Suomi
Gamereactor
ennakot
Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed IV: Black Flag

GR EU:n päätoimittaja kävi tutustumassa Assassin's Creed -sarjan seuraavaan osaan, joka suuntaa Karibianmerelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Assassin's Creed IV: Black Flag ei ole mikään Brotherhood tai Revelations. Nimessä oleva IV merkitsee, että nyt luvassa on uusi päähenkilö, sijainti, aikakausi sekä muutamia muutakin muutoksia sarjan konventioihin. Se ei silti kulje täysin erilleen edeltäjistään. Sarjan omaa sanastoa lainataksemme sanottakoon, että AC IV jakaa AC III:n kanssa hieman DNA:ta.

Vuodot pääsivät pilaamaan osan yllätyksistä. Black Flag on uusi Pirates. Täytyy myöntää, että ajatus Assassin's Creed III:n merellisten sivutehtävien siirtämisestä uudeksi fokukseksi houkuttelee. Kuulostaahan avoimen maailman peli, jossa voi vapaasti purjehtia kaupungista toiseen, löytää uusia saaria ja raunioita tutkittavaksi sekä laivoja upotettavaksi sangen hyvältä. Ubisoftin useat studiot ovat työskennelleet kolme vuotta luodakseen ympäristön, jossa siirtymät maan, meren, laivan ja vedenalaisen tutkimuksen välillä ovat saumattomia. Peli vahvistettiin jo viikonloppuna PS3:lle, PC:lle, Xbox 360:lle ja Wii U:lle. Nyt voi sanoa, että mukana on varmuudella myös Playstation 4 - ja jos aikataulu osuu kohdalleen, uusi Xbox. Kaikki versiot on tarkoitus julkaista loppuvuodesta.

Assassin's Creed IV: Black Flag hylkää pelisarjan tavallisen ajassa etenemisen ja keskittyy sen sijaan 1700-luvun alkuun. Karibianmerelle sijoittuva tarina alkaa vuodesta 1715 ja niin sanotun Pirates Charterin muodostuksesta. Peli venyy noin vuosikymmenen ajalle ja lisää Kenwayn kieroon sukupuuhun uuden nimen. Edward on AC III:n Haytham Kenwayn isä, joka on yksi pelätyimmistä piraateista Mustaparran ja kumppaneiden rinnalla. Edwardin kaksoiskansalaisuus merirosvona ja salamurhaajana on varmastikin tarinan keskiössä.

Assassin's Creed IV: Black Flag
Tämä on mainos:

Ubisoft vaikenee vielä tarinasta itsestään. Sillä on jotain tekemistä Charterin muodostuksen kanssa, merirosvojen muodostaessa oman versionsa demokratiasta käydäkseen sotaan meren hallintaa hamuavien imperiumien kanssa. Studio viittaa taas tunnettuihin historiallisiin hahmoihin, ja nämä saattavat esiintyä sekä ystävinä että vihollisina. Jossain tämän sekalaisen seurueen keskellä seisoo Ubisoftin uusin päähenkilö.

Tuorein Kenway vaikuttaa kallistuvan hieman enemmän Ezio Auditoren suuntaan. Ruudulla vilahtaa sanoja kuten ylpeä, itsekäs ja kapinallinen, kun uutta huppupäätä esitellään. Neljää pistoolia ja kahta miekkaa kantava heppu on entinen kuninkaallisen laivaston mies, joka on ryhtynyt (vahvistetusti) kaappariksi ja (uskoaksemme) kelmiksi ja melkoiseksi paskiaiseksi. Jos aiot lähteä maailman merille jonkun kanssa, sen on paras olla mielenkiintoinen kaveri. Sekoitus Haythamin itsevarmuutta ja italialaista asennetta kuulostaa hyvältä alulta.

Värikkääseen hahmokaartiin panostetaan hyvästä syystä. Ubisoft pyyhkäisee pöydältä kaikki ne fantasiaelementit, mitä esimerkiksi Johnny Depp on merirosvoihin viime vuosina sekoittanut, mutta maalaa samaan aikaan pelin hahmot elämää suuremmiksi. Vaikka aiempien pelien historialliset hahmot olivat epäilemättä tarkkoja ja uskollisia esikuvilleen, olivat ne valistumattomalle jäykkiä, eikä niihin päässyt sisään ilman tuntien Wikipedia-istuntoa. Merirosvon elämä on täynnä retostelua ja teatteria - täydellistä viihdettä siis. Viimeinkin luvassa on hahmoja, jotka vangitsevat mielikuvituksen. Ruudulla nähdään legendaarisia nimiä kuten Mustaparta, Benjamin Hornigold, Charles Vane, Jack Rackham ja Bartholomew Roberts.

Assassin's Creed IV: Black Flag
Tämä on mainos:

Pelin pituutta ei vielä tiedetä, mutta se sisältää 50 sijaintia eri puolilla merta. Tasapaino on 60/40 maan ja meren välillä. Paikkojen joukossa on merkittäviä kaupunkeja kuten Havana, Kingston ja Nassau. Katoilla juoksentelemista ja varjoisten kujien salamurhia ei olla siis heitetty yli laidan. Mukana on myös pienempiä kalastajakyliä, linnakkeita, plantaaseja sekä viidakkoja. Edward ei tosin ole samalla lailla kotonaan metsissä kuin Connor oli, mikä saattaa tarkoittaa sitä, ettei hän etene niissä aivan yhtä sulavasti.

