Suomi
Gamereactor
arviot
Biomutant

Biomutant

Odotettu roolipeliseikkailu lataa valtavan määrän monipuolista nähtävää ja koettavaa vehreässä tulevaisuudenkuvassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
BiomutantBiomutantBiomutantBiomutant

Biomutant on notkunut verkkokauppojen sivuilla mainoksina ja ennakkomyynteinä niin kauan, että olen luullut sen tulleen myyntiin jo useaan kertaan. Nyt tämä odotettu seikkailupeli on kuitenkin oikeasti julkaistu ja pääsemme kurkistamaan, miltä elämä mutanttina maistuu.

Kauan sen jälkeen, kun ihmiset tuhosivat maapallon elinkelvottomaksi saasteillaan, ovat eläimet nousseet valtaan. Kiitos taakse jätettyjen saasteiden, eläimet ovat mutatoituneet ja kehittyneet elämään toimivina yhdyskuntina osana vehreää luontoa. Maailman nykyinen vehreys on kuitenkin uhattuna, sillä suuret hirviöt ovat alkaneet syömään maailmaa kasassa pitävää elämän puuta. Puun kuoleminen tarkoittaisi maailmanloppua, joten tarvitaan sankaria taistelemaan tätä pahuutta vastaan.

BiomutantBiomutantBiomutantBiomutant
Tämä on mainos:

Vaikka ydintoiminta on hyvin tutun oloinen, Biomutantin tarina tekee menosta ilahduttavan tuoretta. Vuosien kehitystyö on tuottanut todellakin tulosta, sillä pelin maailma on yksityiskohtainen ja mielenkiintoisen persoonallinen. Hahmot ovat uskottavia, yhteydet muinaiseen ihmisten elämään hauskoja ja seikkailu monipuolista. Ujuttaa peli jopa pientä ympäristötietoutta tarinaan sen tuntumatta mitenkään paasaamiselta. Kaiken tämän vakuuttavan sisällön lomassa ajoittaiset pieruhuumorisutjautukset ja alapäähuumoriviittaukset kalskahtavat pahasti korvaan, tuntuvat irtonaisilta ja ravistelevat pelin tilanteista hetkittäin pois.

Kolmannen persoonan perspektiivistä koettava Biomutant hyödyntää tyypillistä "kerää roinaa ja kehity" -mallia, mikä on ollut kovin suosittua toiminnallisten roolipelien keskuudessa. Biomutant ei kuitenkaan käsittele tätä mallia mitenkään kevyin ottein, sillä kerättävää maailmassa riittää yllin kyllin ja kehitettävää senkin edestä. Pelaaja voi vapaan maailman samoilun ohella muun muassa tonkia roskia, koluta kaappeja, tuhota monumentteja ja kaivella maata uuden lootin toivossa. Löydettyä tavaraa hyödynnetään aseina, vaatteina ja suojina sekä kaikkien näiden ehostuksena. Löydetty tavara on hauskasti liitetty osaksi muinaista maailmaa, jolloin esimerkiksi lyöntiaseeksi voi viritellä samuraimiekan kahvalla varustetun kattotuulettimen siiven. Fyysistä kehitystä tarjoavan perinteisen tavaran pyörittelyn ohella hahmon kahta erillistä mutanttivoimaa pääsee kehittämään biosaastemateriaalia löytämällä ja psi-alustoja aktivoimalla. Erillisiä kokemuspisteitä kerrytetään taisteluista ja tarinassa etenemisessä, jotka ovat sitten käytettävissä hahmon pääominaisuuksiin, kuten esimerkiksi voimaan, älykkyyteen, kestävyyteen ja niin edelleen. Kokemuksen kerryttämisen myötä pelaajalle kertyy myös erillisiä taitopisteitä, joilla hahmon itsepuolustustaitoja ja erikoisliikkeitä voi avata.

HQ

Hahmon ja varusteiden kehittely tulee tarpeeseen, sillä vaarallinen maailma on pullollaan uhkia. Erilaiset oliot vaanivat jokaisen nurkan takana ja taistelu on suuressa osassa kokonaisuutta. Tämän takia onkin kiva huomata, että Biomutantissa taistelun monipuolisuuteen on panostettu. Hahmo nimittäin voi hyödyntää taisteluissa Wung-Fu-taitojaan, lyömäaseita, ampuma-aseita ja mutanttivoimia. Mättöön kun vielä lisätään hahmon uskollinen robottihyönteisapuri antamaan tukea, menoa riittää yllin kyllin. Parasta onkin, ettei tiettyä tyyliä tarvitse valita vaan kaikkia taistelumuotoja voi yhdistellä keskenään lennosta omien mieltymystensä mukaisesti. Ohjaimen napit ovat tehokkaasti käytössä, mutta luonnollisen oloisen nappijärjestelyn ja napakan ohjauksen ansiosta monipuoliset turpakäräjät sujuvat kuin kuudentena aistina. Normaalin taistelun ohella pelaaja pääsee hyppäämään myös monenmoisen kulkuneuvon kyytiin, ja hyödyntää niitäkin osana taistelua ja seikkailua. Esimerkiksi mech-robotilla taisteluun saa aivan uutta tehoa ja sukellusveneellä maailmasta avautuvat aivan uudenlaiset alueet koluttaviksi. Pelaaja voi myös kesyttää useita villieläimiä ratsuikseen, jolloin välimatkat taittuvat hujauksessa.

