Suomi
Gamereactor
arviot
Capcom Arcade Stadium

Capcom Arcade Stadium

Enää kolikot eivät lopu kesken

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Capcom Arcade Stadium

Monet Capcomin kolikkopelit kuuluivat takavuosina omiin suosikkeihini, joko paikan päällä kolikkolaitteiden äärellä, tai vaihtoehtoisesti kotilaitteille käännettyinä versioina. Monet käännöksistä olivat kieltämättä hyviä, mutta alkuperäiselle kolikkopelikokemukselle ne harvoin pärjäsivät. Capcom Arcade Stadium lupaakin kokoelmaltaan niin autenttista kolikkopelikokemusta kuin vain kotisohvalta käsin voi kokea, ilman tarvetta iskeä kolikoita laitteeseen jokaisen Game Overin jälkeen.

Arcade Stadiumin jakelu on toteutettu mielenkiintoisesti. Kokoelmaa voi kokeilla ilmaiseksi jaettavan 1943: Battle of Midwayn kautta, jonka jälkeen puuttuvat pelit voi ostaa erillisinä paketteina. Luonnollisesti koko paketti on ostettavissa myös suoraan noin kolmenkympin hintaan. Kaikesta päätellen kokoelmaa myös täydennetään myöhemmin, sillä Arcade Stadium on selkeästi suunniteltu alustaksi.

Capcom Arcade Stadium
Tämä on mainos:

Erikseen ostettavat paketit on jaettu aikakausiin. Ensimmäinen paketeista käsittää vuodet 1984-1988, toinen vuodet 1989-1992 ja kolmas vuodet 1992-2001. Jos minulta kysytään, kakkospaketti on paras valinta, sillä se käsittää sellaiset henkilökohtaiset lempparit kuin Strider, Mercs, Mega Twins ja Captain Commando. Kaikki paketit hankkimalla käsissä on monipuolinen kattaus shmuppeja, mätkintöjä ja tasoloikintoja. Street Fighter II on syystä tai toisesta mukana peräti kolmena eri versiona, mutta esimerkiksi kolmas Street Fighter ja Darkstalkers loistavat poissaolollaan. Muitakin erikoisia puutteita sinänsä kattavassa kokoelmassa on. Missä ovat Gun.Smoke, Trojan ja Knights of the Round, vain muutaman mainitakseni?

Onneksi mukana olevat pelit ovat kuitenkin erinomaisia. Bionic Commandon ja Giga Wingin parissa aika kuluu kuin siivillä, ja vaikkapa Carrier Air Wing tarjoaa runsaasti kornia kasarinostalgiaa. Kun peli ennemmin tai myöhemmin (yleensä ennemmin) loppuu ennen aikojaan, oikeaa tattia klikkaamalla kolikkokoneeseen voi nakutella lisää mielikuvituskäteistä ja meno jatkuu. Vihdoin sain Mega Twinsin läpi! Pelien emulaatio on ensiluokkaista ja jokainen peli on läsnä juuri sellaisena, millaisena se peliluolan seinustalla aikanaan seisoskeli. Pelit eivät bugaa, tahmaa, eivätkä takkua ja kokemus on juuri sellainen, millaisena sen muistaa.

Capcom Arcade Stadium

Tuotanto on huolellisesti mietittyä. Erilaisia tapoja katsoa peliä telkkarin ruudulta on lukuisia. Filttereitä on mukavan paljon ja voipa pelejä pelata myös aidon tuntuisesti kolikkokoneen ympäröimänä. Tuki arcade-tikuille on myös mukana ja jos sellaisen omistaa, se on ehdottomasti paras tapa näiden pelien pelaamiseen. Perinteisellä ohjaimella pärjää kyllä hienosti, mutta moni peli vaatii tarkkuutta, jota vain kunnon kolikkopeliohjain tarjoaa. Luonnollisesti kolikkopelaamisen fiilis on myös arcade-tikulla huipussaan. Jokaisessa pelissä on myös nettihaasteita, jos itseään haluaa välttämättä nöyryyttää netin parhaimpia kolikkopelivelhoja vastaan.

Tämä on mainos:

Äkkiseltään saattaa siis vaikuttaa siltä, että Arcade Stadium on suunniteltu nimenomaisesti varttuneemmalle yleisölle. Paketti on kuitenkin kasattu niin laadukkaasti, että se parissa on helppo viihtyä sellaisenkin, joka ei ole kolikkolaitteiden iloista kilkatusta koskaan kokenut. Mikäli pelejä on tosiaan tulossa myöhemmin lisää, Arcade Stadium on mitä mainioin digitaalinen museo.

Capcom Arcade Stadium ei ole ensimmäinen Capcomin julkaisema kokoelma näistä peleistä, mutta paras ja kattavin se on. Kuten jokaisessa kokoelmassa, pelivalikoimassa on vahvuutensa ja puutteensa, mutta potentiaali on olemassa vieläkin parempaan. Tällaisenaankin kokoelma on ehdottoman suositeltava setti wanhoja hyviä pelejä, jotka eivät ole ikääntyneet lainkaan niin huonosti kuin niiden iästä voisi äkkiseltään kuvitella.

Capcom Arcade Stadium
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Erinomainen toteutus, kattava setti pelejä, pelisetit ostettavissa myös erikseen, erinomainen emulaatio ja tuntuma
-
Muutama kummallinen puute pelivalikoimassa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Maanantain arviossa Capcom Arcade Stadium

Maanantain arviossa Capcom Arcade Stadium

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Maanantain aamussa Gamereactorin avustaja Tero Kerttula arvioi kokoelman Capcom Arcade Stadium, joka päivittynee jatkossa vielä useitakin kertoja uusilla peleillä. Lue...



Ladataan seuraavaa sisältöä