Suomi
Gamereactor
arviot
2010 FIFA World Cup South Africa

2010 FIFA World Cup South Africa

Kesä ja jalkapallon MM-kisat lähestyvät hitaasti mutta varmasti. Etelä-Afrikan isännöimissä kisoissa 32 maata mittaavat paremmuutensa, voittajan selvitessä heinäkuun 11. päivän finaaleissa kuukauden kisailun jälkeen. Maailman suurimpiin urheilutapahtumiin lukeutuvien kisojen humuun osallistuu myös EA Sports virallisen arvokisapelinsä voimin, joten kisojen lopputuloksen voi kirjoittaa myös kotisohvalta käsin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kuten odottaa saattoi, ei arvokisapeli uudista merkittävästi mainion FIFA 2010:n pelillistä puolta. Pelituntuma onkin erinomainen myös MM-kentillä. Näkyvin pelattavuuteen vaikuttava uudistus löytyy rangaistuspotkuista, joiden tähtääminen on aiempaan verrattuna hillittömän herkkää puuhaa. Vanhaan systeemiin tottuneena laukaisinkin ensimmäiset rankkarini maata kiertävälle radalle, joten harjoittelutilaa kannattaa käyttää hyödykseen ennen tosikoitoksia. Uudella järjestelmällä on pyritty simuloimaan maltin merkitystä rangaistuspotkuissa ja kassien upottaminen vaatiikin entistä vakaampia käsiä.

Koska kyseessä on arvokisapeli, on mukana liuta MM-karsintoihin osallistuneita maita. Itseasiassa mukana on 199 maata 204:stä oikeissa karsinnoissa mukana olleista FIFA:n jäsenmaista. Kun otetaan huomioon, että kansainvälinen jalkapalloliitto tunnustaa 208 jäsenjärjestöä, voidaan todeta jalkapallomaailman edustuksen olevan varsin kattavaa. Poissaolevat joukkueetkin jättäytyivät karsinnoista ennen näiden alkamista, joten käytännössä joukkueita on mukana autenttinen määrä. Pelaajiakin on mukana roppakaupalla, eli pienempienkin jalkapallomaiden edustajistossa löytyy valinnanvaraa kisakokoonpanoon.
 
Varsinaisen MM-lopputurnauksen lisäksi 2010 FIFA World Cup South Africassa voi kisoihin rymytä tiensä läpi kuuden alueellisen jalkapalloliiton järjestämien armottomien karsintaturnausten. Karsinnatkin on asiaankuuluvasti mallinnettu, eli niin ottelujärjestykset kuin lohkojaotkin noudattelevat esikuviaan. Stadioneita ei tietenkään ole tuotu kaikista osallistujamaista, vaan mukana on kymmenen arvokisa-areenan lisäksi valikoituja futispyhättöjä jokaiselta karsinta-alueelta. Karsintapeleihin lisäfiilistä tuo omien lohkokumppaneiden tilanneseuranta, sillä lopputurnauspaikka ei ole vain omien peliesitysten varassa.
 
MM-otteluissa tunnelmaa luodaan erilaisen oheisgrafiikan voimin, joka ainakin todennäköisesti noudattelee juuri kisoista nähtävien tv-lähetysten ulkoasua. Kisa-areenat täyttyvät kiiltävästä paperisilpusta ja fanit kannustavat maataan värejä tunnustaen. Peli saavuttaakin kisafiiliksen hyvin, vaikka fanilaumojen elehdintä kaipaisikin hieman enemmän vaihtelua. Myös joukkueiden managerit pääsevät öykkäröimään kentän laidalle, vaikka pienempien jalkapallomaiden peränpitäjät käyttäytyvät ilmeisesti sen verran maltillisesti, ettei heitä nähdä ollenkaan.
 
UEFA Euro 2008:ssa nähty Captain Your Country -pelitila tekee odotetusti paluun MM-kisojen alla. Pelaajan vastuulla ovat tuttuun tapaan yksittäisen pelaajan edesottamukset ja päämääränä on johdattaa oma joukkue maailmanmestaruuteen, siinä sivussa kapteeninnauhaa itselleen kärkkyen. Parhaimmillaan CYC on kaverien kanssa, sillä kapteenin arvosta pääsee kilvoittelemaan yhteensä neljän pelaajan kesken. Pelisuoritusten arvostelu tuntuu toimivan reilummin kuin viimeisimpien FIFA-pelien Be A Pro -tilassa, vaikka silloin tällöin tuntuukin, että miinuspisteitä tippuu kuin itsekseen.
 
Pelissä voi myös toistaa karsintojen mehukkaimpia hetkiä erillisessä haastetilassa. Haasteista löytyy mm. Tanskan viime hetken nousu Portugalia vastaan käydyssä karsintaottelussa, jossa pelaaja tehtävänä on nousta yhden maalin takaa-ajoasemasta voittoon, kun ottelua on käymättä vain viisi minuuttia.  Lopputurnauksen aikaan pelitilasta avautuu vielä uusia haasteita, joissa oletettavasti pelataan uudelleen kisojen herkullisimpia hetkiä. Pelitilan arvo on varmasti korkeimmillaan ahkerimmille futisfaneille, sillä joukkoon mahtuu lukuisia lujille pistäviä tilanteita tosielämän peleistä. Lyhyimmillään muutamien minuuttien mittaisia haasteita pelaa toki mielellään kevyempinä suupaloina, vaikka jokaista karsinnan yllätystä ei henkilökohtaisesti tuntisikaan.
 
2010 FIFA World Cup South Africa tarjoaa erinomaista arvokisafutista sekä pelillisesti että sisällöllisesti. FIFA 10:n omistajille se ei varsinainen pakkohankinta ole, sillä julkaisujen pelattavuus on lähes identtinen. Arvokisapalloilussa on kuitenkin sitä jotain, mitä seurafutis ei pysty tarjoamaan, joten paikka futisfanien pelihyllyssä on ansaittu.

