Joskus pitää ihmetellä, miten erilaiset nimihirviöt ovat päässeet yritysten markkinointiosastoilta läpi. Ruotsalaisen Xtrfy-laitevalmistajan ensimmäinen näppäimistö XG1-R on nimeltään yhtä kammottava kuin firma itsekin. Onko kukaan yrittänyt vaikka keskustelussa käyttää firman ja näppäimistön nimeä ääneen? Ei muuten taatusti solju millään kielellä. Onneksi yrityksen insinöörit ovat osanneet sen tärkeimmän puolen, eli pistäneet kokoon varsin näppärän paketin niin pelaajalle kuin kirjoittajallekin.
XG1-R on ulkoisesti varsin vaatimaton näky paketoinnista alkaen. Se kuitenkin herää eloon virran myötä, kiitos erikoisen ja varsin monipuolisen valaistuksensa. Musta näppäimistö on valaistu valkeilla väreillä sekä itse näppäinhattujen kohdalta että niiden alta itsenäisesti. Lisäksi muutamat erikoisnapit ovat saaneet punaiset ledit alleen. Tämä mahdollistaa LED-valojen säädön todella monipuolisesti vastaamaan omia preferenssejä ja valaistusta. LED-efektien kanssa mennään vielä pidemmälle (ja ne saa onneksi kytkettyä pois). Näppäimistö voi nimittäin valaista esimerkiksi kaikki painetun napin viereiset näppäimet aaltomaisella efektillä. Tai sitten jättää juuri painetun kirjaimen "hehkumaan" hiipuen sekunniksi. Hienovaraisena kyseinen efekti on oikeastaan aika tyylikäs, ja jääkin muiden demoilun jälkeen käyttöön miellyttävimpänä. Piuha USB-porttiin on nykypelilaitteiden mukaan punottu. Lisäportteja esimerkiksi kuulokemikrofonille ei ole.
Kaikkein erikoisin ja samalla epäkäytännöllisin ominaisuus on näppäimistöön sisäänrakennetun mikrofonin käyttäminen valaistusefektien kytkemiseen. Näppäimistö voi siis valaistua musiikin tahdissa, käsiä läpsäyttämällä ja niin edelleen. Ominaisuus on hauska ehkä noin parin minuutin ajan, jonka jälkeen sen kytkee mielellään pois siksi aikaa, kunnes kaveri sattuu kylään. Sinänsä tällaisella teknokikkailulla ei olisi väliä, mutta mikrofonin lisääminen tarpeettoman ominaisuuden takia on varmasti lisännyt tuotantokustannuksia ja sitä kautta hintaa.
LED-kikkailua hyödyllisempiä ratkaisuja ovat erityisesti Cherry Red MX -kytkimet sitä kautta yleinen näppäintuntuma. Ainakin omien sormieni alle ne sopivat mitä parhaimmin sekä pelaamiseen että kirjoittamiseen. Vastetta on riittävästi, jotta virhepainalluksia ei synny, muttei niin paljon, että kirjoittaminen tai räiskintäpelit kävisivät sormien päälle. Metakkaa kytkimet pitävät kalvonäppäimiä enemmän, mutta eivät liiallisuuksiin asti Cherry Blue- tai Black-malleihin verrattuna. Etenkin perinteisistä kalvonäppäimistä mekaanisiin siirtyville Cherry Redit sopivat passelisti.
Toinen hieno ominaisuus etenkin näin samalta PC:ltä pelattavien moninpelien renessanssissa on niin sanottu N-Key Rollover, joka mahdollistaa vaikka kaikkien nappuloiden painamisen pohjaan yhtä aikaa näppäimistön hyytymättä. Lisäksi laite toimii ilman ajureita myös ohjelmoitavien makrojen osalta, joten se kulkee mukana helposti paikasta toiseen. Jotkut tosin saattavat olla harmissaan erillisen hallintasovelluksen puutteesta.
Äänivetoisen LED-valaistuksen kohdalla tuntui siltä, että uusi firma on lähtenyt todella oudoille teille ensimmäisen näppäimistönsä myötä. Muutaman päivän käytön jälkeen olin kuitenkin valmis pyörtämään sanani, kiitos erinomaisen näppäintuntuman ja tarvittaessa riittävän hienovaraisten ja monipuolisten valaisumahdollisuuksien. Hinta on hieman korkeahko "pelkäksi" näppäimistöksi (noin 120 euroa), etenkin kun tuotantokustannuksissa olisi voinut vähän säästääkin. Kokonaisuus on kuitenkin selkeästi plussan puolella ja jää ainakin allekirjoittaneelle nyt pidemmäksi aikaa ykkösnäppikseksi niin pelimittelöihin kuin vaikkapa näiden arvioiden kirjoittamiseen.