Suomi
Gamereactor
laitearviot

Xgimi Horizon Pro (2022)

Xgimin lippulaiva Horizon Pro seilaa laadukkaan kuvan ja kätevyytensä avulla erittäin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi nykypäivän videotykkien virrassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)

Kiinnostuksestani huolimatta videotykkien aikoinaan noustessa suosioon jäivät ne itseltäni kokematta lähinnä niiden teknisten haasteiden, mutta myös oman taloudellisen tilanteeni, takia. Vuosikymmenissä tämäkin tekniikka on kuitenkin mennyt isoin askelin eteenpäin, josta itselleni entuudestaan tuntemattoman yrityksen Xgimin uusi lippulaiva Horizon Pro on hyvä esimerkki. Muun muassa 4K-resoluutiota ja HDR-efektejä tarjoava tykki tulee ennen kaikkea helposti liikuteltavassa muodossa ja vahvan automatiikan kanssa. Vaikuttaa lupaavan näppärältä!

Xgimi Horizon Pro tulee kuution muotoisessa laatikossa, jonka valkoiset kiiltopinnat huokuvat eleganttia olemusta. Kuutio on varsin vähäsanainen sisältäen pelkästään mainintoja laitteen kovimmista ominaisuuksista, kuten Harmanin äänijärjestelmästä, Android-toiminnallisuuksistaan ja 4K-resoluutiosta. Kannen alta paljastuu paksu kerros muotoon leikattua pehmeää muovia, joka suojauksen lisäksi pitää tykkiä jykevästi paikoillaan. Laitteen alta paljastuu erillinen pahvilaatikko mukana tuleville vain kaikista oleellisimmille tavaroille, kuten virtajohdolle ja kaukosäätimelle.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)
Tämä on mainos:

Valkoisesta laatikosta huolimatta itse laite on graniitin harmaan ja mustan muovin huoliteltua yhdistelmää. Laitteen kulmat on pyöristetty saaden aikaan ajatonta tyylikkyyttä kokonaisuudelle. Tykin päällä on virtanapin kaverina äänenvoimakkuus hipaisunappeina, ja takana odottavat yllättävän monipuoliset liitäntäpaikat. Laite on varustettu kahdella HDMI- ja USB-sisääntulolla. Lisäksi takana on ulostulot digitaaliselle ja analogiselle äänelle bluetooth-yhteyden seuraksi. Vaikka Horizon Pro ymmärtää langatonta nettiyhteyttä, on siihen sisällytetty myös mahdollisuus langalliseen tiedonsiirtoon RJ45-portilla. Kuution muotoisen tykin kriittiset mitat pysyvät alle 25 sentin joka suuntaan, ja painokin on vain kolmisen kiloa. Näppärän kokonsa takia helposti liikuteltavan tykin pohjaan on asennettu ruuvin paikka, minkä avulla sen saa asennettua esimerkiksi kolmijalkaan tai kattoon kiinni. Käyttäen tyypillistä videotykkitekniikkaa Horizon Pro vaatii vähintään toista metriä etäisyyttä heijastettavasta pinnasta, mikä aiheuttaa pientä päänvaivaa, varsinkin jos miettii tykin asentamista television tilalle.

Xgimi tuntuu todella uskovan laitteensa automaatioon. Tykin mukana tullut ohjekirja kun ei mainitse sanallakaan asennusohjeita vaan ainoastaan esittelee laitteen ominaisuuksia ja selittää nappien toiminnot. Olikin yllättävää huomata, että tykille todellakin riittää virtajohdon liittäminen ja käynnistäminen. Horizon Pro skannaa suoraan käynnistyksen yhteydessä alueen, johon kuva heijastetaan, ja muokkaa automaattisesti näytettävän koon sen mukaisesti. Älytoiminnot havaitsevat jopa mahdollisia esteitä ja muuttavat kokoa väistääkseen ongelmalliset muodot. Kuva tarkentuu ja suoristuu automaattisesti, tosin ohjelmisto tarjoaa manuaalista lisäsäätöä automatisoinnin päätteeksi, mitä joutuu välillä käyttämään asennuspaikasta riippuen. Laitteen sisäisen anturin saa tarkkailemaan tykin asentoa ja sen muuttuessa tykin saa tekemään kuvan kalibroinnin välittömästi. Sisäänrakennettu Android TV osaa kätevästi hyödyntää Android-puhelimen asetuksia hakiessaan käyttäjän tiedot Wi-Fi-verkkoa myöten. Pikaisten alkusäätöjen jälkeen Horizon Pro käynnistyy suoraan Android TV:n alkuvalikkoon. Suomenkieliseksikin valittavaa Android-järjestelmää voi näppärästi ohjailla vaikka äänikomennoin suoraan Horizon Pro:n bluetooth-kaukosäätimen avulla.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)

