Suomi
Gamereactor
arviot
A Juggler's Tale

A Juggler's Tale

Nuoren jonglöörittären koettelemukset

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
A Juggler's TaleA Juggler's Tale

Saksalaisstudio Kaleidoscuben uutuuspeli A Juggler's Tale kertoo nuoren Abby-jonglöörittären pakotarinan. Abby kiertää sirkuksensa mukana omituisessa marionettimaailmassa, jonka kaikkien asukkaiden käsistä ja jaloista lähtevät marionettilangat nousevat kohti taivasta. Abbylla ei kuitenkaan ole aikaa pohtia olemassaolon tai vapaan tahdon kaltaisia ikuisuuskysymyksiä, vaan sirkuksen työoloissa olisi parannettavaa; kiertueen tähtenä toimiva Abby ei pääse nauttimaan bäkkärimenosta kunnolla, vaan esitysten ulkopuolella häkki kutsuu.

Abby kuitenkin onnistuu yllättävän tilaisuuden tullen karkaamaan töistä, mikä ei käy sirkuksen johdolle, ja pian päähenkilön perään säntää jos jonkinlaista löytöpalkkion tavoittelijaa. Abbylla on kuitenkin ohjainta painelevan pelaajan lisäksi puolellaan tarinan kertojana toimiva Jack, joka ei epäröi ottaa ohjia pelaajalta pois ja pelastaa Abbya ovelilla narutempuilla nykäisten sankarittaren turvaan kuilun partaalta. Mutta kuka Jack on ja mitä hän haluaa Abbysta?

A Juggler's Tale tuo mieleen ruotsalaisen Tarsierin Little Nightmares -kauhuseikkailut niin yleisilmeen kuin ohjattavuudenkin myötä. A Juggler's Tale etenee luontevasti sivulle rullaavana seikkailuna, jonka varrella on luvassa kuumottavia tilanteita ja kevyttä pulmanratkontaa. Ohjaimen olkapainikevetoisilla komennoilla Abby tarttuu, raahaa ja käyttää seikkailun kannalta oleellista tarpeistoa, ja erityisesti pelin heittomekaniikoilla on loihdittu mukaan pari näyttävää ja hauskaa pomotaistoa, kun jonglöörinreflekseillä varustettu Abby puolustautuu viskellen palavia soihtuja vihollisen niskaan.

Tämä on mainos:
A Juggler's TaleA Juggler's TaleA Juggler's Tale

A Juggler's Talen pienemmät resurssit näkyvät suoraan pelin ulkoasussa, joka on ainakin Switchillä tuhnuisine hahmomalleineen varsin karua katsottavaa. Toisaalta kuvasuunnittelu pistää parastaan alkupuolen tylsien sirkusmaisemien jälkeen heti seikkailun kakkosluvussa, kun samaan osaan mahtuu auringonlaskun kultaamia peltomaisemia ja sateista metsää näyttävine kauhuineen. Arvion alussa mainitsemani jonglööraukset ja marionettiteemat näkyvät ja tuntuvat tarinassakin kiinnostavilla tavoilla Jackin soolonarutusten myötä, mutta olin mielissäni myös siitä, miten marionettihahmojen maailma tuntuu konkreettisella tavalla pelatessa. Kaikkien hahmojen yllä näkyy seitinohuita naruja, ja Abbyn omat narut estävät katollisiin paikkoihin pujahtamisen. A Juggler's Talen pulmakohdissa onkin usein kyse siitä, miten tuulimyllyn siipien ja puiden oksien kaltaisia esteitä saataisiin siirrettyä, jotta matka eteenpäin jatkuisi ilman, että narut tarttuvat ympäristöön kiinni.

Peli osaa onneksi vääntää myös toimintanapit kaakkoon hieman helmikuisen Little Nightmares II:n tapaan, kun Abby ratkoo äärisääolosuhteissa pulmia salamoiden räiskyessä näyttävästi, jolloin hieman kulmikas mutta värikäs pelimaailma on täynnä menoa ja meininkiä vauhdikkaista takaa-ajokohtauksista puhumattakaan. A Juggler's Tale osaa vedellä kirjaimellisesti oikeista naruista tarjoillessaan pelaajalle vuorotellen näyttävää seikkailemista, toimintaa ja pulmanratkontaa varsin mainiossa suhteessa, mutta pelimaailma ja hahmot jäävät kuitenkin jälkeen Little Nightmares -sarjan näyttävästä ja persoonallisesta kauhistelusta. Kaleidoscuben pelinikkarit ovat kuitenkin lähteneet ottamaan selvää hajurakoa Tarsierin luomuksiin tekemällä Jackista pelin kertojan, jonka loppusoinnullinen riimittely tuo peliin omanlaistaan sadunomaisuutta. Unohdettavat taustamusisoinnit taas eivät oikein herätä tunteita suuntaan tai toiseen, mutta pelimaailman äänet kolinoineen ja narahduksineen pelittävät parhaiten kuulokkeiden kautta nautittuina.

A Juggler's TaleA Juggler's Tale
Tämä on mainos:

Latausajat pysyttelevät yllättävän lyhyinä, mutta Abbyn kuolemaa seuraavien, pelaajan edelliselle tarkistuspisteelle palauttavien, siirtymien aikana mustaa ruutua saa tuijotella yllättävänkin pitkään. Huomasin myös pelin alussa bugin, jonka takia en päässyt siirtymään luvusta toiseen. Abby oli pudonnut luvun lopussa olevalta alustalta pois, eikä peli osannut korjata tilannetta niin, että Abbyn hahmo olisi siirtynyt uuden luvun alkumaisemiin. En tiedä, olinko itse naruttanut Abbyn jorpakkoon, mutta hiomisen varaa kieltämättä olisi julkaisun jälkeenkin.

Muutaman tunnin mittainen A Juggler's Tale ei ole lainkaan hullumpi seikkailuannos, jonka monipuolisesta sisällöstä kelpaa nauttia seikkailun mainion rytmityksen ansiosta puhumattakaan tarinan kiinnostavista ja taatusti yllättävistäkin teemoista. Little Nightmares -pelien ystävät ovat taatusti kotonaan, mutta kaleidoscubelaiset ovat heitelleet onneksi mukaan omia ideoita ja mausteita tutun kaavan varaan nojaavaan peliinsä.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kiinnostava tarina, monipuolinen marionettimaailma, mainiosti ääntelevä ja riimittelevä kertoja, näyttävät toimintakohtaukset, marionettiteeman kekseliäs hyödyntäminen pelillisesti ja juonellisesti
-
Bugisuus, ajoittainen visuaalinen mitäänsanomattomuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä