Suomi
Gamereactor
arviot
18 Floors

18 Floors

Haastava kiinalainen kauhupulmailu tuppaa unohtamaan pelillisen antinsa aivopähkinöiden edessä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kiinalaisten panostus VR-peleihin on alkanut näkyä jo täällä Euroopassakin. Maan jättimäisen kustannusyrityksen Winkingin alta on poikinut jo useampi VR-kokemus, joita on nähty arvosteltuina myös Gamereactorin sivuilla. Vuosi 2019 alkaa Winking Skywalker Entertainment Limitedin julkaisemalla pakohuone-tyylisellä mystisellä pulmailulla nimeltään 18 Floors.

Käsittääkseni 18 Floorsissa on jonkinlainen erillisiä pakohuoneita yhdistävä tarina, mutta en ainakaan itse sitä hoksannut. Tosin huomasin vihaisen näköisen aasialaisnaisen ilmaantuvan peliin vähän väliä. Pelaaja etenee yksittäisistä ja hyvin erilaisista suljetuista tiloista toisiin. Tiloista toiseen liikutaan hissin avulla, jonne päästään ratkomalla pulmia. Pelissä velloo yleinen jännittävä tunnelma, joka saadaan aikaan aavemaisen taustamusiikin ja lievästi epämiellyttävien asioiden käsittelyllä, kuten tilassa vilisevillä torakoilla.

18 Floorsin pulmat ovat todella haastavia. Itse pähkäilin tunnin jo heti ensimmäisessä huoneessa, ja häpeäkseni joudun myöntämään, että yhteen pulman osaan jouduin jopa hakemaan apua netistä. Pulmat vaihtelevat erilaisten matemaattisten laskelmien ja käytännön ongelmien sekä loogisten päättelyiden välillä miellyttävän monipuolisesti. Myös pakohuoneet eroavat toisistaan teemallisesti kiitettävän paljon. Pakkaa sekoittamaan peli heittää huoneeseen ylimääräisiä tavaroita, joilla ei ole mitään tekemistä pulmien kanssa. Vielä entisestään ihmetystä suurentaa se, että osa tavaroista on kosketeltavissa ja osa taas vain staattisena koristeena, joten pulmia päätellessä joutuu todella käymään läpi kaikkia mahdollisia variaatioita.

Silmistä kuvattu 18 Floors hyödyntää Move-kapuloita hahmon käsinä. Käsillä voi tarttua, pyörittää ja painella esineitä tarpeen mukaan. Liikkuminen tapahtuu teleporttailuin ja kääntyily tyypilliseen tapaan asteittain. Pulmien ollessa enemmän aivonystyröitä haastavia, on pelilliset annit jätetty tarkoituksella varsin minimaalisesti perustoimintoihin.

18 Floors18 Floors18 Floors
Tämä on mainos:

Varsin keskeneräiseltä tuntuvan alkuvalikon takaa paljastuu yllättävän näyttävä peli. 18 Floorsin pulmahuoneet ovat pullollaan yksityiskohtia, monimutkaisissa laitteissa on oikeasti toimivat osat ja valoja sekä varjoja osataan hyödyntää tyylikkäästi. Käsiteltäviin tavaroihin on liitetty fysiikkaa, tosin se tuntuu huomattavasti Maan fysiikkaa raskaammalta. Satunnaista objektien päällekkäisyyttä tapahtui muiden pienten ongelmien lisäksi, mutta yleisellä tasolla 18 Floors tuntui varsin huolitellulta kokonaisuudelta ja yksinkertaisen pelimekaniikkansa ansiosta rullaa nätisti tavallisella Playstation 4:llä.

Äänipuoli on kohtuullisen hiljainen. Kellot ja koneet raksuttavat pääosissa rauhallisen taustamusiikin luodessa tunnelmaa taustalla. Ajoittain esiintyvät pahaa enteilevät kuiskailut pitävät huolen aavemaisesta tunnelmasta. Muuten pelissä kuulee ainoastaan satunnaisesti huoneeseen kantautuvia yleisääniä.

18 Floor haiskahtaa hiukan VR-pelien liukuhihnatehtailulle, jossa määrä korvaa laadun. Vaikka itse peli ei ole tehty mitenkään huonosti, jää siitä silti tunne, ettei lopputuloksen eteen olla panostettu kaikkea verta ja hikeä. Pulmissa riittää vaihtelevuutta kiitettävästi, ja määräkin on sopiva kattamaan useamman illan pelisessiot. Tavaroita pystyy pyörittelemään käsissä ja ympärille on mahdollista tuijotella vapaasti, mutta kyllä VR-peliksi itse maailmaan kuuluminen jää vahvasti taka-alalle. Jos kuitenkin tunnelmallinen pulmailu on sinun juttusi, varaa rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä 18 Floors antaa haastetta varmasti koko rahan edestä. Winking Skywalker Entertainment Limited on juuri julkaissut kaksi uutta pakohuonetta sisältävän ilmaisen DLC:n.

HQ
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Monipuoliset pulmat, jännä tunnelma, grafiikka
-
Keskeneräiset valikot, VR:n hyödyttömyys, minimalistinen pelattavuus, liian tiukka vaikeustaso
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
18 FloorsScore

18 Floors

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Haastava kiinalainen kauhupulmailu tuppaa unohtamaan pelillisen antinsa aivopähkinöiden edessäLadataan seuraavaa sisältöä