Tämä on mainos:

Vahvasti toimintapainotteisten ja seikkailullisten roolipelielementtien edessä Biomutant tuntuu kuitenkin painottuvan juuri tarinaan kiitettävän paljon. Heti alkuun hahmon saa rakentaa varsin vapaasti ulkonäköä ja lukuisia ominaisuuksia myöten. Monivalintavastaukset keskusteluissa ja toiminnoissa muokkaavat pelin tapahtumia aivan loppua myöten. On myös hienoa huomata, että kehittämällä hahmon keskustelutaitoja pelaaja voi onnistua jopa välttämään isoja taisteluja pelkästään neuvottelemalla vastustajien kanssa. Matkan varrella tehdyt ratkaisut pisteyttävät hahmon hyvä ja pahaa puolta, mikä myös avaa uusia reittejä tarinaan ja personalisoi kokemusta entisestään. Henkilökohtaisesti tykkäsin myös pelin tavasta olla pakottamatta pelaajaa kiertämään jokaista sivutehtävää hahmonkehityksen perässä. Pelaajalle avautuu siis mahdollisuus läpäistä peli seuraamalla pitkälti ainoastaan päätehtäviä, jos hän näin haluaa, jäämättä kuitenkaan jumiin liian ylivoimaisen vastuksen edessä.

BiomutantBiomutantBiomutantBiomutant

Biomutantin persoonallinen tarina saa arvoisensa graafisen ilmeen. Vehreä maailma oikein pursuaa yksityiskohtia ja mielenkiintoista nähtävää. Luonnon valtaannousu näkyy kasvien valtaamina alueina, joissa muinaiset rakennukset ovat vain sammaloituneita raunioita ja orgaanisesta materiaalista kyhätyt nykyasutukset kekseliäitä hökkeleitä. Peli hyödyntää näyttävästi myös lukuisia efektejä, kuten partikkeleja, tulta ja savua sekä erilaisia sääilmiöitä aina uskottavaan vuorokauden vaihteluun valojen ja varjojen avulla. Tosin en ole aivan varma, istuvatko sarjakuvamaiset ääniefektitekstit ilmeeseen taistelujen aikana. Hahmosuunnittelu on kuitenkin omaperäisen kiehtovaa ja hyvin maailmaan istuvaa. Peli myös piirtyy upeasti 4K-kuvana Xbox Series X:llä ja rullaa todella sujuvasti tehden pelaamisesta nautinnollista. Myöskään satunnaiset latausajat eivät ennätä mitenkään häiritsevän pitkiksi.

BiomutantBiomutantBiomutant

Pelissä käytävät keskustelut käydään lähinnä ulkoisen kertojaäänen avulla eläinten epäselvän muminan ollessa taustalla. Kertojaäänen käyttö tarinan eteenpäin vievänä tahona on omaperäinen ja onnistuu varsin hyvin miellyttävän ja ammattimaisen ääninäyttelyn ansiosta. Omaan makuun keskusteluja on pelissä hieman liikaa, mutta Biomutant osaa ottaa tämänkin huomioon muistuttamalla kesken pelin, että kerronnan määrää voi säädellä asetuksista. Toinen hieman tökkivä asia puheissa on keksittyjen sanojen käyttö. Ymmärrän niiden merkityksen keksityssä maailmassa, ja enimmäkseen ne istuvatkin tarinaan hyvin. Peli kuitenkin latoo tiskiin hieman liikaa "ugga bugga" ja "luffy puffy" -tyylisiä leperryksiä, jotka alkavat käydä pidemmän päälle hieman rasittaviksi. Jonkin verran hahmot myös toistelevat samoja fraaseja ja lauseita, mikä hieman heikentää illuusiota elävästä maailmasta. Pelin musiikit kuitenkin onnistuvat luomaan uskottavaa tunnelmaa rauhallisilla ja kauniilla melodioilla, ja näin tekemään seikkailusta astetta miellyttävämmän.

Biomutant on harvinaisen monipuolinen ja varsin eeppisiin mittoihin taipuva roolipelimäinen seikkailu, jossa kerättävää ja kehitettävää riittää ihan liikaakin. Verrattuna lukuisiin vastaaviin tuotoksiin Biomutant osaa erottua edukseen vahvalla ja omaperäisellä tarinallaan, jonka muovaamiseen pelaajalla on kiitettävän paljon vapauksia. En kuitenkaan ole täysin samaa mieltä kaikista pelin suunnitteluratkaisuista. Lisäksi hahmon kehittymisen myötä nouseva vaikeustaso ei välttämättä ole hyvä ratkaisu. Silti ei käy kieltäminen, ettenkö olisi viihtynyt pelin äärellä. Uskonkin Biomutantin olevan varsin vahva tulokas roolipeliseikkailujen parissa, ja tyylilajin ystäville se seuraava must-juttu.

HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Omaperäinen ja uskottava maailma, tarinavetoisuus, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tarinan kulkuun, monipuolisuus
-
Liikaa puhetta, liian pitkälle menevät tekotaiteelliset sanat, väkinäinen alapäähuumori
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
BiomutantScore

Biomutant

ARVIO. Kirjoittaja Risto Karinkanta

Pitkään odotettu turritaistelu lunastaa lupauksensa.

0
Biomutant päivittyi isosti

Biomutant päivittyi isosti

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Toiminnallinen ja varsin onnistuneesti markkinoitu Biomutant julkaistiin toukokuun lopulla, Ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Kehittäjät ovat lupailleet tekevänsä...Ladataan seuraavaa sisältöä