Suomi
Gamereactor
arviot
Artifact

Artifact

Valve näyttää, että CCG voi olla syvällinen olematta monimutkainen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Menossa oleva aikakausi on kulta-aikaa CCG-peleille (collectible card game). Uusi tulokas markkinoilla on Valven Dota 2 -maailmaan sijoittuva Artifact. Kyseessä on ainutlaatuinen kokemus myös lajityypin veteraaneille.

Merkittävin ero muihin lajityypin peleihin ovat kolme reittiä. Tavallisesti näissä peleissä on pelilaudan tapainen alusta, kun taas Artifactissa on kolme erilaista reittiä käytössä samaan aikaan. Liike on nopeaa ruudun vasemmalta puolelta oikealle. Voittaminen edellyttää tornien tuhoamista kolmella eri rintamalla. Avain voittoon on joukkojen hoitaminen, resurssien kerääminen ja sekä omien että vihollisen tornien tilan silmällä pitäminen. Pakassa voi olla kaikkiaan viisi sankaria eri väreillä ja kyvyillä. Nämä sankarit voidaan laittaa töihin mille tahansa reitille. Pelatakseen tietyn värisen minionin ja kykykortteja, on saman värisen sankarin oltava reitillä paikalla.

Kaikki sankarikortit voi varustaa väristä riippumattomilla "buffauksilla", kykykorteilla, haarniskoilla ja aseilla. Näin sankarikorteista tulee tehokkaampia pahisten eliminoimisessa, vihollisen tornin kukistamisessa tai varmalta kuolemalta pelastumisessa ennen vihollisen hyökkäysvaihetta. Käytössä olevat värit ovat punainen (kallis, mutta erittäin hyökkäyspainotteinen), sininen (loitsupainotteisuus), vihreä (minion-painotteisuus) ja musta (kuin punainen, mutta painopiste "buffauksissa" ja "debuffauksissa"). Täydessä pakassa on vähintään 40 korttia, eikä ylärajaa ole.

Peruspakan ohella on pidettävä silmällä esinekortteja. Näitä ovat muun muassa terveyttä boostaavat kortit, sankareiden buffaukset, aseet, haarniskat ja reitin buffaukset. Nämä ovat ilmaiseksi pelattavissa kelle tahansa sankarille. Päätettyäni, kuka sankari saa minkäkin buffin miltäkin hahmolta, voin ohittaa vuoron. Kun vastustaja tekee saman, on aika taistella. Taistelun tauottua kaikilla kolmella reitillä alkaa kaupantekovaihe. Pelin sisäisestä kaupasta voi ostaa kortteja pelin sisäisillä resursseilla eli tässä tapauksessa kultakolikoilla. Korttien ostamisen jälkeen voi asettaa omat sankarinsa mille tahansa reitille. Peli voitetaan rikkomalla kaksi vihollisen tornia kahdella eri reitillä, tai sitten tuhoamalla yhden sieluineen. Huomasin, että yleensä on helpompaa tuhota kaksi tornia.

ArtifactArtifactArtifactArtifact
Tämä on mainos:

Artifactin erottaa kilpailijoistaan sen tarjoama monipuolisuus ilman, että peli missään vaiheessa tuntuisi liian monimutkaiselta. Kortteja on paljon, mutta ne tuntuvat tarpeellisilta ja loogisilta. Aloittelijat pääsevät nopeasti alkuun, mutta veteraaneillakin on paljon erilaisia mahdollisuuksia käytössään. Pelimuotojakin riittää. Featuredissa on tarjolla erilaista haastetta erillisissä event-tapahtumissa, Solo Play päästää pelaamaan tekoälyn ohjaamia botteja vastaan, Social Playssa pelataan oman kaverilistan ihmisiä vastaan, Casual Play on kevyt PvP ja Expert Play ottaa PvP:ssä myös rankin huomioon. Expertilla on kolme erilaista tapaa toimia. Yhdessä molemmilla on käytössään omat pakkansa, kun taas kahdessa muussa on niin sanottu draft-mahdollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat ostavat muutaman pakan, koostavat niistä parhaan mahdollisen pakan ja sitten peli alkaa. Tämä tapa on reilumpi, sillä voittaja ei välttämättä ole aina se, joka on latonut eniten taalaa tiskiin luodakseen itselleen mahdollisimman ylivertaisen pakan.

Vaihtoehtojen määrä tekee Artifactin soveltuvaksi kaikille CCG-faneille. On silti selvää, että taalaa tiskiin latomalla saa vieläkin enemmän vaihtoehtoja. Oman pakan rakentamiseksi ei oikein ole muita vaihtoehtoja kuin Expert Play (eli oikeastaan Ranked Play). Pelaava kansa onkin jo nurissut verkossa Artifactin mikromaksuista.

Peli itsessään näyttää upealta, ja se todellakin näyttää Valven peliltä. Teknisiä ongelmia ei esiintynyt. Ainoaksi ongelmaksi koin sen, että omaa pakkaansa monipuolistaakseen on pakko ostaa kortteja, ja kiusaus juuri näin toimimiselle on suuri.

Valven CCG on lajityypin eräs niitä parempia edustajia, ja nyt nähty peli on hyvä aloituspiste pelin monipuolistamiselle ajan kuluessa. Kiinnostuneiden kannattaa siis Artifact testata.

Tämä on mainos:
ArtifactArtifactArtifact
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Jotain uutta CCG-lajityyppiin, paljon syvyyttä ilman monimutkaisuutta, paljon pelimuotoja
-
Pakan kokoaminen, shoppailuvaihe tuntuu tarpeettomalta, oman pakan rakentaminen voi käydä kalliiksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Valven Artifact on nyt ilmainen peli

Valven Artifact on nyt ilmainen peli

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Valven digikorttipeli Artifact julkaistiin marraskuussa 2018, ja sitten peli enemmän tai vähemmän kuoli. Siksi kehittäjät ryhtyivät tekemään uutta parempaa versiota...

0
GR Livessä tänään Valven Artifact

GR Livessä tänään Valven Artifact

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään GR Livessä pelataan kahden tunnin ajan Valven uutta Dota 2 -maailmaan sijoittuvaa digitaalista korttipeliä Artifact, jonka Gamereactorin arvion voi lukea täältä....



Ladataan seuraavaa sisältöä