2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
Tämä on mainos:
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
Tämä on mainos:
2010 FIFA World Cup South Africa
2010 FIFA World Cup South Africa
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Kattava paketti joukkueita ja pelattavaa karsinnoista finaaleihin, erinomainen pelituntuma, Captain Your Country -pelitila
-
FIFA 10 arvokisakuosissa, pitkäikäisyys ei välttämättä kanna kisameiningin laannuttua
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Wiillä MM-kisoja pelataan reippaan reteässä arcade-hengessä. Jokainen laukaus on hirmuinen kanuuna jota tehostetaan hidastuskin ja värivaloin, kontrollit ovat yksinkertaiset ja peli erittäin suoraviivaista. Kenttätapahtumat muistuttavat jopa häiritsevän paljon edellisten MM-kisojen virallista videopeliä. Varsinkin Classic-ohjaimella pelattuna ohjaus tulee suoraan takaraivosta. Niin syöttöpeli kuin hyökkäysten rakentelukin ovat suoraan napattuja eilispäivän futiskarkeloista.

Perinteisten ohjausmallien lisäksi peli tarjoaa myös jo kuopatuksi luulemani All Play -ohjausmuodon, jossa pelaajan ei tarvitse tehdä muuta kuin laukoa ja syötellä, tietokoneen hoitaessa pelaajien liikuttamisen. Jos oman poppoon tekoäly osaisi pelata niin ominaisuudella saattaisi olla käyttöäkin, mutta valitettavasti kone ei vieläkään osaa hyökätä eikä puolustaa, vaikka pelaisi Brasilialla. Varsinkin puolustuspeli on usein melkoisen sekavaa sohellusta, kun pelaaja joutuu hoitamaan pallonriistot yksin. Tietokone ei osaa minkäänlaista miesvartiointia ja puolustaminen koostuu pääasiassa peruuttelusta ja seisoskelusta. Maalivahdit ovat sen sijaan erinomaisen hyvin tehtäviensä tasalla, eikä varsinkaan paremmilla statseilla varustetuille veskareille mene helppoja vetoja sisään lainkaan. Onneksi vihollisten pakit eivät ole juuri kummempia. Paras maalintekotaktiikka onkin napata pallo omassa päässä, pelata se eteenpäin hyökkääjälle parilla pitkällä syötöllä ja vetää silmät kiinni kohti maalia. Jos verkko ei heilu, ainakin tuloksena on kulmapotku.

Pelit kulminoituvatkin usein erikoistilanteisiin. Kulmat, vaparit, rankkarit ja muut on toteutettu eräänlaisina reaktiotesteinä, joissa oikea ajoitus ratkaisee niin potkun onnistumisen kuin myös mahdollisen torjunnan ja pallonriistonkin. Ilmassa ollessaan pallo välähtää hetken verran, jolloin tarkoin ajoitettu oikean tatin napaus tai wiimoten heilautus ratkaisee tilanteen lopputuloksen. Homma toimisi, jos se ei keskivaikeasta vaikeustasosta ylöspäin vaatisi yli-inhimillisiä refleksejä. Tietokonetta eivät vähemmän yllättäen refleksiongelmat vaivaa, joten pelit ratkeavat erikoistilanteisiin lähestulkoon aina. Esimerkiksi onnistuin häviämään Suomella St. Kitts & Nevisin suurelle jalkapallomahdille 2-5, ottelussa jossa vastustaja ei erikoistilanteita lukuunottamatta saanut palloa kohti maalia kertaakaan.

Myös pelimuodoiltaan Wii-versio on kesäisen kepeä. MM-kisojen lisäksi tarjolla on virallisen kisamaskotti Zakumin unelmajoukkueen kokoaminen. Joukkue kasataan voittamalla vastaan tulevia joukkueita yksi kerrallaan, samalla ottelukohtaisia haasteita suorittaen. Voitokkaan suorituksen jälkeen vastustajajoukkueesta voi napata yhden pelaajan omaan joukkueeseensa. Mitä vaikeamman haasteen ottelun aikana onnistuu suorittamaan, sitä paremman pelaajan voi itselleen napata. Rakenne muistuttaa jonkin verran Midwayn muinaisia Hitz-pelejä pelkästään hyvässä mielessä. Yksinkertaista ja hauskaa. Peli tarjoaa myös varmasti riittoisan määrän avattavaa materiaalia 100 erilaisen saavutuksen kautta. Osa avattavasta materiaalista on tosin heikommin ideoitua tavaraa - miksi ihmeessä esimerkiksi joillakin mailla ei ole virallisia peliasuja lainkaan ennen saavutuksen kilahtamista plakkariin?

Heikosta puolustuspelaamisesta ja rasittavista reaktiotesteistä huolimatta vuoden virallinen kisapeli on perustoimivaa ja mukavaa kevytpalloilua. Futikseen vakavammin suhtautuville peli ei tarjoa varmasti juurikaan mitään, mutta oheisviihteenä peli kuitenkin ajaa asiansa. Mitään oleellista uutta ja ihmeellistä se ei silti viimeisen viiden vuoden aikana ilmestyneisiin jalkapallopeleihin verrattuna tarjoa.

Tero Kerttula

6/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2010 FIFA World Cup South AfricaScore

2010 FIFA World Cup South Africa

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Erinomaisen FIFA 10:n päälle rakennetussa World Cup -arvokisaotteluissa on sitä jotain, mitä seurafutis ei pysty tarjoamaan. Paikka futisfanien pelihyllyssä on täysin ansaittu.



Ladataan seuraavaa sisältöä