Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
World War Z

World War Z

Yllättävä taho antaa kulutettuun genreen piristävää potkua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mukiinmenevillä draamoilla (Monster's Ball, Finding Neverland) kuuluisuuteen noussut ohjaaja Marc Forster on viime aikoina siirtynyt vauhdikkaampien elokuvien pariin. World War Z:ssä kulminoituukin miehen taito yhdistää toiminta ja ihmisläheinen draama vaikuttavaksi viihdekokonaisuudeksi. Kun elokuvan aihe vielä pyörii zombien ympärillä ja tähdeksi on valittu Brad Pitt, on jo aika vaikeaa epäonnistua.

HQ

Gerry Lane (Brad Pitt) on eläkkeelle jäänyt YK:n erityiskenttämies, joka on päättänyt vaihtaa vaarallisen työnsä aamiaislettujen paistoon perheelleen. Rattoisa perhe-elämä kuitenkin kääntyy yllättäen kaupungin laajuiseksi paniikiksi, kun koko päivän radiossa toitotettu outo infektio saa fyysisen muodon raivohulluina ihmisinä. Puremalla tarttuva tauti leviää kulovalkean lailla ja pian koko maapallo on sekasorron kourissa. Gerrylle tämä tietää hommia entisen työnantajansa pyynnöstä.

Lyhyeen kirjaan perustuva tarina sysää ihmiset taustalle ja panostaa rohkeasti näyttävään toimintaan. Kuitenkin tuttujen aiheiden ympärille nidotun nokkelan dialogin sekä älykkäiden ja omaperäisten ratkaisujen myötä, elokuvasta välittyy huomattavasti tavan zombie-elokuvaa huolitellumpi ja älykkäämpi yleistunnelma. Suoraan asiaan menevä kerronta kehittyy huikeaa vauhtia, eikä napakka ote herpaannu hetkeksikään. Alati vaihtuvat suuret tapahtumapaikat sekä monipuolinen, kiristyvä toiminta pitää katsojan mielenkiinnon korkealla ja jännityksestä liimautuneena penkkiin.

Elokuva tekee selväksi, että Brad Pitt on sen tähti. Kuitenkin Pittin miellyttävä maanläheinen karisma ja kokemuksen myötä saavutettu rauhallinen olemus eivät jätä jälkeä miehestä minään Hollywoodin superstarana. Pitt omaksuu perheellisen isän roolin luonnollisesti ja saa lisättyä syvyyttä hahmoonsa toimimalla sotilaallisin ammattiottein zombieaaltojen vyöryessä päälle. Hahmojen realistinen olemus saa elokuvassa aikaan miellyttävän autenttisen tunnelman, uskomattomista tapahtumista huolimatta. Keskenäinen käyttäytyminen hädän hetkellä vaikuttaa uskottavalle ja auttaa samaistumaan niin tapahtumiin kuin niissä oleviin ihmisiin.

Tuotantohelvetissä pyörineen elokuvan huikean 190 miljoonan dollarin budjetista on onneksi riittänyt muuhunkin kuin tähtien palkkoihin. Elokuva näyttää todella hyvälle, tyylikkään kuvauksen ja hienosti toteutettujen efektien ansiosta. Tietokoneella luodut joka paikasta pursuavat zombiemassat istuvat hyvin kuvattuun materiaaliin ja luovat hyytävää pakokauhun tunnetta. Maskeeraukset kestävät hyvin kirkasta päivänvaloa ja lähikuvia pelottamaan turtuneimpiakin kauhun ystäviä. Laajat kuvat massiivisissa lavasteissa ja tyylikkäissä kuvauspaikoissa luovat hienoa tilantuntua ja antavat elokuvalle suuren ja rikkaan ilmapiirin.

Tämä on mainos:

Julkaisun lisämateriaalit näyttävät kuinka huolella ja koko sydämestä tekijät ovat elokuvaa luoneet. Tapahtumille on etsitty luonnollisia syitä ja ratkaisuja on pohdittu asiantuntijoiden avustuksella. Lopputulos onkin omaperäinen ja onnistunut visio puhki kulutetusta aiheesta. Ainoa miinus komeudelle tulee siitä, ettei levyltä löydy elokuvan pidennettyä versiota, joka tarjoaa seitsemän minuuttia lisää kohtauksia ja tursketta tekemään elokuvasta entistä täyteläisemmän.

World War Z
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
World War Z

World War Z

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Yllättävä taho antaa kulutettuun genreen piristävää potkua.Ladataan seuraavaa sisältöä