Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Castle on the Coast

Castle on the Coast

Maa velhojen jälkeen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Castle on the Coast

Kaliforniasta ponnistavan Valley Children's Healthcare -lastensairaalan logossa nähtävä George-kirahvi sai vuoden 2020 elokuussa firman 70-vuotispäivien kunniaksi oman seikkailupelin, joka loikki joulukuun 2021 alkupuolella konsoleista ensiksi Nintendon Switch-laitteelle. Mojovan annoksen ysärivaikutteista tasoloikintaa tarjoava Castle on the Coast pitää pintansa Marion ja muiden pelihyppijöiden kotikentällä, vaikka George-kirahvi ei varsinaisesti hätyyttelekään putkimiehen ykköspaikkaa Switchin pelivalikoimassa.

Castle on the Coast alkaa, kun George saapuu rannikolla törröttävään linnanmurjuun. Pytinki on jäänyt vaille aikuisten valvontaa, kun täysi-ikäiset velhot ovat lähteneet torjumaan maailman kohtalon vaakalaudalle pistänyttä yliluonnollista uhkaa. Itseään orvoiksi kutsuvat velhojen jälkeläiset ovat onnistuneet riitaantumaan teini-ikäisen kaitsijakaksikon kanssa, joka rankaisee huollettaviaan inhottavilla tempuilla, ja lapset pyytävät Georgen apua rauhanneuvotteluiden kanssa. Ennen neukkariin pääsemistä kaitsijat pitäisi saada kuitenkin pois mököttämästä asumuksestaan, jonka uksen avaamiseen tarvitaan neljää Keystone-taikakiveä, ja Georgella riittääkin sitten puuhaa tässä projektissa ja salaisuuksien selvittämisessä. Mitä velhovanhemmille on tapahtunut ja miksi teini-ikäiset kaitsijat ovat ruvenneet noin hankaliksi?

Castle on the Coast suorastaan huokuu 1990-lukua audiovisuaalisen ilmeensä ja pelattavuutensa puolesta niin hyvässä kuin pahassakin. Pelimaailman kulmikas ja aution sumuinen yleisilme Georgen hahmomallin jäykkiä animaatioita myöten tuovat mieleen ysärillä debytoineet ensimmäisen aallon kolmiulotteiset tasoloikinnat. Kamera on sentään käänneltävissä jokseenkin sulavasti ohjaimen oikealla tatilla, mutta ensimmäisten Spyro-pelien hengessä kameraa voi kiepautella ohjaimen olkanapeillakin.

Tämä on mainos:

Insomniac Gamesin luomat Spyro-pelit eivät nousseet turhaan mieleeni Castle on the Coastia pelatessani, sillä pikkulohikäärmeen kolme ensimmäistä seikkailua edustavat parhaimmillaan Collectathon-keräysrumban varaan rakentuvia pelejä klassisine timantteineen, lohikäärmeenmunineen ja muine hyvineen, joiden sijainnit on kuin suunniteltu aikoinaan vinkkejä pursuavien pelilehtien myyntiä ajatellen. Georgella on kovin spyromainen savotta edessään, sillä kalliovuorten kielekkeet, rannikonpätkän merenpohja, linnan taianomainen kirjasto ja monet muut alueet ovat täynnä keräiltäviä liloja kolikkoja sekä useamman lantin veroisia kukkapuskia unohtamatta. Aurinkoa muistuttavia erikoispoletteja hamuamalla George voi avata sateenkaariportaaleja astetta psykedeelisempien ratojen luokse, joiden lopussa odottaa Keystone-murikka.

Ysäripeleille kumartava ja tekemistä pursuava ajoittain kieltämättä näyttäväkin peli ei ole kuitenkaan aivan yhtenäinen visuaaliselta ilmeeltään. Tekijät ovat koristelleet seinämateriaaleja sarjakuvamaista viivankäyttöä pursuavin suunnitteluratkaisuin, ja Castle on the Coast tuntuu ajoittain nopeasti vilkaistuna saaneen ylleen Borderlands-pelisarjasta tutun sarjakuvamaisen kuorrutteen, josta törröttävät nukkavierut kolmiulotteiset hahmot näyttävät aika kehnoilta. Kuvantarkkuus laskee silloin, kun pelin Switch-versiota pelataan kannettavassa muodossa, ja astetta tuhnumpi yleisilme tekee todella nurinkurisella tavalla melkeinpä vastapalveluksen kehnommalta mutta samalla selkeämmältä näyttävälle pelille. Sekä televisiossa että Handheld-tilassa Georgen siirtyminen kerättävää pursuaviin ympäristöihin aiheuttaa ruudunpäivityksen selvää yskimistä. Olisin itse kaivannut visuaalisen ilmeen yksinkertaistamisen lisäksi pelimaailmaan karttaa, jonka avulla yllättävän mittavissa miljöissä menemisen hahmottaminen olisi kertaluokkaa helpompaa. Toisaalta taas nuorempia pelaajia ajatellen on hyvä, että Castle on the Coastissa on mukana yhteistyövetoinen yhteistyömahdollisuus, jolloin George saa avukseen hyppykukkia loitsivan ja maagista tulitukea tarjoavan kärpäskaverin, joka voi neuvojen ohella vähän helpottaa pelikaverin meininkiä niin tasoloikinnan kuin vihollisten rökittämisen puolella.

Castle on the Coast

Jos Castle on the Coastin Collectathon-kohkaaminen tuo mieleen Spyron maineikkaat ensiaskeleet, pelattavuuden puolella Big Heart Productions tekee kunniaa Naughty Dogin luomalle Crash Bandicoot -pussimäyrälle. Tuplaloikkia helposti heittelevän Georgen hivenen hallitsematonta laskeutumista voi ainakin hidastaa kovin crashmaisella pyörähdyksellä. Hutien myötä Georgen neljä osumapistettä laskevat äkkiä nolliin, mutta lisäelämiä kyllä jaellaan varsin avokätisesti, ja tiiviisti sijoiteltujen tarkistuspisteiden luota jatkaminen onnistuu hengenheiton jälkeen ilman turhia rangaistuksia. Edellä mainittuja rahoja käyttämällä Georgelle voi ostella varsin sutjakkaan tahtiin uusia kostyymeja sekä varusteita, joista sukelluskamppeet ja rakettireput tekevät taatusti kauppansa. Muutaman tunnin mittainen Castle on the Coast osaa annostella uusia varusteita ja peliympäristöjä varsin anteliaasti pitäen pelaajat menossa mukana, vaikka erikoisosioiden mielekkyys vaihteleekin suuresti. Sinänsä hauskat stunttiautoilla päristely ja pyörivien esineiden ohjaaminen niiden päällä kävelemällä kärsivät hitaan kameran lisäksi jähmeästä ohjattavuudesta. Pari hassua pomotaistoa ovat taas todella itseään toistavia ja pituudessaan uuvuttavia mittelöitä, jotka olisi voinut pudottaa pelistä kokonaisuuden juurikaan kärsimättä.

Tämä on mainos:

Menevää pelaamista tarjoava Castle on the Coast on mainospeliksi yllättävän vähän itsestään ja taustoistaan meteliä pitävä kokonaisuus. Päävalikossa voi toki tutustua Valley Children's Healthcaren toimintaan, mutta koska alkuperäinen konseptikin on jäänyt itselleni vieraaksi, en toki osaa sanoa, onko pelin tarinassa ovelasti kätkettyjä piilomotiiveja tai muita. Juonessa on toki mukana sellainen vahva moraalinen asetelma, että ilkeästi käyttäytyville hahmoille käy mutkan kautta huonosti, ja avulias George on työntymässä kaula edellä jokaiseen hätään kaikkia vilpittömästi auttaen. Hitaasti aukeava tarina kuitenkin yllättää muutamalla vallankäytön oikeuttamiseen kytkeytyvällä juonenkäänteellä, joita en kieltämättä olisi osannut odottaa Castle on the Coastin ulkokuoren perusteella.

Castle on the Coast on yllättävän rempseä ja ajatuksiakin herättävä rannikkoloma ysäripelaamisen ydinelementtien parissa. Tässä on perheen pienimpien kanssa vietettäviin pelihetkiin varteenotettava viihdepaketti, jota jaksaa puurtaa yksinkin lyhyissä pelierissä.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Näyttävä visuaalinen ilme, keräämisen huima määrä, monipuoliset varusteet ja pelimekaniikat, tarinan kiinnostavat yllätykset
-
Ajoittain sekava yleisilme, karttaruudun ja tehtäväkuvakkeiden puute, Switch-version ruudunpäivitysongelmat, ajoittaiset ohjattavuusongelmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä