Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC Agon AG352QCX

Se leveämpi FullHD

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Näytön tarkemmat tiedot näkee täältä.

Gamereactorin testissä on nyt vuonna 2016 joulukuussa julkaistu, vanhempi 35" tuuman kaarevalla AMVA-paneelilla varustettu ultrawide-pelinäyttö. Leveän pohjan tarkenteena lukee "AG352QCX". Mallissa yhdistyy Agonien korkea mekaaninen laatu ja poikkeuksellisen alhainen, noin 650-700 euron, hintalappu. Ratkaisevaa monelle ostajalle lienee, millainen näyttö on teknisiltä ominaisuuksiltaan?

Vastatestattu uutuudenkarhea AG273QCG ei hurmannut Agonille tyypillisillä laaturakenteilla, mutta nyt testatun vanhemman Agonin kanssa rakenteen laadun huomaa ulkoisesti heti. Muovi ei natise ja jalka on täysmetallinen. Voi kun kaikki näytöt olisivat rakenteellisesti näin korkeatasoisia. Koristeellinen värimaailma on Agoneille tutun turvallinen mustanpunainen, ja näytön alareunasta löytyy varsin tyylikäs, läpinäkyvän kovamuovin sisään sijoitettu ledinauha, mikä tarjoaa punaista, sinistä tai vihreää väriä muutamalla eri kirkkaudella. Heijastamatonta nauhaa ei tarvitse käyttää, jos siltä tuntuu.

Käyttöönotto on helppoa. Jalan kiinnittämiseen tarvitsee ruuvimeisselin, mutta muutamaa minuuttia kauempaa ei kokoamisessa ja piuhojen kiinnittämisessä nokka tuhise. Isompien Agonien tavoin näyttö tarvitsee muuntajan toimiakseen. Potentiaalisesti rikkoutuvien ja vaikeammin korvattavien osien määrä on tällöin suurempi kuin perinteiseen virtajohtoon verrattuna. Agoneihin tottuneet osaavat odottaa kattavia mekaanisia katselukulmien ja korkeuden säätöjä, eikä AG352QCX petä tällä rintamalla. Ultrawidestä ei pivot-ominaisuutta luonnollisesti löydy.

Tämä on mainos:

Takapaneelin liitännöistä löytyy erikoinen yllättäjä. Modernien DisplayPort ja HDMI-liittimien lisäksi näytössä on ikivanha, analoginen VGA-liitäntä sekä uudempi DVI-liitäntä. Näytön voi siis iskeä kiinni lähes mihin tahansa. Jotta näytön uskomattoman korkean 200Hz virkistystaajuuden saan hyötykäyttöön, tulee sitä käyttää DisplayPort-liitännän kautta. Tästäkin Agonista löytyy monen muun näytön tavoin sisäänrakennetut kaiuttimet, mutta toivon että näitä ei käyttäisi kukaan koskaan eikä yhtään mihinkään. Uskon, että pelaajakunnasta ylivoimaisesti suurin osa olisi valmis luopumaan integroiduista kaiuttimista pysyvästi. Muutamalla kympillä saa jo monin verroin parempaa äänentoistolaitteistoa.

Yllätykset eivät lopu liitäntöihin, sillä pakkauksesta löytyy myös miniUSB-liitäntäinen hallintapaneeli näytölle. Kyseessä on fyysinen piuhalla kiinni oleva kaukosäädin. Absurdiudessaan mikrokytkimin varustettu hallintapaneeli on varsin kätevä tuttavuus. Virtanappulaa säätimestä ei isona miinuksena löydy ja painikkeet on sijoitettu huonosti, mutta käytin paneelia silti mieluummin kuin näytön omaa navigointitattia, mikä sijaitsee näytön keskiosan alapuolella.

