Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Ystävät hämärän jälkeen

Ystävät hämärän jälkeen

Ruotsalainen kauhuelokuva Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in) on alkuvuoden piristävin yllättäjä Blu-ray- ja dvd-rintamalla. Tuore ja omaperäinen elokuva puhaltaa uutta suuntaa paikallaan junnanneeseen vampyyrielokuvien lajityyppiin erittäin varmalla ja määrätietoisella otteella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

12-vuotias koulukiusattu Oskar (Kåre Hedebrant) kokee itsensä ulkopuoliseksi ja joutuu tukahduttamaan vihaansa koulutovereitaan kohtaan. Lumisena iltana Oskar tapaa kerrostalonsa takapihalla uuden naapurinsa Elin (Lina Leandersson), joka vaikuttaa oudolta, mutta mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Likaisissa vaatteissa kulkeva Eli ei tunnu välittävän kiprakasta pakkasesta ja hänen sosiaaliset taitonsa ovat töksähtelevän puutteellisia. Oskar ystävystyy hiljaiseen Eliin ja heidän välille alkaa kehkeytyä myös ihastumista. Kaveruus kokee yllättäviä käänteitä, kun Eli tuntee pakonomaista hyökkäysviettiä lähikapakasta kotiin hoiperteleviin kantajäseniin.
Ystävät hämärän jälkeen toimii erinomaisesti monella tasolla. Roolisuoritukset ovat sopivan hillittyjä, ja etenkin lapsinäyttelijät elävät tilanteissa tiukasti kiinni. Ohjaaja Tomas Alfredsonin kuvakerronta on hallittua ja korostaa ruotsalaista lähiöelämää mielenkiintoisesti rinnastettuna vampyyrikliseisiin. Elokuva on kuvattu rauhalliseen tyyliin, joka ottaa tärkeitä hetkiä irti niin henkilöhahmoista kuin arkkitehtuurista. Kuvissa hiljalleen laskeutuva lumi sopii elokuvan synkkään, mutta ihmeellisen toivontäyteiseen ilmapiiriin.
Elokuvan tuotantosuunnittelu kääntää ilmeisen rajallisen budjetin voimavarakseen. Tehokas ohjaus ja leikkaus paljastavat katsojalle juuri sen verran kun kulloinkin tilannetta edeltävä jännite ja sitä seuraava ratkaisu vaativat. Tehokeino vahvistaa tulevien juonenkäänteiden vaikutusta ja pitää katsojan pihdeissään.
Välillä jopa humoristisia vivahteita sisältävä tarina kasvaa elokuvan edetessä kutkuttavasti. Lopun viimeiset kuvat lataavat syviä merkityksiä, jotka jäävät pyörimään katsojan mieleen elokuvan päätyttyä.
Tarpeen vaatiessa myös raakoja hetkiä sisältävä Ystävät hämärän jälkeen on ainutlaatuinen visio tutusta elokuvalajityypistä. Tekijöiden ammattitaito ja kyky viimeistelyyn eivät jää epäselviksi elokuvan jälkeen.

HQ
Ystävät hämärän jälkeenYstävät hämärän jälkeenYstävät hämärän jälkeenYstävät hämärän jälkeen
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Ystävät hämärän jälkeen

Ystävät hämärän jälkeen

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Johannes Valkola

Ruotsalainen Ystävät hämärän jälkeen on lasten näkökulmasta kuvattu vampyyritarina, jonka visio on ainutlaatuinen ja koskettava.



Ladataan seuraavaa sisältöä