Suomi
Gamereactor
arviot
Bloodborne

Bloodborne

From Softwaren uusin luomus yhdistelee onnistuneesti Souls-pelien parhaita osa-alueita aivan uusiin ideoihin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Japanilaisen From Softwaren Bloodbornessa pelaajat saavat jälleen matkata kuoleman tuolle puolen. Päähenkilö etsii Yharnamin muinaista kaupunkia, josta pitäisi löytyä tarujen mukaan lääke kuolettavaan tautiin. Paikka on kuitenkin muuttunut helvetilliseksi painajaiseksi, jonka asukkaista suurin osa vaeltaa nyt kaduilla karmivina hirviöinä. Kirotulle verelle altistuneille ei ole hoitokeinoa, joten kaupungin kirkko lähettää metsästäjänsä lahtaamaan hirviöparkoja ilman armoa. Samaan aikaan koko maailma tuntuu vajoavan hitaasti hulluuteen.

Otusten listiminen vaatii runsaan harjoittelun kautta tuoman taidon lisäksi oikeat välineet. Metsästäjät taistelevat kaikenlaisia pahuuden olentoja vastaan, joten varusteita tarvitaan monenlaisia tilanteita varten. Paikalliset artesaanit ovat onneksi luoneet vaikuttavan määrän erilaisia tappotyökaluja. Hyvä esimerkki on miekka nimeltään Ludwig's Holy Blade. Se toimii ketteränä säilänä, jolla heikommat viholliset saa pidettyä poissa iholta. Nappia painamalla miekka muuttuu kuitenkin massiivisen kokoiseksi, joka leikkaa kahtia kovemmatkin vihulaiset. Lukumäärältään erilaisia aseita on aikaisempia Souls-pelejä vähemmän, mutta toisaalta nyt on tarjolla enemmän ainutlaatuisia astaloita. Lisäksi aseita voi tehostaa harvinaisia verijalokiviä käyttämällä. Aseita voi myös takoa itse, tosin Bloodbornen tapauksessa homma käy aikaisempaa sutjakammin.

Pelkästään lähitaisteluaseisiin ei tarvitse tyytyä, sillä käytössä on myös tuliaseita. Niiden käyttäminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista, ja tehokas ampuminen vaatii runsaasti harjoittelua. Hopealuodeilla voi keskeyttää vihollisen hyökkäykset, mutta helppoa se ei ole. Laukaus täytyy suorittaa lähietäisyydeltä ja ajoituksen on oltava täydellinen. Silloinkaan ei ole takeita onnistumisesta. Epäonnistuminen ampumisessa tietää yleensä turpasaunaa, mutta tämä ei välttämättä johda heti kuolemaan. Vahingon ottamisen jälkeen on viiden sekunnin mittainen ajanjakso, jolloin menetettyä elämää voi saada takaisin. Jokainen osunut isku viholliseen palauttaa hieman elämää, joten rohkeista hyökkäyksistä palkitaan. Tyhmänrohkeista ryntäyksistä sakotetaan puolestaan kuolemalla.

Bloodborne on epäilemättä hurmeisesta toiminnasta pitävien pelaajien mieleen. Suuret pomoviholliset kaatuvat verisateen saattelemina, ja nämä rajut kohtaamiset ovat pelin parasta antia. Pomoilla on rivivihollisten tapaan heikot kohtansa, joista monsterit ottavat enemmän vahinkoa. Heikkouksia joutuu tietysti etsimään, eikä sitä pääse tekemään rauhassa. Mitä enemmän iskuja onnistuu saamaan perille, sitä aggressiivisemmin vihu käy päälle. Ne myös vaihtavat hyökkäyksiään, mikä tekee taisteluista välillä haastavia. Jokaista yhteenottoa täytyy lähestyä varoen ja kärsivällisesti.

Tämä on mainos:

Bloodbornessa kannattaa varautua jälleen, että kuolema korjaa satoa tiheään tahtiin. Tarjolla on vain yksi mahdollisuus palata takaisin kuolemapaikkaan, josta kerätyt kokemuspisteet voi vielä napata talteen. Jos kuolee uudelleen matkalla, menettää ne kaikki. Ratkaisu tekee pelaamisesta piinaavan jännittävää, eivätkä parannusesineetkään täydenny automaattisesti.

Peli tuntuu monella tavalla paluulta Souls-sarjan juurille. Alueet ovat erittäin jämäkkiä kokonaisuuksia, joissa on runsaasti salaisia polkuja ja oikoreittejä. Viimeksi mainittujen avaaminen vaatii kuitenkin usein rankoista taisteluista selviämistä. Demon's Soulsissa käytössä oli keskushubi, josta pääsi vapaasti eri maailmoihin. Samanlainen paikka löytyy myös Bloodbornesta, tosin nyt sen nimi on Hunter's Dream. Se toimii ainoana turvallisena keitaana keskellä vaarallista kaupunkia.

From Softwaren aikaisempiin peleihin verrattuna ohjeita ja vinkkejä on enemmän saatavilla. Esimerkiksi muiden pelaajien laatimat varoitukset ovat selvemmin esillä, ja pelimaailman myllerryksestä tarjotaan runsaasti taustatietoa. Sivutehtävien logiikkakin on selvempää, vaikka palkinnot ovat ajoittain aika karuja. Yhdessä tehtävässä sivuhenkilö puhkesi vuolaaseen itkuun, eikä muuta palkkiota ollut luvassa.

Bloodbornen estetiikka on likaista ja salaperäistä. Kaupungin yllä leijuu kammottava ilmapiiri, ja arkkitehtuuri on erittäin uskottavaa, vaikka ajoittain vastaan tulee suttuisia tekstuureja. Näitä näkee etenkin silloin, kun juoksee nopeasti alueiden läpi. Latausajat ovat myös välillä turhan pitkät. Musiikit tekivät suuren vaikutuksen, sillä orkesterimaiset kappaleet täydentävät hyvin eeppisten taistelujen tunnelmaa. Vaarallisia kohtaamisia edeltävät kuorolaulut antavat ennakkovaroituksen ja saavat adrenaliinin kiertämään entistä tehokkaammin.

Tämä on mainos:

Bloodborne sisältää myös uuden innovaation, joka tuo sille runsaasti uudelleenpeluuarvoa. Chalice Dungeons -luolastot ovat satunnaisesti luotuja alueita, jotka muuttuvat sitä vaarallisimmiksi mitä syvemmälle niihin uskaltautuu. Ne eivät varsinaisesti liity mitenkään päätarinaan, mutta ovat sisällöltään täynnä samanlaista jännitystä. Luvassa on kuolettavia ansoja, runsaasti hirviöitä ja vaikeita pomovastuksia. Luolastot voi luoda yhä uudestaan, mutta suosikkinsa voi jakaa myös verkon kautta muille pelaajille. Samalla tavalla netistä voi myös ladata muiden lemppareita itselleen. New Game+ -pelimuodon lisäksi nämä luolastot takaavat runsaasti tunteja pelikelloon ensimmäisen läpäisyn jälkeen. Lisäksi ensimmäisenä päivänä julkaistavan päivityksen myötä myös muita pelaajia voi kutsua mukaan tutkimusretkelle.

Bloodborne yhdistelee jotain Souls-sarjan elementtejä onnistuneesti omiin ideoihinsa ja tuo paketin uniikkiin maailmaan. Peli ei edelleenkään sovi helppoja kokemuksia kaipaaville, tosin se on ehkä aavistuksen verran helpommin lähestyttävä. Tämän ansiosta uusilla pelaajilla on mahdollisuus sukeltaa From Softwaren luomaan maailmaan. Tämä on ilahduttavaa, sillä kyseessä on mielestäni firman paras peli tähän mennessä.

HQ
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
Bloodborne
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hieno tarina, nerokkaat pomovastukset, Chalice Dungeonin satunnaiset luolastot, runsaasti uudelleenpelattavuutta
-
Oppimiskynnys on verrattain korkea märkäkorville, osa tekstuureista latautuu myöhässä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

BloodborneScore

Bloodborne

ARVIO. Kirjoittaja Stefan Briesenick

From Softwaren uusin luomus yhdistelee onnistuneesti Souls-pelien parhaita osa-alueita aivan uusiin ideoihin.Ladataan seuraavaa sisältöä