Suomi
Gamereactor
arviot
Besiege

Besiege

Kerbal Military Program erilaisten tuhovimpaimien virittelyyn yksin ja kaverin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Muurinmurtaja tömäyttää linnan muurit rikki, katapultti heittää räjähtäviä kuulia perään ja jonkinlainen... silppurihärveli teurastaa jalkaväen. Tämän ja tuhat muuta itse rakennettua helvetinkonetta tarjoaa Spiderling Studiosin Besiege.

Besiege on ollut jo viisi vuotta Steamin Early Access -pelinä, kunnes viimein tänä keväänä tekijät uskalsivat julistaa version 1.0 valmiiksi. Kyseessä on periaatteessa katapulttipeli, jossa kuitenkin laitteet saa rakentaa itse. Besiegen fysiikkasimulaatio on melko kehittynyttä, joten tarkalleen ottaen katapultin rakentaminen on melko vaikeaa, mutta käytössä on kaikeksi onneksi kasapäin erilaisia muita tuhovälineitä piikeistä liekinheittimeen. Usein erilaiset piikeillä ja sirkkeleillä varustetut rynnäkkövaunut ovat helpoin tapa suoriutua annetuista tavoitteista.

Besiege

Yksinpeli koostuu muutamasta kymmenestä tehtävästä, jotka on koottu kolmeksi kampanjaksi. Tehtävien tavoitteena on usein totaalinen teurastus, mutta varsinkin loppua kohti mukaan tulee erilaisia erikoisempia tavoitteita, kuten tavaroiden kuljetusta tai erilaisten kentällä olevien kiinteiden mekanismien käyttämistä. Olennaista on kuitenkin se, että jokaiseen tehtävään saa rakentaa niin yksinkertaisen tai monimutkaisen härvelin kuin sielu sietää. Joskus muutaman komponentin pikkuvempele riittää läpäisyyn, mutta toisaalta rakentamansa tuomiopäivän tankin voi myös tallentaa ja käyttää sitä muissa tehtävissä.

Tämä on mainos:

Aluksissa on runsaasti ohjausmahdollisuuksia ja isommissa aluksissa koko näppäimistö saattaa olla käytössä, sillä esimerkiksi jokaisella aseella on oma laukaisupainikkeensa. Iso osa haasteesta on rakentaa alus, joka on paitsi tuhovoimainen, myös liikkumiskykyinen. Aluksiin pitää nimittäin suunnitella voimanlähde ja ohjausmekanismi. Rakentaako siis kaksi- vai nelivetoinen vaunu, kas siinä pulma. Tämä on se pelin vaikeampi osuus, sillä ajoneuvosta tulee herkästi joko yli- tai aliohjautuva. Muutaman tunnin pelaamisen jälkeen arvostus autoalan insinöörejä kohtaan kasvaa merkittävästi, sillä ajonvakautusjärjestelmä ei tule vakiona näihin autoihin.

Besiege

Vaikeusaste ei kasva lineaarisesti tehtävien edetessä, vaan pikemminkin niiden myötä pelaaja joutuu opettelemaan uusia tapoja rakentaa laitteita. Pelkällä "neljä pyörää ja 100 sirkkeliä" -hirviöllä pystyy läpäisemään ainoastaan rajallisen määrän tehtäviä, sillä mukaan tulee runsaasti uusia käänteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi räjähteitä vaativat rakennelmat, takaisin iskevät viholliset tai ilmassa leijuvat viholliset.

Niin, mukana on myös lentoaluksia. Toiseen kampanjaan mennessä pelkkien pyörien päällä olevien aluksien rakentaminen ei riitä, vaan myös kolmas ulottuvuus on otettava mukaan. Jos autojen rakentaminen on joskus vaikeaa, on toimivan ja vakaan lentoaluksen kehittäminen vieläkin suurempi haaste. Aerodynamiikan peruslakien opetteluun voi käyttää tunteja, vaikka usein ihmeellisesti pörisevä 10-ilmapalloa-ja-100-propellia -virityskin saattaa ajaa asiansa tehtävien läpäisyyn. Vaikka mukana on oma kevyt tutoriaali eri ohjausmekanismeille, vaatii aito oppiminen asiaan paneutumista.

Tämä on mainos:
Besiege

Jo pelkässä Besiegen perusversiossa on mukana runsaasti erilaisia erikoisia komponentteja, kuten sensoreita ja loogisia piirejä. Tämä mahdollistaa Lego Mindstorms -henkisten ohjelmoitujen laitteiden rakentamisen sillä poikkeuksella, että nyt äitiä ei voi pyytää apuun, kun laite teurastaa pikkuveljen auton. Näin pelissä on mahdollista rakentaa vaikkapa Turing-täydellinen tietokone halutessaan. Tämä onkin usein vapaiden rakentelupelien todellinen mittatikku.

Peruspalikoiden lisäksi tarjolla on runsaasti modeja, joista löytyy sekä graafisia skinejä että uusia toiminnallisuuksia. Joidenkin modien käyttö estää kampanjan etenemisen, mutta ne tarjoavat valtavasti uusia mahdollisuuksia rakentaa hienompia laitteita. Ja näitähän löytyy.

Tällainen resurssirajoitteista vapaa rakentelupeli modeilla suorastaan kutsuu yhteisöä virittelemään erilaisia kenttiä ja aluksia. Steamin workshopissa on melkoinen määrä kaikenlaista sisältöä, kuten esimerkiksi Starcraftista tuttu asentoaan vaihtava piiritystankki ja telaketjusauna, jonka perässä on Suomen lippu. Tämä on kaunista.

Besiege

Yksinpelin lisäksi mukana on moninpeli, jossa voi pelata erilaisia pelejä kilpa-ajosta robotappeluihin. Voi ehkä arvata, millainen pelimuoto on suosituin. Sinänsä iso osa peleistä on tavalla tai toisella sekoilua, jolloin kavereiden kanssa pelaaminen on mielenterveyden kannalta turvallisin vaihtoehto. Voisin kuvitella, että LAN-peleihin on olemassa useampiakin hyviä nauruja erilaisten valmiiden kenttien avulla.

Besiege on sekopäisen upea peli, johon on selkeästi valutettu vuosien ajan rakkautta. Vaikka alusten rakenteluun menisi pitkän päälle hermot, on tästä huolimatta pakko nostaa hattua sille, että tämä on rakennettu pelaajien iloksi. Potentiaalisesti Besiege tarjoaa satoja tunteja peliaikaa, mikäli tuhon legopalikoilla innostuu rakentelemaan monimutkaisempia aluksia. Jos tykkää legoista, tykkää myös Besiegestä.

Besiege
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Todella monipuolinen rakentelupeli, rakennetuilla aluksilla saa myös tuhota muita aluksia
-
Kattavampi opastusosio helpottaisi pelaamista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
BesiegeScore

Besiege

ARVIO. Kirjoittaja Risto Karinkanta

Kerbal Military Program erilaisten tuhovimpaimien virittelyyn yksin ja kaverin kanssa.

0
GR Livessä tänään Besiege

GR Livessä tänään Besiege

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

GR Live jatkuu tänään torstaina Spiderling Studiosin fysiikkaan nojaavalla rakentelupelillä Besiege parin tunnin ajan. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00...



Ladataan seuraavaa sisältöä