Matkustaminen alueiden välillä tapahtuu yksinkertaisesti purjehtimalla, ja horisontista voi etsiä uusia kohteita kaukoputken avulla. Ota kurssisi, nosta ankkuri ja hetken päästä voit hypätä uudelle rannalle. Pelimaailma ulottuu myös pinnan alle, ja esitellyssä pelipätkässä nähtiin kuinka Edward sukeltaa haita väistellen tutkimaan hylkyä. Ubisoft viittaa tutkiskeluun Horizon Systemin nimellä, ja käytännössä se tarkoittaa samantyylistä tutkimusmatkailua, joka teki Far Crystä ja Wind Wakerista niin nautittavia. Se on kuin uusi, laajempi otos AC III:n metsämaisemasta.

Ubisoft käytti tunnin esittelyaikansa puhuen laivoista. Pelaajan alus Jackdaw on paranneltavissa pelin kuluessa, ja tämä onkin pakollista kovemmista taisteluista selviämiseksi. Myös miehistöä pitää täydentää satamista värväämällä tai haaksirikkoisia pelastamalla. Kaukaisien laivojen tiiraaminen kaukoputkella paljastaa niiden lastin, vahvuuden ja tyypin, ja pelaaja pystyy näin arvioimaan, voiko yhteenotosta selvitä ehjänä. Tarjolla on viisi laivan arkkityyppiä, joilla kaikilla on omat hyökkäyskuvionsa.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Laivojen kimppuun hyökkääminen on täysin dynaamista, samoin kuin niiden valtaaminenkin, ja myös sää otetaan huomioon. Ubisoft lupaa, että koko ruljanssi lupaavan laivan havaitsemisesta sen valtaamiseen asti sujuu ilman ainuttakaan välianimaatiota. Jos mahdolliset sotalaivat huolestuttavat liikaa, voi pelaaja aina lähteä valasmetsälle. Sekä ruutukaappaukset että videokuva esittelivät Edwardia harppuunahommissa.

Assassin's Creed IV:ään sisältyy myös moninpeli, joskin siitä näytettiin vain hahmomalleja sekä muutama kaupunkikartta. Vaikka tätä ei kehittäjien puolelta mainittukaan, oli kaikkien mielessä potentiaali useista merirosvolaivoista seilaamassa merten aalloilla saaliin perässä. Voiko tätä tilaisuutta jättää käyttämättä?

Seikkailuun sukelletaan Animus-järjestelmän modernin version avulla, jonka tarjoaa Abstergo Entertainment. Ubisoft selvästi haluaa eroon joistakin niistä kahleista, jotka sitovat sarjan pelejä yhteen. Desmondin tarinahan päättyi Assassin's Creed III:n lopussa. Siihen, että samat hahmot jatkavat toimiaan jossain, viitataan vain ohimennen, koska nyt menneisyyteen katsovat silmät ovat meidän omamme.

Muistoja saatetaan nyt käsitellä pelimaailmassa viihteenä konserttien ja lomamatkojen tapaan. Kenties kyseessä on julkinen järjestelmä, johon asiakkaat voivat liittää mielensä, toimien näin uutena pelinappulana pelissä, jossa yhtiöt koittavat löytää menneisyyden salaisuuksista etuja nykypäivässä hyödynnettäväksi.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Pelissä on paljon potentiaalia, mutta se herättää myös lukuisia kysymyksiä. Nähdyistä pelipätkistä voidaan tulkita, etteivät Edwardin kehonkieli, liikkumistavat ja hyökkäyskuviot paljoa eroa AC III:n uudistetusta järjestelmästä. Pelastaako se, että Edward on jo kokenut kapteeni, meidät pitkälliseltä opetusosiolta, joka oli edellisen pelin riippakivi?

Black Flagia on tehty kolmisen vuotta, mutta syksyn julkaisu sovittaa sen kätevästi Assassin's Creedin vuosisykliin. Mahtaako siinä kuitenkaan olla tarpeeksi uutta parantamaan kyllästyneiden pelaajien burnout? Studion mukaan AC IV yhdistää sarjan aiempien osien parhaita puolia. Mukana ovat ensimmäisen pelin avoimet salamurhatehtävät sekä useita oivia mekaniikkoja jatko-osista. Mutta onko tämä sitten enemmän "best of" kuin uusi alku? Ja pysyykö kokemus kasassa, kun yksinpelin kimpussa ovat sekä Ubisoft Singapore, Sofia ja Québec, kun taas moninpeliä kehittävät Ubisoft Annecy ja Bucharest?

Joka tapauksessa syksyinen julkaisu osuu mukavasti Playstation 4:n tienoille, ja ottaen huomioon millaista tehoa valtaisan, yhtenäisen maailman pyörittäminen vaatii, voi Sonyn konsoli olla paras väline merirosvoseikkailun kokemiseen, vaikkei erikoispainoksen mukana tulisikaan rommipulloa.

Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä