Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus RT-AC88U

"Hämä-hämähäkki, kutoo 8-portin yhden gigabitin lähiverkkojaan!"

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkuvuodesta testattu tp-link Archer C2300 -reititin yllätti erinomaisuudellaan, ja sai täyden kympin arvosanan. Hintaansa nähden Jousiampuja on fantastinen hankinta mihin tahansa talouteen, missä neljällä reittimen portilla selvitään, mutta markkinoilta löytyy vielä kattavammin ominaisuuksin ja liitännöin varustettuja reitittimiä. Niistä yksi on jo vuonna 2014 julkaistu Asus RT-AC88U. Iästään huolimatta kyseessä on fantastisen hyvä reititin raskaampaan käyttöön.

Langattomasti 2,4 GHz ja 5 GHz taajuuksilla toimiva, neljällä WiFi-antennilla varustettu punamusta, ulkoisesti selällään köllöttelevää hämähäkkiä muistuttava mötkäle on perinteistä operaattorimodeemia selkeästi suurempi niin ulkoisilta mitoiltaan kuin massaltaan. Lähes kilon painoisen reitittimen takaa löytyy kahdeksan 1 GB paikkaa, joista kaksi saa yhdistettyä tuplanopeudella toimivaksi 2 gigabitin portiksi. Erikoisuutena tarjolla on myös kaksi fyysistä WAN-porttia eli reitittimen saa samanaikaisesti kahta eri fyysistä linjaa pitkin ulkoverkkoon. Harva siitä hyötyy, mutta onpahan tarjolla.

Laitteen konfigurointi ja käyttöönotto on erittäin helppoa AsusWRTiksi nimetyllä web-konfigurointiohjelmistolla. Hämähäkkiherra kytketään kiinni operaatorin reititinmodeemiin, josta reititinominaisuudet on pitänyt ensin ottaa pois käytöstä kytkemällä siihen siltaava tila käyttöön. Tämän jälkeen Asuksen konfiguraatiosivulle päästään käsiksi tyypilliseen tapaan selaimella.

Ensimmäisenä toimenpiteenä valitaan laitteen käyttötila. Perinteisen reititinominaisuuden lisäksi tarjolla ovat:

Tämä on mainos:

WiFi-vahvistin - olemassa olevan langattoman verkon signaalin vahvistaminen ilman muuta verkkotoiminnallisuutta
Yhdysportti - langattoman verkon signaalin vahvistaminen ja niiden langattomien laitteiden reititys sisäverkossa, jotka ottavat AC88U:n kuuluvuusalueelta yhteyden
AiMesh - useamman Asuksen verkkopäätelaitteen liittäminen samaan langattomaan verkkoon ja samalla yhdysporttina toimimisen

Yllä olevia käyttötiloja ei tavallinen kuolevainen normaalisti tarvitse, mutta yrityskäytössä niistä alkaa jo olemaan iloa, jos rakennus on suuri tai niitä on useampia. Tavallisin valinta operaatiotilaksi on ehdottomasti reititin.

Kuuden viikon testijakson aikana ei ilmennyt yhtä ainutta katkosta tai verkkoyhteyden hidastumista. Konsolit, pädit, puhelimet, läppärit ja TV toimivat kaikki virheettömästi, vaikka kuinka langatonta verkkoa yritti kuormittaa. Netflix 4K-tasolla, netti-TV läppäriltä ja Youtube Full HD -tasolla pyörivät kaikki samaan aikaan. Suoritus on loistava, sillä reitittimessä on oletuksena käytössä myös sisäänrakennetut tietoturvaominaisuudet. Näitä ominaisuuksia ovat antivirus-, palvelunesto- ja saastuneen laitteen karanteenissuojaus, jotka eivät ilmaisseet olemassaoloaan mitenkään. Ja se on hyvä juttu se.

Verkkokonfiguraatiopuolelta porttien uudelleenohjaukset toimivat hyvin, ja tarjolla on myös poikkeuksellisen kattavat VPN-ominaisuudet. Tuetut VPN-tekniikat ovat: PPTP, OpenVPN sekä IPSec VPN. Mukana tulee myös dynaaminen DNS-palvelimen tuki, josta onkin reilusti hyötyä Suomessa yleisesti vaihtuvan ulkoverkon IP-osoitteen kanssa erityisesti silloin, kun VPN-yhteyksiä availee kotiverkon ulkopuolelta. Tehokäyttäjät arvostavat myös Telnet- ja SSH-tukea. Asuksen konfiguraatioihin pääsee halutessaan käsiksi jopa ulkoverkon kautta, ja pienenä lisänä sallitut IP-osoitteet voi määrittää etukäteen.

Tämä on mainos:

300 euron hintalapulla varustettu Asus RT-AC88U on lähes tuplahintainen alkuvuodesta testattuun tp-link Archer C2300 -reitittimeen nähden, mutta Asus tarjoaa korkean hinnan vastineeksi liudan uusia ominaisuuksia, esimerkiksi SSH ja IPSec VPN niitä tarvitseville. Merkittävin ero on kuitenkin fyysisten porttien tuplaus neljästä kahdeksaan sekä langattoman verkon korkeampi nopeus, joka teoreettisesti huitelee 3200 Mb/s paremmalla puolella. Elisa vetää paraikaa valokuitua ikkunan alle, joten palataan todellisiin nopeusmittauksiin siinä vaiheessa, kun talon 100/10Mbit VDSL2-verkko päivittyy gigabittiluokkaan...

Ainoa selkeä miinus on reitittimeen kiinnitettyjen USB-kiintolevyjen 4 teran kiintolevykohtainen kapasiteettiraja sekä vielä ikävämpänä 8 gigan tiedostokokorajoitus levyllä olevalla datalla. Tästä huolimatta Asusta on helppo suositella loistavana reitittimenä kotiverkon tehokäyttäjälle - kunhan pääasiallinen käyttö ei ole suurien tiedostojen jako muille kotiverkon laitteille laitteen omaa NAS-palvelinta hyödyntäen. Gamereactor suosittelee!

Asus RT-AC88U
Asus RT-AC88U
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Käyttöönoton helppous eri operaatiomoodeissa, selkeä web-konfigurointi, nopea ja pitkälle kantava WLAN, toimintavarmuus, kahdeksan lähiverkon 1 GB -porttia, sovellusominaisuudet
-
4 TB:n levyrajoitus ja 8 GB:n tiedostokokorajoitus USB3-liitännän kautta liitetylle NAS-levylle
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä