Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
What Happened to Monday

What Happened to Monday

Maanantain kohtalon selvittäminen vie katsojan omaperäiseen ja positiivisesti yllättävään elokuvalliseen kokemukseen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa ihmisten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti samalla kun ruokavarat hupenevat. Yrityksenä kontrolloida kasvavaa ongelmaa ihmiset on pakotettu rajoittamaan lapsien määrän yhteen. Mahdolliset ylimääräiset sisarukset pakotetaan cryo-uneen odottamaan maapallon tilanteen parantumista hamaan tulevaisuuteen. Seitsemän sisarusta ovat onnistuneet välttämään ankaraa lakia aikuisikään saakka, mutta heidän salaisuutensa alkaa rakoilemaan, kun yksi katoaa mystisesti.

HQ

Mielenkiintoisista lähtökohdista ponnistava yhteiskunnallisiin ongelmiin kantaa ottava tarina osaa pitää katsojan kiinnostuneena yhdistellen vahvaa kerrontaa, napakkaa toimintaa ja yllättäviä käänteitä. Elokuvan tulevaisuuden kuva on luotu uskottavasti kooten maltillisesti sci-fi-elementtejä nykypäivän arkiseen ympäristöön, joka auttaa samaistumaan tarinaan ja sen henkilöihin.

What happened to Mondayn omaperäinen idea laittaa yksi näyttelijä tulkitsemaan seitsemää eri hahmoa, jotka joutuvat esittämään yhtä ja samaa hahmoa toimii yllättävän hyvin. Seitsemästä eri siskosta löytyy persoonaa laidasta laitaan ja heidän uniikit piirteensä täydentävät toisiaan luoden yhden vahvan kokonaisuuden. Hiukan ilmeettömistä kasvoistaan huolimatta päähahmoa esittävä Noomi Rapace osaa tehdä eroa hahmojen välillä hienosti ja tulkita erilaisia persoonia luontevasti. Tässä auttaa myös eri persoonallisuuksia korostavat ja uskottavasti luodut yksityiskohdat.

What Happened to MondayWhat Happened to MondayWhat Happened to Monday

Elokuvan budjetti on selvästi ollut maltillisempi kuin Hollywoodin suurtuotannoissa. Norjalaisen ohjaajan Tommy Wirkolan käsissä What happened to Mondayn budjetti on kuitenkin jaettu ammattimaisen tasaisesti läpi elokuvan luoden näyttävän ja uskottavan kokonaisuuden. Efekteillä ei olla lähdetty revittelemään vaan niitä on käytetty vain ehostamaan tarvittavia kohtauksia, jotta immersio tulevaisuuden visiosta säilyy. Efektien taustalla on ajatusta ja ne vaikuttavat loogisilta ratkaisuilta, joita tulevaisuudessa oikeasti voisi olla.

Tämä on mainos:

Efektien lisäksi elokuvan kuvaamista on mietitty huolella. Erityisesti kamerakikkailun, leikkauksen ja luontevien efektien yhdistelmä on parhaimmillaan kuvatessa useampaa Noomi Rapacen hahmoa samanaikaisesti. Mitään erityisiä rajoja ei ole havaittavissa ja useamman saman hahmon yhtäaikainen olo kohtauksessa on saumatonta ja täysin uskottavaa. Myös elokuvan taistelukohtauksissa on luonnollisen oloista rosoisuutta. Iskut menevät perille ja osumat tekevät kipeää. Hahmoilla ei ole erityisiä taistelutaitoja vaan mätöt menevät katutappelun tyyliseen käsirysyyn, joka kaikessa brutaaliudessaan antaa elokuvalle piristävää särmää. Elokuvassa on myös muutama varsin vaikuttava stunttikohtaus.

What happened to Monday on trailerin pohjalta saatuihin odotuksiin nähden erittäin positiivinen kokemus. Itse asiassa raikkaan omaperäinen elokuva on yksi viime vuoden parhaita elokuvallisia kokemuksia, joka tarjoaa ajatuksia herättävää sanomaa, uskottavaa tulevaisuuden kuvaa, näyttävää visuaalista kikkailua ja reipasta toimintaa. Tarina osaa uudistaa itseään pitkin matkaa, ja saa katsojan pähkäilemään lopputulosta useampaan otteeseen yllättävillä käänteillään. Ainoa harmitus tulee siitä, ettei blu-ray-julkaisulla ollut minkäänlaisia lisämateriaaleja kertomaan tarkemmin, kuinka näin raikkaaseen ja laadukkaaseen lopputulokseen päästiin.

What Happened to MondayWhat Happened to Monday
What Happened to Monday
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
What Happened to Monday

What Happened to Monday

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Maanantain kohtalon selvittäminen vie katsojan omaperäiseen ja positiivisesti yllättävään elokuvalliseen kokemukseen.Ladataan seuraavaa sisältöä