AOC Agon AG352QCXAOC Agon AG352QCX

Leveä paneeli on resoluutiolla 2560x1080, joka tarkoittaa ultrawideksi venytettyä FullHD:ta. Pikselitiheys on alhainen, mutta kääntöpuolena tämä näyttö soveltuu hyvin vaatimattomammankin pelikoneen kylkeen, kun hitaampikin näytönohjain saa hyödynnettyä 200Hz virkistystaajuudella toimivaa paneelia helpommin. AMD:n näytönohjainten omistajille näytöstä löytyy myös Adaptive Sync -tuen myötä Freesync tasaamaan ruudunpäivitysnopeutta.

Tämä on mainos:

VA-paneelien vahvuudet ovat hyvässä väritoistossa ja kontrastissa. Myös katselukulmat ovat selkeästi TN-paneeleita parempia eikä kohisevaa pintamateriaalia näy. Näytön asetusten säädöt ovat hyvin rajalliset, mutta onneksi sRGB on tehdaskalibroitu, joten valikoita ei juuri tarvitse ravata. Testiyksilön taustavalo on myös silmämääräisesti poikkeuksellisen tasainen. Internet kertoo, että kaikille ei yhtä hyviä yksilöitä ole osunut.

Ultrawide-näytöt ovat erittäin immersoivia kaiken materiaalin kanssa, joissa koko kuva-ala saadaan hyödynnettyä. Ääreisnäölle tulee tekemistä, mikä syventää peli- tai elokuvakokemusta. Kääntöpuolena materiaali, jossa tukea ei ole, näyttää pieneltä ja vaatimattomalta, kun leveän näytön reunoille jäävät paksut mustat palkit.

Katselukulmat parantuvat kaarevuuden myötä, mikä tuntuu lähes korjausliikkeeltä VA-paneelien perinteiseen heikkouteen eli katselukulmien rajallisuuteen. 2000R kaarevuus tarkoittaa kahden metrin maksimikatseluetäisyyttä mitä näytölle suositellaan. Vajaan metrin päässä istuessa kaarevuus toimii hyvin eikä sitä erota pykälän tiukemmin kaartuvasta 1800R:stä.
Värimuunnoksia ei ilmaantunut pään pienellä liikkeellä.

VA-paneelien ylivoimaisesti suurin heikkous, liikesumeus (ghosting), on näytössä kuitenkin selkeästi läsnä. Liikesumeudesta ei pääse eroon asetussäädöillä vaikka mitä tekisi. Sumentuma ei pilaa pelikokemusta nopeatempoisempienkaan pelien kanssa, mutta ero nopeammin pikseleiltään mustasta valkoiseen ja toisinpäin päivittyviin näyttöihin on selkeä. 200Hz paneeli ei korjaa tilannetta, sillä se kertoo siitä, miten usein paneelia voidaan pyytää päivittymään. Pyyntö ei ole sama asia kuin toteutus. Ketjun heikoin lenkki ratkaisee ja ketjun hitain elementti, pikselit, eivät jää huomaamatta.

AG352QCX on perushyvä näyttö, josta olisi helppo pitää enemmän, jos ei tietäisi paremmasta. Markkinoilta löytyy parempia ultrawide-näyttöjä, mutta toisaalta näiden myötä kasvaa resoluutio, mikä tarkoittaa merkittävästi kovempia rautavaatimuksia koneelle saman ruudunpäivitysnopeuden saavuttamiseksi. Paremmat näytöt myös maksavat selvästi enemmän. Kyseessä onkin budjettipelaajan ultrawide-näyttö, joka haluaa laadukkaan mekaanisen rakenteen eikä häiriinny liikesumeudesta vaan ottaa sen osaksi pelikokemustaan. Voiko sen ottaa? Se jää pelaajan valinnaksi. Testaa ennen ostopäätöstä!

AOC Agon AG352QCXAOC Agon AG352QCX
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Materiaalit, mekaaniset säädöt, kaarevuus parantaa katselukulmat käyttäjälle, Freesync, 200Hz paneeli, tehdaskalibroitu sRGB, hinta
-
Huomattava liikesumeus, hallintapaneelin painikesijoittelu, vaatii muuntajan, alhainen pikselitiheys, vähäiset säätömahdollisuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä