Suomi
Gamereactor
ennakot
Blade & Soul

Blade & Soul

Testissä pelätyllä kung fulla kyllästetty massiivimoninpeli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Blade & Soulin nimi saattaa olla tuttu, etenkin jos pitää massiivisista moninpeleistä. Se on pyörinyt Aasian markkinoilla 2012 lähtien, ja pelin kääntämistä länsimaisille markkinoille luvattiin jo silloin. Valtavien tekstimäärien ja ääninäyttelyn kääntäminen englanniksi, ranskaksi ja saksaksi on vaatinut runsaasti aikaa. Massiivinen urakka alkaa kuitenkin olla viimein loppusuoralla.

Blade & Soul julkaistaan ensi talven aikana, tosin sitä ennen syksyllä järjestetään yksi betatestaus. Vaikka länsimaiset hyppäävät mukaan muita huomattavasti myöhemmin, pääsevät he nauttimaan erittäin vakaasta ja sisältörikkaasta MMO:sta, joka eroaa paljon kolme vuotta sitten julkaistusta ensimmäisestä versiosta. Pääsin testaamaan alfavaiheessa olevaa versiota, jossa tutoriaalin lisäksi tutkin yhtä pelin monista vehreistä laaksoista.

Suurimmat erot lajityypin muihin peleihin huomaa välittömästi. Graafisesti ollaan lähempänä Final Fantasy XIV:n kuin World of Warcraftin tyyliä. Estetiikkaan ja tarinatehtäviin on haettu vaikutteita kung fu -leffoista, ja jos sellaiset elokuvat kuin Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme tai Hero ovat tuttuja, tiedät missä mennään. Hahmot pystyvät hyppimään korkealle ja liitämään metsien läpi uskomattomalla nopeudella, kun taas kärhämät ovat taidokkaan näköistä balettia. Mätöt soljuvat sujuvasti, vaikka ne nojaavatkin MMO:n perinteisiin.

HQ
Tämä on mainos:

Hiiren kahteen nappiin on sidottu molempiin yksi perusliike. Näiden lisäksi näppäimistön avulla voi suorittaa erikoisiskuja. Lyöntejä voi ketjuttaa toisiinsa, mutta tässä vaaditaan hyviä refleksejä. Esimerkiksi kampituksen jälkeen on mahdollisuus tallata henkilön päälle, mutta ainoastaan jos F-näppäintä painaa tarpeeksi vikkelästi. Liike voi myös epäonnistua, jonka seurauksena hahmo saattaa kompastua omiin jalkoihinsa. Tarvittavat näppäinten painallukset näytetään keskellä ruutua, joten katseen ei periaatteessa tarvitse loikkia toiminnan ja alareunan välillä. Ajoittain jouduin kuitenkin vilkaisemaan alas, kun erilaisia jatkoliikkeitä oli liikaa kerralla muistettavaksi. Asia korjaantuu varmasti harjoituksen myötä, kunhan liikkeet ja näppäimet iskostuvat selkärankaan.

Taistelun lisäksi peli eroaa kilpailijoistaan myös maastonsa ansiosta, sillä siinä on huimia korkeuseroja. Sekä harjoituspaikkana toimiva Dojo että sen ulkopuolella levittäytyvä laakso ovat tästä hyviä esimerkkejä. Ne ovat täynnä paikkoja, joista taisteluelokuvien tekijät voivat usein vain unelmoida pienten budjettiensa vuoksi. Vastaan tulee leijuvia kaupunkeja, vuoristojen reunalla olevia temppeleitä ja majesteettisia vesiputouksia. Laakson pohjalta katsellessa huomaa, että ylhäällä on paljon tutkittavaa. Onneksi hahmo oppii nopeasti liitämään ilmassa. Parhaan etenemisreitin hahmottaminen ei ole aina helppoa, joten lentäessä kuvakulmaa tulee pyöritettyä runsaasti. Tietyt ilmavirtaukset toimivat eräänlaisina oikoreitteinä, joten joka paikkaan ei ole pakko lentää itse. Olin hieman hukassa navigoinnin kanssa, mutta se ei toivottavasti muodostu ongelmaksi lopullisessa pelissä.

Muilta osin pitäydytäänkin sitten genren perinteissä. Rotunsa voi valita neljästä erilaisesta, ja hahmoluokkia on yhteensä kuusi kappaletta. Nämä painottavat eri asioita, joten osa taistelee paljain nyrkein, osa taas miekoilla, valtavilla kirveillä, erilaisilla heittoaseilla tai jopa taikuudella. Itse kokeilin aluksi miekkamiestä, ja se oli miellyttävä kokemus. Lyöntien torjuminen ja napakat vastaiskut toimivat hyvin. Toisella kertaa testasin tuli- ja jäätaikoja heittelevää loitsijaa.

Blade & SoulBlade & Soul
Tämä on mainos:

Blade & Soul yrittää tavoittaa eeppiset tunnelmat aseiden ja haarniskojen suhteen, ja omaa astaloa voi päivittää seikkailun kuluessa. Ulkonäkö ei ole sidottu hahmon tasoon, sillä pukineita voi vaihtaa miten vain haluaa. En tiedä onko tämä kuinka hyvä asia pelaajien välisten taistojen kannalta, sillä vastustajan kovuutta ei voi nähdä helposti päällepäin.

Vapaan samoilemisen lisäksi tarjolla on luolastoja, joihin voi rynnätä kahden, neljän tai jopa kuuden pelaajan voimin. Lisäksi pelin lopussa vastaan tulee suuria 24 pelaajan rytistyksiä. Näihin en kuitenkaan ehtinyt tutustumaan, sillä testin aikana sain selvitettyä ainoastaan yhden yksinpelattavan luolaston.

Blade & Soulin esitesti oli varsin maukas alkupala. Lennokkaat kung fu -taistelut erottavat pelin selkeästi edukseen massasta, ja pelattavaa näyttää olevan tarjolla todella runsaasti. Peliin vuosien varrella tehdyt parannukset ja lisäykset tarkoittavat, että pelistä riittää pureskeltavaa kovallekin suorittajalle. Toisaalta se luo samalla myös lisäpaineita. Saa nähdä onnistuuko Blade & Soul tyrmäämään vastustajansa, kun se viimein saapuu kauppoihin ensi talvena.

Blade & SoulBlade & Soul
HQ
HQ
Blade & Soul
Blade & Soul
Blade & Soul
Blade & Soul

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Blade & Soul: Grim Tidings - Mitä uutta?

Blade & Soul: Grim Tidings - Mitä uutta?

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Eteläkorealainen taistelulajien fantasia-MMORPG Blade & Soul on saanut ensimmäisen ison päivityksensä nimeltä Grim Tidings. Mukana on uusi erikoistuminen, ei-PvP-alue...Ladataan seuraavaa sisältöä