Suomi
Gamereactor
arviot
Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Brutaalia - mutta näyttävää - Lähi-idän kriisien selvittelyä kiikaritähtäimen läpi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Sniputtamiseen painottuvia toimintapelejä ei oikeastaan kyhäile tositarkoituksella kuin muutama pelifirma. Itselleni entuudestaan tutussa Rebellion Developmentsin Sniper Elite -sarjassa paukutellaan historiallisissa sodissa, kun taas CI Gamesin Sniper Ghost Warrior -sarjassa sihtaillaan moderneissa kahakoissa. Muutaman vuoden takainen Sniper Ghost Warrior Contracts saa nyt jatkoa, joten pelaajat pääsevät tihrustamaan kiikaritähtäimen läpi nykyhetkeen ja allekirjoittamaan sopimuksensa verellä.

Lähi-idässä kuohuu pahemman kerran. Rikollisjärjestöt ottavat jalansijaa alueista ja diktaattorit pyrkivät saamaan lisää valtaa. Saadakseen alueet rauhoittumaan, tilanteesta huolestuneet ulkopuoliset tahot hommaavat palkkasotilaan siivoamaan sotkut. Raven-kutsunimeen vastaava tarkka-ampuja ottaa pestin vastaan, ja hänen tussarinsa päädyssä sojottava rauhanpiippu tarjoilee hieman lopullisempaa ratkaisua konfliktiin.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 ei liiemmin pitkästytä pelaajiaan ylenpalttisilla selityksillä ja pohjustuksilla. Selkeään jatko-osaan tullessa varmaan oletetaan, että pelaaja tietää mistä on kyse. Lyhyt alkuvideo kertoo tilanteen ja esittelee pääkohteen, josta siirrytäänkin perustoiminnot läpikäyvään opastusosioon ampumaan tauluja. Tämän jälkeen huomaakin jo kököttävänsä tykki kourassa kuumottavassa erämaassa.

Tämä on mainos:
Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Pelin ydinidea on piristävän yksinkertainen. Hahmon silmistä kuvattuna pelaajan tavoitteena on etsiä kohde, päästää tämä päiviltä ja palata kuittaamaan toimeksianto ennalta määrättyyn paikkaan. Avoimella alueella tekotapa ja järjestys pää- ja sivutehtävien välillä on vapaa. Pelaaja voi itse asiassa poistua koko alueelta päätehtävän suoritettuaan ja jättää halutessaan sivutehtävät huomioimatta.

Yksinkertaista ideaa on väritetty monipuolisella arsenaalilla. Pelaajalla on käytettävissään uskollisen tarkkuuskiväärin ohella lähempään ammuskeluun tarkoitettu rynkky tai haulikko, käsiase ja läjä erilaisia tarvikkeita veitsistä räjähteisiin sekä droneihin. Tarvikkeita ja aseita voi myös kehittää monin tavoin, jolloin toiminnasta saa entistä tehokkaampaa. Tehtäväpaikoille liikkuessa vastaan tulee useita vihollispesäkkeitä ja -leirejä. Näissä paikoissa lisäaseet ja tarvikkeet ovat omiaan auttamaan selviytymisessä.

Pääpaino on kuitenkin juuri kiikaritähtäimen läpi tiirailussa ja ihmisten niputtamisessa jopa yli kilometrin päästä sopivan tilanteen tullen. Sniper Ghost Warrior Contracts 2 simuloi tarkkuusammuntaa uskottavasti huomioiden ampujan hengityksen lisäksi etäisyyden kohteeseen ja tuulen voimakkuuden sekä suunnan, joiden mukaan pelaajan pitää säätää tähtäintään. Onnistunut osuma palkitaan tyydyttävästi näyttävin välivideoin, jotka brutaalin yksityiskohtaisesti demonstroivat osuman tekemät vahingot lähietäisyydeltä.

Tämä on mainos:
Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Pelin ollessa parhaimmillaan juurikin kiikarin läpi tuijotellessa hahmolla liikkuminen ja lonkalta ammuskelu lähietäisyydeltä vaatii totuttelua. Ohjaus tuntuu alkujaan kömpelöltä, mutta hahmon lievästi jäykkään liikkumiseen tottuu pelissä edetessä. Ryömiminen ja puskissa lymyily mahdollinen yllätyshyökkäys mielessä päättyy kuitenkin liian usein hahmon paljastumiseen ja tämän ammattitaidon nolaamiseen turhan kuoleman myötä. Hahmo kun tuppaa jäämään kiinni mitä mitättömimpiin maaperän muutoksiin, oksiin ja kiviin. Räpiköinti näistä petollista loukuista irti vaihtamalla asentoa makuulta polvelle herättää vieressä seisoskelevan vihollisen mielenkiinnon rasittavan usein ja yllätyshyökkäys veitsellä on pilalla.

Toinen mielekästä ihmismetsästämistä haittaava tekijä on vihollisten heikko tekoäly. Viholliset kun voivat kököttää paikoillaan kuin pelästyneet puput ja seuraavaksi nytkähtää liikkeelle, kun pelaaja on astunut tietyn alueen rajan yli. Välillä viholliset ilmestyvät kuin tyhjästä pelaajan aktivoidessa näkymättömiä raja-alueita ja jopa katoavat pelaajan näiltä poistuessa. Samaiset vastustajat saattavat myös olla täysin tiedostamattomia kahden metrin päässä juuri päänsä menettäneen kollegan kohtalosta, mutta toisaalta he saattavat alkaa tulittamaan yli kilometrin päässä piilossa kököttävää pelaajaa päin, jos olet esimerkiksi ampunut bensatynnyrin näyttävän räjähdyksen saattelemana ilmaan. Tällainen yllättävä ja epärealistinen toiminta helposti pilaa täydellistä salametsästyskokemusta tavoittelevan pelaajan suunnitelmat. Onneksi automaattinen tilanteen tallennus paukuttaa tallennuspisteitä tiuhaan tahtiin, joita sitten pääsee hyödyntämään kerta toisensa jälkeen.

CryEngine-pelimoottoria käyttävät pelit ovat kerta toisensa jälkeen vakuuttaneet graafisella ulkonäöllään, eikä Sniper Ghost Warrior Contracts 2 ole tässä mielessä poikkeus. Pelin lähes fotorealistinen maasto kaikkine yksityiskohtineen tekee todellisen vaikutuksen, ja kannustaa ihastelemaan alueita tehtävänannon ulkopuolellakin. 4K-tarkkuudessa piirtyvässä aavikkomaailmassa riittää ihmeteltävää läpi pelin lyhyen läpipeluuajan. Hahmot on huolella mallinnettu ja osumien tekemät vahingot näyttäytyvät varsin ilkeästi ruudulla. Automaattisesti aktivoituvan osumakameran hidastusefektit ja lennokkaat liikeradat nostattavat verihurmoksen kattoon. Xbox Series X pyörittää koko komeutta sulavalla ruudunpäivityksellä, kunhan peli on päivitetty, eikä latauksiakaan tarvitse juuri odotella.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Pelin äänissä on myös reipasta potkua munakkaista aseen laukaisuäänistä osumakohtien turskeeseen. Efektikameran huminat ja nouseva jännite ennen osumaa on tehty tyylillä. Ääninäyttely on uskottavaa, tosin Lähi-idän vihollisten englanti kuulostaa lähinnä Itä-Euroopan kasvattien puheelta. Päähahmon veitsellä avustetut kuulustelut ovat varsin synkkiä ja paljastavat tämän psykopaattimaisen murhanhimon huvittavasti, sillä vastasipa vihollinen hänelle mitä tahansa, veitsen terä sanoo joka tapauksessa aina viimeisen sanan. Keskusteluissa on myös hieman liiaksi kierrätystä.

Alkujäykkyyksien jälkeen Sniper Ghost Warrior Contracts 2:sta kuoriutuu oikein viihdyttävä kesäammuskelu. Palkitseva sihtailu kilometrin päähän, monipuolinen räiskintä ja sniikkailu sekä upea grafiikka vetävät todella puoleensa. Toki tekoälyongelmat ja hahmon jumittaminen sinne tänne hieman ampuvat tunnelmaa alas, mutta eiköhän näistäkin selvitä päivityksillä, jotka jo aikaisemmin korjasivat huonon ruudunpäivitysvauhdin. Kyllä fiilis on sen verran positiivinen tämän sniputtamisen parissa, että se kannustaa etsimään kiikariin sarjan aikaisemmatkin osat.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2Sniper Ghost Warrior Contracts 2
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Sniputtaminen, upea grafiikka, monipuolinen ja vapaa toiminta
-
Tekoälyongelmat, hahmon jumittelu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä