Suomi
Gamereactor
uutiset
Guild Wars 2

ArenaNet-kohulla monia seurauksia - kehittäjät tiivistävät rivejään

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viikko sitten ArenaNetin irtisanomisista alkanut kohu on johdattanut pelialan pohtimaan uudelleen suhtautumistaan sosiaaliseen mediaan ja verkossa tapahtuvaan häirintään. Kotaku ja The Verge raportoivat useiden pelistudioiden reagoineen kohuun uudistamalla käytäntöjään, lisäämällä työntekijöidensä tukea ja torjumalla häirintää.

Yksi häirintään huomiota kiinnittänyt studio on suomalainen Remedy Entertainment (Alan Wake, Quantum Break). Remedyltä somessa aktiivisimpia ovat käsikirjoittajat (kuten ArenaNetillä), joista osa on kokenut häirintää verkossa.

Remedyn community manager Vida Starcevic kertoo Kotakulle, että studio tekee suunnitelmia pahimpien skenaarioiden varalle. "Emme siksi, että ne saattavat toteutua, vaan siksi että haluamme varmistaa työntekijöidemme olevan niin turvattuja kuin mahdollista, mikäli he joutuvat minkäänlaisen verkkohäirinnän kohteeksi."

Guild Wars 2
Remedyn Alan Wake.

Samansuuntaisia toimia on tehnyt myös Double Fine (Psychonauts, Broken Age). Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas) on selkeyttänyt käytäntöjään somen käytössä ja suosittaa työntekijöitään neuvottelemaan PR-osastonsa kanssa, jos epäilevät miten johonkin asiaan somessa reagoisi.

Hinterland (The Long Dark) haluaisi liennyttää vastakkainasettelua asiassa. Se ei halua sensuroida työntekijöitään, mutta odottaa työntekijöidensä käyttäytyvän asiallisesti henkilökohtaisillakin sometileillä. ArenaNetin ratkaisua irtisanoa kaksi kohun keskelle joutunutta työntekijäänsä Hinterland-pomo Raphael van Lierop pitää silti "häpeällisenä".

Facepunch Studiosin (Garry's Mod, Rust) vetäjä Garry Newman lupaa pitää työntekijöidensä puolia, jos vastaava tilanne koituisi hänen kohdalleen. "Ihmiset jotka pelaavat pelejä luulevat jo, että heillä on valtaa päättää kuka saa ja ei saa jatkaa studiolla. Jos sille antaa periksi, se vain kannustaa sitä pahemmaksi."

Guild Wars 2
ArenaNetin Guild Wars 2.

ArenaNet irtisanoi kaksi käsikirjoittajaansa, Jessica Pricen ja Peter Friesin, sanallisen selkkauksen takia. Price tulistui häntä Twitterissä neuvomaan tulleelle tubettajalle. Fries liittyi keskusteluun puolustamaan Pricea. Selkkaus synnytti kohun useilla foorumeilla, ja pian ArenaNet-pomo Mike O'Brien ilmoitti, että kaksikko oli saanut potkut "hyökkäyksestä yhteisöä vastaan".

The Verge raportoi, että tunnelmat ArenaNetin sisällä ovat olleet tapauksen jälkeen kylmät ja hämmentyneet. Vaikka mielipiteet Pricen käytöksestä ovat jakautuneet, Friesin irtisanominen on järkyttänyt työntekijöitä. Työntekijöiden mukaan ArenaNetin ohjeet somen käyttöön olivat seitsemän vuotta vanhoja. Närää on herättänyt sekin, että irtisanomiset tehtiin korkeimman johdon tasolta ohi lähimpien esimiesten.

Price on syyttänyt O'Brienia taipumisesta masinoidun vihakampanjan edessä. O'Brien on puolustautunut, että irtisanomiset tehtiin kohusta riippumatta. ArenaNet ei ole yhtiönä ottanut kohuun kantaa irtisanomisten jälkeen.

Guild Wars 2
Arkane Studiosin Dishonored 2.

Tapauksen jälkeen myös muita naiskehittäjiä kohtaan on hyökätty. Esimerkiksi Arkane Studios (Dishonored, Prey) ja VR-opetuspelejä valmistava Opaque Space ovat törmänneet tiettyjen naiskehittäjien mustamaalaamiseen ja vaatimuksiin heidän erottamisestaan.

Hyökkäykset ovat olleet ainakin osittain masinoituja. Niissä on hyödynnetty valmiita lomakkeita, joihin voi kirjoittaa kenen tahansa nimen. Muuttujana lomakkeissa on ollut %FEMALENAME eli "naisen nimi", mikä jättää aika vähän epäselväksi lomakkeiden tekijän tarkoituksista.

International Game Developers Association (IGDA) vaati aiemmin tällä viikolla, että peliyhtiöt teroittaisivat someen ja häirintään liittyviä käytänteitään.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Guild Wars 2Score

Guild Wars 2

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Matti otti asiakseen tarkistaa onko uudessa Guild Warsissa haastajaa World of Warcraftille.

0
GR Livessä tänään Guild Wars 2

GR Livessä tänään Guild Wars 2

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

ArenaNet lanseerasi muutama päivä sitten verkkoroolipeliinsä Guild Wars 2 sen kolmannen laajennuksen End of Dragons. Toki peli on nyt työn alla GR Livessä, mutta...Ladataan seuraavaa sisältöä