Suomi
Gamereactor
arviot
Bee Movie Game

Bee Movie Game

Jerry Seinfeldin tähdittämän ja tuottaman Mehiläisen elokuva -animaatioleffan lisenssipelissä piisaa hunajaa ja karkkivärejä, mutta kokonaisuudessa on vähän kärpäspaperin tuntua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Bee Movie Gamessa pelaaja ohjaa Barrya, Mehiläisen elokuvan sankarimehiläistä läpi hänen Dreamworksille tyypillisen animaatiotarinansa. Tapahtumat esitellään pelaajalle takaumina: Barry kertoo seikkailuistaan mehiläistelevision ajankohtaisohjelmassa ja pelaaja pääsee kelaamaan Barryn muistelmia erilaisten pelitehtävien muodossa niin Barryn kotipesässä kuin vaarojen rikastamassa ulkomaailmassakin.

HQ

Toiminta alkaa Barryn ensimmäisestä työpäivästä. Barry on juuri valmistunut hyvin arvosanoin mehiläisopistosta ja suuntaa kotipesänsä hunajatehtaan Honexin pestiin. Ura tehtaan liukuhihnoilla ei odotetusti maistu makealle ja Barry päätyy kokeilemaan useita erilaisia työtehtäviä. Kotipesä tarjoaa muun muassa ruokalähetin, mekaanikon ja taksikuskin töitä, joita pääsee harjoittelemaan pienissä paloissa. Vielä parempia mahdollisuuksia etsiessään Barry suuntaa myös ulkomaailmaan.

Pelin rakenne on kaksijakoinen. Barry puurtaa minipelien kaltaisissa tehtävissä kotipesässään ja näissä riittävästi edetessään ulkomaailman tehtävissä, jotka kuvastavat itse tarinan kehitystä. Ulkona Barry pääsee keräämään hunajaa, ampumaan siitepölyllä herhiläisiä, lentämään sadepisarojen keskellä Max Paynen hidastusefektin kaltaisen toiminnon kera tai ärsyttämään surinallaan pahoja ihmisiä. Suurin osa myös välianimaatioista on "pelattavissa": pelaajan tulee reagoida painamalla oikeita nappuloita, jotta Barry ei törmäisi autoihin, ihmisiin tai muihin vaaroihin.

Barryn karsastus Honexin työtehtäviin on helposti omaksuttavissa. Siinä, missä erilaiset puzzlemaiset pelitehtävät, kuten hunajan annostelu ja vahakennojen lajittelu on jo sinänsä tylsää toimintaa, on myös näiden pikkupelien graafinen ilme karun yksitoikkoinen. Muutoin Bee Movie Game on kaunista katseltavaa. Karkkiväreillä toteutettu kaunis, kaupunkimainen mehiläispesä pyöreine taloineen ja autoineen ovat hauska visuaalinen kokemus ulkomaailman kukkaloistosta puhumattakaan.

Pelin ikärajasuositus on alhainen, mutta peliä ei ole käännetty suomeksi. Perheen pienemmät pystynevät pelaamaan aikuisen avustuksella, ottaen huomioon, että aikuinen on ensiksi ymmärtänyt pelitehtävien idean. Ohjeet annetaan usein tehtävän alussa sanallisesti ja niitä ei saa uudelleen näkyviin enää siinä vaiheessa kun ymmärtää olevansa ymmällään. Myös ohjeiden ohittamiseen johtava vahinkopainallus voi olla kohtalokasta. Pelaamisesta tulee helposti epävarmaa ja outoa.

Tämä on mainos:

Myös kokenut pelaaja voi joutua saman tunteen valtaamaksi, sillä pelaamisen tavoissa on pyritty uudenlaisiin ratkaisuihin. Perinteisten kilpa-ajojen ja puzzlemaisten tehtävien lisäksi mukana on esimerkiksi tehtäviä, joissa täytyy reagoida Speden Spelien kaltaisesti nopeasti oikeilla napinpainalluksilla tai liikkua tietyn aikaa osoitetun alueen sisällä. Hunajan keräämisen tehtävät on toteutettu suhteellisen toimivasti käyttämällä mehiläisen lämpönäköä erottaakseen pölyttämistä kaipaavat kukat jo kauempaakin, jolloin kukasta kukkaan kieppuminen ei tule liian hankalaksi hahmottaa. Sen sijaan ihmisten hätistely ja vaarojen väistely yllä mainituilla pelimekaanikoilla toteutettuna ei ole hyvin perusteltua muuta kuin hyperaktiivisten peliharrastajien pakollisena viihdykkeenä ylipitkissä välianimaatioissa.

Pikemminkin omituiset kuin innovatiiviset pelaamisen tavat pelastaa toimiva tarinankerronta. Pelin kerronta juoksee viihdyttävästi ja välissä tuntuukin, että Bee Movie Game ei ole peli vaan interaktiivinen animaatioelokuva - tietyllä tavalla jopa onnistuneesti.

Siinä missä monet pelituotannot eivät ole pystyneet saamaan dialogin tasoa edes siedettäväksi, näkyy Bee Movie Gamessa selvästi tarinankerronnan ammattilaisten jälki. Muun muassa Barryn ja tv-juontajan välinen dialogi sekä Honex tehtaaseen johtavan autohissin audiomainokset mukailevat parhaimmillaan Ratchet&Clank -pelisarjalle tyypillistä mediaparodiaa. Myös Barryn kotipesän kadulla tallusteleville mehiläisille on hauskaa moikkailla, sillä kommentit ovat usein huvittavia ja ääninäyttely ilmeikästä.

Bee Movie Game pitää sisällään myös pakollisen moninpelin, mutta tarinallista kokonaisuutta ei pääse toisten kanssa jakamaan. Moninpelattavuutta on haettu ralliautoilun merkeissä: kotipesän kaduilla voi haastaa ystävänsä kilpa-ajoon Mario Kart -tyylisesti. Klassikkopelin kopiointi ei ole kuitenkaan onnistunut Bee Movie Gamen kohdalla, saati sitten oman mielenkiintoisen lisän tuottaminen hassun hauskan kilpa-autoilun mehiläisversioon.

Tämä on mainos:

Bee Movie Gamen pelaaminen voi olla aikuiselle liian tylsää tai hitaasti etenevää, mutta rentouttavaa ja helppoa viihdettä pelistä kuitenkin irtoaa. Peruspelitoimintojen lisäksi Barryn kotipesässä hengailukin voi olla hauskaa: vaikkakaan kadulla tallustelevien mehiläisten yli ei pääse ajamaan (mehiläisillä kun on siivet), aiheuttaa hurjastelu hauskoja herjoja ja lyhtypylväisiin törmäily lisää hunajavaluuttaa, eli hania.

Hanilla ei ole hyvistä yrityksistä huolimatta onnistuttu luomaan peliin lisäarvoa. Hania voi esimerkiksi kuluttaa uusiin asusteisiin, kotipesän videopelihalliin tai autioihin. Perusasetuksena tuleva Barryn asuste on silti pitkälle mieluisin, videopelit kaukana hauskasta retrosta ja autojen ostelu turhaa, sillä Barry voi hypätä mihin tahansa autoon ja käyttää tätä ilman mitään seurauksia. Kadulta kaapatun kulkuvälineen kuskikin ajaa tyynenä paikalta pois, ikään kuin tämä itsekeskeinen teko olisi täysin normaalia toimintaa mehiläisten maailmassa. Hanin kerääminen jää siis pintapuoleiseksi ja Bee Movie Game ei ole tässäkään mielessä kovin pitkäikäinen hankinta.

Bee Movie Game
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
tarina, dialogi, ääninäyttely
-
uudenlaiset, mutta löyhät pelimekaniikat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Bee Movie GameScore

Bee Movie Game

ARVIO. Kirjoittaja Annakaisa Kultima

Bee-elokuva, bee-peli. Animaatiolisenssissä on kuitenkin yritystä, joten leffan ystävien kannattaa tutustua arvioon.Ladataan seuraavaa sisältöä