Automaation nurjana puolena laitteessa on sen hyödyntämä (muka)älykäs kuvanparannusjärjestelmä. Vakioasetuksilla tykin heijastama kuva on todella tarkkaa, mutta se saa tyylikkäimmänkin efektielokuvan näyttämään ylinopeutetulta kotivideolta. Järjestelmässä ei ole minkäänlaisia asetuksia kuvan säätämiselle, minkä takia olinkin jo valmis luovuttamaan laitteen suhteen saman tien. Yllättäen kuitenkin kaukosäätimen asetukset-napista avautuu erillinen, järjestelmältä piilossa pysyvä säätövalikko, josta pääsee muiden ääni- ja kuva-asetusten ohella poistamaan nämä automaattiset kuvanparannushöpötykset. Tästä valikosta pääsee myös suoraan järjestelmässä olevaan asetusvalikkoon, mikä lähinnä keskittyy tykin kuvan rajaukseen ja tarkkuuteen. Vaikea sanoa, onko kaukosäätimen asetukset-nappi ja järjestelmässä olevat asetukset menneet vahingossa sekaisin, mutta pääasia että täysin turhat tehosteet voi kytkeä pois päältä. Harmillisesti laitteen automatiikka vaihtaa efektitilan takaisin päälle tunnistaessaan elokuvan alkamisen. Samalla omat säädöt ovat nollautuneet ja vaativat uudelleen säätämistä.

Tämä on mainos:

Horizon Pron kuvanlaatu yllättää positiivisesti. 4K-resoluutioinen sisältö piirtyy tarkkana ja yksityiskohtaisena. 60 hertsin vauhdilla kuva pysyy hyvin mukana vauhdikkaammassakin menossa ja liike soljuu ilman repimisiä, tosin Xbox Series X:llä Far Cry 6:sta pelatessa huomasin yksittäisen hetkellisen repeämisen kuvassa, mikä ei kylläkään enää toistunut. Värit ovat kauttaaltaan kylläiset ja elävät, joita HDR-efektit piristävät valovoimaisesti. Valoisassa tilassa Horizon Pro:n kuva hieman vaalenee ja kontrastit heikkenevät, eikä se tällöin ihan pärjää esimerkiksi television kuvalle. Tykki kuitenkin puskee valoa itsestään yllättävän paljon, eikä kuva todellakaan katselukelvottomaksi jää, vaikkei katselutila täysin pimeä olisikaan. HDMI:n kautta näytetty Windowsin työpöytänäkymä antaa hieman epätarkkuutta kuvan reunoille, mutta tämä saattaa johtua pinnasta, johon kuvaa heijastetaan. On selvää, että modernitkin videotykit vaativat kunnon kankaan ja optimaalisen valaistuksen, jotta kuvasta saadaan kokoa lukuun ottamatta kilpailukykyinen television kanssa. Tykin lampun kestoa epäileville Xgimi lupaa laitteelleen käyttötunteja 25 000 verran. Sivujen mukaan neljän tunnin päiväkatseluvauhdilla tämä tarkoittaisi noin 17 vuotta, joten aika rauhassa saa Horizon Pro:lla tykitellä menemään.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)

Tykkiin on asennettu kahdet 8W Harman/Kardon-kaiuttimet. Laitteesta saa ulos ääntä jopa niin kovaa, että naapurikin tietää mitä tykillä katsotaan. Kaiuttimien hyvä laatu ja napakka asennus pitävät huolen siitä, ettei resonointia pääse kuulumaan kovemmalla kuunneltaessa. Tosin testatessani Interstellar-elokuvaa toiminnallisessa kohdassa kaiuttimet tuntuivat särkevän kummallisesti puheääntä pitäen samalla muut efektiäänet normaalina. Ääni on yleisesti todella kirkas ja hyvälaatuinen. Kaiuttimet onnistuvat erottelemaan selkeästi ylä- ja alaääntä, vaikkei kovin matalalle yleisesti äänissä pääsekään. Tilaääntä ei kahdesta kaiuttimesta ulos saa, jolloin Horizon Pro:n monipuoliset ääniulostulot ovat käytännöllisiä. Harmillisesti äänensäädön asteikko on säädetty liian jyrkäksi, ja jo ensimmäisellä pykälällä äänettömyydestä kaiuttimista lähtee sen verran kova ääni, ettei makuuhuoneessa voi katsella sarjoja lapsen nukkuessa viereisessä huoneessa. Toisaalta maksimiäänenvoimakkuuden saavuttaa jo mittarin puolessa välissä, josta ylöspäin mentäessä ääni ei enää voimistu ollenkaan.

Yöllä tykkiä käyttäessä siitä lähtevä humina on luonnollisesti selkeimmin havaittavissa. Tykin ylläpitohumina ei ole mitenkään häiritsevä, vaikka vieressä istuisikin. Silti vähän väliä riippuen näytettävästä materiaalista tykki pöhisee kovempaa tuulettaen sisuksiaan. Tämä pöhinä olisi pidempiaikaisena jo oikeasti ärsyttävää, mutta onneksi tuulettelut eivät kauaa kestä. Näiden tuuletusten ansiosta laitteen lämpötilat ovat todella maltilliset, sillä asetuksissa oleva lämpömittari ei ole kertaakaan noussut yli 40 asteen, ja laitteen muuntaja on selkeästi lämpimämpi näistä kahdesta.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)

Horizon Pro sisältää 32 gigaa sisäistä tallennustilaa. Tähän määrään mahtuu jo kohtuudella asennettavaa ohjelmaa ja peliä Google-kaupasta. Varsinkin pelipuolella valikoima on luonnollisesti rajallinen kännykkätarjontaan nähden puuttuvan kosketusnäytön takia. Valittavana on joka tapauksessa monia hyviä nimikkeitä, kuten esimerkiksi laitteen suosittelema kotimainen Badlands (Frogmind, 2013). Tyylikäs yhden napin tasoloikka näyttää upealta seinälle heijastettuna ja rullaa todella sulavasti. Ohjelmista kätevimpiä ovat lukuisat suoratoistopalvelut, joiden monipuolinen elokuva- ja televisiotarjonta 4K-resoluutiossa hyödyntää tykin ominaisuuksia parhaiten.

USB-kovalevyn liittäessä Horizon Pro:hon laite tunnistaa kovalevyn ongelmitta. Asetuksista lisätyn aseman voi liittää lisälevytilaksi laitteella, mutta kovalevy toimii myös itsenäisenä asemana. Tykin monipuolinen formaattituki yllättää positiivisesti, sillä se lukee kaikkia suosituimpia video-, kuva- ja äänitiedostomuotoja ongelmitta. Jopa elokuvatiedostoihin lisätyt tekstitykset ovat valittavissa. Tykki siis kääntyy pelaamisen ja elokuvien käyttämisestä vaivattomasti myös musiikkisoittimeksi tai vaikka maailman suurimmaksi kuvakehykseksi.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)

Horizon Pro tykittää mahdolliset epäluulot taivaan tuuliin ja tekee todellisen vaikutuksen tekniikallaan. Jopa 300 tuumaan asti venyvä terävä 4K-kuva herättää henkiin elokuvan kuin elokuvan todella eläväisillä väreillä ja HDR-efekteillä. Kirkkaat äänet, kattava tiedostotuki, hyvä määrä liittimiä, kätevä automatiikka ja näppärä, helposti liikuteltava koko tekevät Xgimin lippulaivatykistä todellisen multimedialöydön. Suurimmat kompastuskivet ovat erillisen kankaan tarve, kuvan haalistuminen valoisassa tilassa ja mahdottomuus asentaa tykkiä telkkarin tilalle. Toisaalta nämä ovat yleiset ongelmat aina tavanomaisten tykkien parissa. Pienet kömmähdykset kuvan asetusten piilottelussa ja kauhean kuvanparannusteknologian tuputus ovat varsin pieni paha kaiken sen herkun parissa, mitä tykki tarjoaa. Noin 1700 euron hintalapulla Xgimi Horizon Pro tulee erittäin suurten suositusten kera näyttävää ja isoa kuvaa kaipaaville.

Xgimi Horizon Pro (2022)Xgimi Horizon Pro (2022)
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Upea kuva, monipuolinen tuki ja liitännät, näppärä automatiikka, kätevä koko
-
Kauhean kuvanparannusteknologian tuputus, huonosti asetettu äänenvoimakkuus, vaatii erillisen kankaan optimaalisen kuvan saamiseksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä