonlaskuun paksun tilipussin kanssa. Machoilevan testosteronin katku on paksua myös tässä leffassa, eikä naisille paljoa tilaa anneta. Toimeksiantajana toimivan Kreetta Valkaman lisäksi naishahmoja on tasan yksi. Karoliina Blackburnin näyttelemä Milla on tietysti tavallista naista kookkaampi ja väkivaltaisempi tässä miehisessä maailmassa. Alun perin lesboksi esiteltävä mimmi tietenkin lankeaa vajaan tunnin jälkeen turkulaisen yksityisetsivän charmiin (kuinkas muuten). Yleensä stereotyyppinen miesten elokuva junttimaisine elkeineen huvittaa, mutta nyt se lähinnä ärsyttää. Syy lienee siinä, ettei toteutusta ole tehty riittävästi kieli poskessa alleviivaten näin humoristista otetta katsojalle.

Elokuvan painopiste on aivan pielessä. Vareksen hahmoon ei syvennytä juuri lainkaan eikä sen puoleen muihinkaan henkilöihin. Tarina kyllä kulkee ripeästi ja aina välillä paukkuu. Loppuratkaisu on ihan kelvollinen, mutta äärimmäisen typerästi toteutettu. Kourallinen miehiä kokoontuu varastorakennukseen, jossa Vares paljastaa Sheriffin henkilöllisyyden. Sitten seuraavan minuutin aikana pääpahis lässyttää koko suunnitelmansa julki ja samalla koko vyyhti aukeaa rytinällä. Mysteeritarinoille niin tärkeää jännitettä ei ole lainkaan, eikä sitä oikeastaan edes yritetä luoda. Tämän vuoksi loppukohtaus jättää täysin kylmän ja kiirehdityn tunnelman. Ohjaaja Hannu Salonen ei oikein ole osannut päättää, mitä tyylilajia hänen elokuvansa haluaa olla. Vares - Sheriffi ei ole toimintaelokuva, mutta toisaalta ei se ole oikein jännitteellinen rikosdraamakaan. Henkilöpainotteiseksi salapoliisikertomukseksi olisi ainesta, mutta sillekään linjalle ei ole lähdetty.

Lisämateriaaleina on tarpeettomasti kolmeen pätkään palasteltu katsaus kulissien taakse. Lyhyissä välähdyksissä käydään elokuvanteon eri vaiheita ilman selkeää rakennetta tai suunnitelmaa. Toimiihan se näinkin, mutta toteutuksen ilmiselvä pirstaleisuus häiritsee.

Tämä on mainos:

Kaikesta valituksesta huolimatta Vares - Sheriffi on yhden illan vuokraleffana ihan kelvollinen kokemus. Nautinto on korkeimmillaan, kun leffaan suhtautuu suomalaisena junttiversiona klassisista länkkäreistä. Mukana on myös aimo annos miehistä fantasiointia, sillä eittämättä charmantti yksityisetsivä kaataa niin naiset kuin pahiksetkin James Bondin lailla. Suositellaan nautittavaksi kevyenä viihteenä rankan työpäivän päätteeksi rentouttavan saunomisen jälkeen.

Vares - Sheriffi
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä