Suomi
Gamereactor
arviot
Anyone's Diary

Anyone's Diary

Sukellus masennukseen pulmailun kautta aiheuttaa ei-haluttua oireilua hutaistun toteutuksensa takia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

VR-tarjonnassa valtaosan ollessa indie-tuotantoa, on pelien kirjo varsin värikäs. Itse peli ei välttämättä ole aina mitään uutta ja mullistavaa, mutta ilmeet ovat usein mielenkiintoisia ja tarinat helposti outoja. Anyone's Diary on esimerkkitapaus indie-tuotannosta, jossa tutunoloinen pulmailu on kääräisty omaperäiseen ilmeeseen, eikä tarinaa voi kuin yrittää arvuutella.

Anyone's Diary ei oikeastaan sisällä tekstiä, joten pelin alkuesittelyt jäävät muutaman kuvin esitettyyn epäselvään tutoriaaliin. Yksinkertaisesta pelimekaniikasta pääsee kuitenkin nopeasti perille eikä aikaakaan, kun hahmoa ohjailee pitkin omaperäisen näköistä paperimaailmaa. Ennakkotietojen perusteella kyseessä on jonkinlainen näkemys mielenterveysongelmista. Voisi siis päätellä, että maailma jossa seikkaillaan on hahmon pään sisällä, ja punaisena hohkavat vaarat salakavalasti esiin työntyvä masennus.

Anyone's Diary muistuttaa lähinnä sivuttain rullaavaa tasoloikkaa pienillä pulmilla höystettynä. Virtuaalisuudesta huolimatta peli rajoittaa näkökentän sivuttaisnäkymään, mutta sentään tasoa voi tarkastella vapaasti läheltä tai kaukaa. VR-puoli tulee enemmän käyttöön liikuteltaessa maailman palasia hahmon etenemistä auttaen. Pelaaja voi valita ohjauksen normaaliohjaimen ja Move-kapuloiden väliltä, tosin yksi Move-ohjain riittää hoitamaan minimalistisen ohjauksen. Hahmon saa napeista kävelemään, juoksemaan ja hyppäämään, jolloin se automaattisesti tarttuu myös mahdollisiin reunoihin ja kiipeää ylöspäin. Yksinkertaisista ja automatisoiduista liikkeistä huolimatta hahmo jäi toistuvasti hypyn yhteydessä leijumaan ilmaan, eikä tilanteesta voinut edetä kuin resetoimalla pelin ja lataamalla viimeisimmän tallennuspisteen.

Move-ohjaimilla tartutaan maailmassa esiintyviin tavaroihin ja käännellään niitä, jotta hahmon matka voi jatkua. Tavaroiden tarttumisen lisäksi kapuloilla voi säätää, kuinka läheltä tai kaukaa tasoa haluaa tarkastella. Tämä kuvakulman liikuttelu menee kuitenkin pulmakohdissa pahasti sekaisin liikuteltavan tavaran kanssa, jolloin tarkoitetun toiminnan sijaan palikat pyörivät miten sattuu, tai pelimaailma siirtyy vauhdilla jonnekin aivan muualle. Kiitos näiden ongelmien pelissä uhkaava paha mieli alkaa siirtyä pelaajaan varsin nopeasti.

Anyone's DiaryAnyone's DiaryAnyone's Diary
Tämä on mainos:

Hahmon liikuttelu on varsin suoraviivaista ja selkeää, mutta reitin rakentelu annetuista paloista on se pelin suola. Pulmailut voivat olla ihan vain osien liikuttelua ratoja pitkin paikalleen, tai palikoiden pyörittely oikeaan asentoon. Mukaan mahtuu myös niin sanottuja liukupalapelejä. Aluksi selkeältä ja helpolta tuntuva peli osaa myös haastaa aivonystyröitä pulmien monimutkaistuessa.

Anyone's Diaryn grafiikka on kivan tunnelmallinen. Paperista rakennettu maailma on sopivan omaperäinen ajatellen pelin ideaa. Osa graafisista ratkaisuista kummastuttavat, mutta näyttävät silti tyylikkäiltä. Yksinkertaistettu 3D-maailma on rajattu liian pienelle näköetäisyydelle ja on tällaisenaan potentiaalin hukkaan heittämistä. Sentään peli rullaa mallikkaasti tavallisella Playstation 4:llä.

Äänimaailma on lähes olematon, ja peli tukeutuukin lähinnä taustamusiikin luomaan tunnelmaan. Masentava ja liian paljon itseään toistava pianon pimputus on ehkä omiaan kertomaan hahmon läpikäymää tunnetilaa, mutta pelaajalle se välittyy ainoastaan luotaan poistyöntävänä ärsykkeenä.

Anyone's Diary on ihan hyvällä asialla tarjoillen miellyttävää pulmailua omaperäisellä grafiikalla. Valitettavasti vastaavanlaista tarjontaa on VR-maailma jo pullollaan, eivätkä pelin rasittavat bugit ja VR:n kunnollinen hyödyntämättä jättäminen ainakaan auta sitä jäämään mieleen kuin negatiivisessa mielessä. Jos kuitenkin pulmailut kiinnostavat niin kyllä 13€ voisi huonomminkin käyttää.

Tämä on mainos:
Anyone's DiaryAnyone's Diary
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Omaperäinen grafiikka, hauskat pulmat
-
Rajattu VR, pahat bugit, epäselvä idea
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Anyone's DiaryScore

Anyone's Diary

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Sukellus masennukseen pulmailun kautta aiheuttaa ei-haluttua oireilua hutaistun toteutuksensa takiaLadataan seuraavaa sisältöä