Suomi
Gamereactor
arviot
Clockwork Aquario

Clockwork Aquario

Kadonneen tasohyppelyn uudelleensyntymä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Clockwork AquarioClockwork Aquario

Aina joskus arvostus itse projektia kohtaan on valtava, vaikka lopputulosta ei olisi vielä pelannutkaan. Strictly Limited Gamesin henkiin herättämä Clockwork Aquario kuuluu näiden projektien joukkoon ja mikä parasta, arvostus vain kasvaa pelaamisen jälkeen.

HQ

Clockwork Aquarion tarina on mielenkiintoinen. Pelin kehittäjän, Wonder Boy -peleistään tunnetuksi tulleen Westonen, tarkoitus oli julkaista tasoloikka alun perin vuonna 1992 Segan silloiselle kolikkopelialustalle, samalla kyseisen alustan teknisiä rajoituksia venyttäen. Ysärin alku ei vain ollut ajoista otollisin tasohyppelypelin julkaisemiselle kolikkopelimuodossa, joten projekti keskeytettiin. Peliä luultiin jo kadonneeksi, kunnes lähes 30 vuotta myöhemmin Strictly Limited hommasi pelille julkaisuoikeudet, ja alkuperäinen koodikin onnistuttiin yhyttämään Westonen entisten työntekijöiden avulla.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja nyt Clockwork Aquario on viimein saatavilla. Vuosi 1992 näkyy ja tuntuu pelissä erehtymättömästi. Ajatusteni aikakoneella vilkaistuna peli olisi todellakin ollut aikanaan komea ilmestys aikalaisiinsa verrattuna, vaikka luonnollisesti nykypäivänä vaikutusta on vaikeampi tehdä.

Tämä on mainos:

Kyseessä on siis pohjimmiltaan perinteinen tasohyppely, jossa sankarikolmikko loikkii ja viskoo vihollisia viiden kentän verran. Jokainen sankareista kestää hipiäänsä ainoastaan kaksi osumaa, ja sen jälkeen kuolema kutsuu. Koska kyseessä on kolikkopeli, tarkistuspisteitä ei tarvita ja kuoleman jälkeen hahmo ilmaantuu leijumaan kummituksena ruudulle valmiina jatkamaan toimintaa napin painalluksella.

Clockwork Aquario

Westonen tyylitaju on miellyttänyt aina itseäni ja myös tässä tapauksessa studion omaleimainen ja mielikuvituksellinen ilme on ilahduttavasti läsnä. Hahmot on animoitu hauskasti ja viholliset ovat sekalainen seurakunta erilaisia värikkäitä otuksia. Vaikka ikä näkyykin, Aquario on silti mukavaa katseltavaa. Hahmot myös ohjautuvat ihan mainiosti, vaikka opettelua varten kannattaakin pelata parin kentän mittainen harjoitteluosio ensin läpi, heti kättelyssä ei nimittäin ole selvää, millä tavalla viholliset voi kouraansa napata, ja miten koko pelin idea ylipäätään toimii.

Kun harjoittelun jälkeen hyppää itse pelin kimppuun, niin hauskaa piisaa - tosin vain hetkeksi. Kenttiä on todellakin vain viisi ja vaikeustaso vaikuttavat vain siihen, kuinka monta jatkoyritystä käytössä on. Helpoimmalla tasolla niitä on yhdeksän ja peli sujahtikin mukisematta läpi käyttämättä läheskään kaikkia. Helppous on kummallista, sillä kovin tuottoisa tämä ei kolikkopelinä olisi varmasti ollut.

Tämä on mainos:

Avattavaa sisältöä on niin ikään varsin vähän, sillä vain yksi minipeli ja arcade-pelimuoto avautuvat läpipeluun jälkeen. Niinpä Clockwork Aquarion käyttöikä ei olekaan kovin pitkä ja palvelee vain kovan ytimen retrosetiä, jotka haluavat hioa taitonsa pelin ääressä parhaimmilleen.

Oli miten oli, Clockwork Aquarion henkiinherätys on kunnioitusta herättävä kulttuuriteko. Peli on hauskaa ja kivaa pelattavaa, minkä lisäksi se herättää paljonkin ajatuksia ysärin alun kolikkopelimaailmasta. Sinänsä julkaisematta jättäminen harmittaa, sillä pelatessani pohdin jo sieluni silmin sitä, millainen Mega Drive -käännös mahdollisilla lisäkentillä tästä olisikaan voitu saada aikaan. Clockwork Aquario on uskollinen matka vuoteen 1992, joka kannattaa ottaa, jos aihepiiri vähänkään kiinnostaa.

Clockwork Aquario
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hilpeä ja hyväntuulinen, mielikuvitukselliset kentät, toteutuksessa ei moittimista, kulttuuritekona huikea
-
Lyhyt ja helppo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä